USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Вчені показали найстаріше дерево на Землі: його точне місце перебування досі зберігають у таємниці

31 Березня 2024 00:34
У нашому швидкоплинному світі важко знайти щось, що протистоїть часу. Проте дерева вражають своєю стійкістю до випробувань часом. Одне з таких дерев – Мафусаїл, щетинистошика сосна, яка бачила світ ще за часів Стародавнього Єгипту.

Це дерево, що було назване на честь біблійного персонажа, який, за переказами, дожив до 969 років, вважається найстарішим деревом у світі. Передбачається, що його вік не менше як 4789 років, пише Т4.

Мафусаїл перебуває десь у районі між хребтом Сьєрра-Невада в Каліфорнії та кордоном Невади, в Національному лісі Іньо. Однак точне місце його розташування зберігається в секреті, щоб уберегти його від загроз.

Читати ще: Зникли без сліду: 9 стародавніх цивілізацій, які були стерті з лиця Землі

Ці дерева, відомі як екстремофіли, пристосувалися до екстремальних умов, маючи неглибоке розгалужене коріння для збору води та стійкість до шкідників завдяки щільній деревині.

Протягом років з’являлися різні претенденти на титул «Найстарішого дерева в світі», але Мафусаїл поки що утримує свою позицію. Однак нещодавно в Чилі було виявлено дерево, відоме як Великий дід, якому може бути понад 5000 років, що ставить під сумнів лідерство Мафусаїла.

Оскільки вік Великого діда був оцінений за допомогою статистичного моделювання, а не традиційними методами аналізу кілець, Мафусаїл все ще вважається найстарішим деревом на Землі, хоча його лідерство стало менш стабільним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus