USD 40.80 41.20
  • USD 40.80 41.20
  • EUR 40.80 41.40
  • PLN 10.22 10.48

Учені вважають, що розкрили таємницю спорудження єгипетських пірамід

19 Травня 2024 00:39
Науковці створили карту тепер зниклого рукава Нілу. Вони вважають, що ця частина річки може пролити світло на таємницю спорудження тисячолітніх єгипетських пірамід. Раніше вчені припускали, що для перевезення важких будівельних матеріалів стародавні єгиптяни могли використовувати річку Ніл.

Нове дослідження, результати якого опублікували в журналі Communications Earth & Environment, підтвердило гіпотезу. Науковці вивчили місцевість, де розташовані тисячолітні піраміди, і створили карту одного з рукавів Нілу, пише УП. Життя з посиланням на CNN та BBC.

Під час дослідження вчені використали радіолокаційні зображення, історичні карти, геофізичні дослідження та зразки осадкових відкладень.

Група науковців з Університету Північної Кароліни Вілмінтон (США) реконструювала карту осушеного рукава річки Ніл, яку назвали Ахрамат («піраміди» з арабської). Водний шлях, який протікав біля підніжжя пірамід, мав довжину близько 64 кілометрів і ширину від 200 до 700 метрів.

Читати ще: Учені розповіли, який вигляд мали єгипетські піраміди, коли їх будували

Близькість рукава річки до 31 піраміди, що їх побудували між 4700 і 3700 роками до нашої ери, допомагає пояснити високу щільність їх забудови.

«Великий розмір і подовжена довжина рукава Ахрамат, а також його близькість до 31 піраміди в досліджуваному районі переконливо свідчать про велику значимість функціонального водного шляху», – каже провідна авторка дослідження, професорка Університету Північної Кароліни Вілмінгтон Еман Гонейм.

Автори стверджують, що єгиптяни могли за допомогою водного шляху транспортувати не тільки будівельні матеріали, а й робітників.

«Багато пірамід у досліджуваному районі мають дамбу, церемоніальну доріжку, яка проходить перпендикулярно до гілки Ахрамат і закінчується просто на березі річки», – зазначає вона.

Досі невідомо, чому цей рукав Нілу зник. Автори дослідження припускають, що засуха та опустелювання принесли у регіон пісок, який згодом став причиною замулення Ахрамату.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus