USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Угорщина знову скаржиться державам ЄС на «утиски угорців» в Україні, – ЗМІ

16 Березня 2024 09:08
Угорщина надіслала іншим державам-членам Європейського Союзу листа з претензіями щодо України в питанні захисту угорської національної меншини.

Про це пише Європейська правда з посиланням на «Радіо Свобода», в розпорядженні якого опинився лист.

У листі Угорщина повторює вимогу відновити права національних меншин угорської громади в Україні на рівень, який існував до 2015 року. Йдеться, зокрема, про вільне використання угорської мови в Україні та право на політичне представництво на регіональному та національному рівнях.

«Усупереч попереднім обіцянкам, потреби представників угорської громади в Україні було проігноровано, наприклад, у випадку визначення предметів, які мають викладати українською мовою в школах угорської меншини», – стверджують в листі.

Читати ще: Рада дозволила меріям і сільрадам розмовляти мовою нацменшин, крім російської

Будапешт також нарікає на зміни у співвідношенні населення після зміни меж адміністративних районів в Україні, через що вважає невиправданим мінімальні 10% представництва нацменшини для мовних прав, і вимагає свого делегата у Верховній Раді.

Вимога щодо гарантування прав нацменшин є однією з ключових для подальшого руху України в ЄС.

У грудні в Україні набув чинності оновлений закон про національні меншини, який враховував зауваження Венеційської комісії. Його також позитивно оцінили угорські громади, які мешкають в Україні.

Зазначимо, що лист Угорщини з'явився після того, як стало відомо про майбутню двосторонню зустріч українських та угорських посадовців наступного тижня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
хз Показати IP 16 Березня 2024 10:18
кого утискають - хай валять в Угорщину. ніхто їх тут насильно не тримає. або хай Угорщина вводить війська - зустрінем
123 до хз Показати IP 16 Березня 2024 11:15
не забувайте, шановна, шо Угорщина то є члєнкиня НАТО
Українець Показати IP 16 Березня 2024 10:45
Угорці це гамно а не народ
Клава.. Показати IP 17 Березня 2024 02:43
нєх орбан в"якне, що угорці, котрих немало в ФРН, відмовляються вчити німецьку та будуть спілкуватись виключно угорською..
*українцю* Показати IP 17 Березня 2024 05:57
А хто є Ви? Діамант в оправі з хамства і зарозумілості?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus