USD 40.82 41.20
  • USD 40.82 41.20
  • EUR 40.95 41.40
  • PLN 10.16 10.44

Управління відходами: на Волині підсумували результати роботи за рік

31 Січня 2024 08:29
У засіданні робочої групи із реалізації в області Регіонального плану управління відходами до 2030 року взяв участь голова постійної депутатської комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Юрій Ройко.

Про це повідомляє Волинська обласна рада.

Йшлося, зокрема, про виконання у 2023 році Регіонального плану управління відходами у Волинській області. Так, минулоріч представники територіальних громад відвідали серію навчань і тренінгів зі стратегії управління відходами. Тривало розширення можливостей сортування і збору пластику, відпрацьованих батарейок, а також компостування рослинних рештків. З обласного природоохоронного фонду були спрямовані асигнування на придбання гідравлічного пресу для пластикових відходів, за кошти місцевих бюджетів закуплено 11 сміттєвозів, майже 2 тисячі контейнерів для сміття, а також трактори, навантажувачі та іншу техніку.

Читати ще: «Чистий Луцьк»: у місті відкриють ще кілька центрів управління відходами

«Волинь – одна з небагатьох областей України, де розроблено план управління відходами. Проте його повноцінну реалізацію обмежує відсутність фінансування, яке передбачалося у пропорціях: 50% – з державного бюджету, 30% – з обласного та 20% – з місцевих бюджетів. У 2024 році з обласного та місцевих бюджетів заплановано на цю мету близько 118 млн грн, – зазначив Юрій Ройко. – Регіональний план управління відходами передбачає 3 сценарії його втілення. Тож маємо визначитись, за яким саме ми будемо рухатись в майбутньому».
Читати ще: У Луцьку Центр управління відходами почав приймати відпрацьовані електронні цигарки

Він також додав, що Волинська агенція регіонального розвитку пройшла до другого етапу відбору пілотних областей для участі у Швейцарсько-українському проєкті «Згуртованість та регіональний розвиток України» UCORD, у якому одним із напрямків – це управління відходами. Тож Юрій Ройко радить громадам, які братимуть участь у цьому проєкті, працювати в рамках Регіонального плану управління відходами.

Читати ще: Скільки сміття за рік відсортували в луцькому центрі управління відходами

Нагадаємо, що основа регіонального плану – це сортування і переробка відходів. Відповідно до зазначених цілей до 2030 року в області належить досягти: 100% охоплення населення збиранням побутових відходів замість 50% на сьогодні; запровадження роздільного сміттєзбирання, яке зараз – швидше виняток з правил; захоронення не більше 30% відходів (тепер – 97%), решту – переробляти; застосування практики компостування, оскільки 40% відходів в області – це органіка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus