USD 40.40 40.80
  • USD 40.40 40.80
  • EUR 40.60 40.85
  • PLN 10.18 10.35

В Україні запланували скоротити кількість університетів. Міністр освіти і науки розповів деталі

21 Січня 2024 06:19
Україні потрібно об’єднувати навчальні заклади та концентрувати інвестиції в одній точці.

Про це написав міністр освіти і науки Оксен Лісовий у колонці УП, передає Главком.

«Нам потрібно зберігати найкраще, розвивати та посилювати, об’єднувати ресурси закладів. Наприклад, замість двох-трьох слабких університетів ми можемо створити на їхній базі один потужний заклад і сконцентрувати інвестиції в одній точці. Бо фінансувати всіх потрохи – недоцільно та безперспективно», – переконаний урядовець.

Лісовий зазначив, не можна уникати того факту, що кількість випускників шкіл весь час зменшується, а демографічні показники погіршуються.

«І ця тенденція розпочалася ще задовго до початку повномасштабної війни. Отже, упродовж останніх десятиліть кількість випускників шкіл весь час поступово зменшується, тож та мережа університетів, яка функціонувала ще 30 років тому, сьогодні неактуальна. Місцями ми буквально фінансуємо стіни закладів і пам’ять про їхні попередні досягнення, а не розвиток якості освіти в них тут і зараз», – наголосив він.

Читати ще: МОН планує зменшити кількість вишів в Україні, вже є законопроєкт: що він передбачає

Об’єднання вишів відбуватимуться наступним чином:

університети, які приєднаються до більших, збережуть свою галузеву спрямованість і певний ступінь автономії;

спеціалізовані наукові школи будуть автономними інститутами або факультетами;

освітніх фахівців збережуть – частина з них продовжить роботу в галузевому інституті, інші матимуть змогу перенаправитися до кафедр університету, куди приєднується заклад.

Читати ще: Що буде з заочною формою навчання: Лісовий поставив крапку

Міністр додав, що Верховна Рада має розглянути питання щодо індивідуалізації освітнього процесу. Аби студенти могли самостійно регулювати строки навчання, обирати предмети для вивчення, а також за потреби змінювати свою спеціальність після року-півтора навчання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
волинянин Показати IP 21 Січня 2024 09:37
Це така дурня! Просто молодь ще не знвє, що таке об'єднання! Боже! В країні війна, потрібно все направляти на нашу перемогу! Всееее! В т.ч і кошти!!! А скільки на ці нікому не потрібні об'єднання піде грошей, хтось підраховував? Просто цікаво, кому це потрібно?
Корiнний лучанин Показати IP 21 Січня 2024 10:10
Молодцi :давай бiльше дебiлiв. Ще вам мало - ще е адекватнi люди а по планах iх не повинно бути-нам потрiбнi однi барани.
скептик Показати IP 21 Січня 2024 11:28
в УРКАїні достатньо два заклади : один - ж"полизів, другий - злодіїв при владі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus