USD 40.40 40.80
  • USD 40.40 40.80
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.18 10.35

У луцький музей після реставрації повернули ікону XVII століття

6 Лютого 2022 17:09
Після проведення реставраційних робіт в експозицію Музею Волинської ікони повернули художній твір «Воздвиження Чесного Хреста», який був написаний в першій половині XVII століття.

Про це повідомили на сторінці музею у Фейсбуці.

Два художники реставратори відновлювали ікону понад рік.

Музейники розповіли, що ікона з’явилася у фонді в 1981 році. Учасники експедицій по обстеженню храмів знайшли її в селі Верхнів колишнього Іваничівського району. Автор твору – «Волинський іконописець 1630 року».

Стан ікони був «аварійним», – зазначили в музеї. Найбільше від часу постраждала нижня частина твору.

У центрі ікони зображений патріарх Макарій з великим чотириконечним хрестом. Обабіч нього на амвоні – два диякони. Хрест підтримують два архієреї: єрусалимський єпископ Киріяк та митрополит Захарій.

Нижня частина ікони найбільш постраждала від часу. Серед натовпу виділяється постать царя Костянтина. В іконі, як і у інших творах майстра, велика роль відводиться архітектурі. Масивні споруди з центральним храмом, двома вежами і дзвіницею з підвішеним дзвоном з’єднані високими стінами. Стіни храму та веж іконописець прикрашає ледь прописаними карнизами, пілястрами, круглими та аркоподібними вікнами. Колорит пам’ятки відповідає іншим творам маляра. Тут домінує вохра різних відтінків, біла та блакитна фарби. Тонка чорна лінія окреслює лики і постаті персонажів.

Аналогічну композиційну схему «Волинський іконописець 1630 року» використовує в інших іконах «Воздвиження Чесного Хреста», які нині зберігаються у колекціях Львівської картинної галереї та Національного музею у Варшаві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus