USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Ветеран-азовець Петро Скрипка, який йде піший марафон Україною, завітав до Луцька. Фото

30 Квітня 2024 19:30
На початку повномасштабного вторгнення Петро Скрипка приховав своє хронічне захворювання – розсіяний склероз, аби потрапити до війська та захищати Україну. Чоловік проходив службу в теробороні «Азов», але через рік хворобу в Петра таки виявили і комісували.

Чоловік не впав у відчай: після реабілітації у госпіталі він вирішив доєднатися до волонтерського руху та допомагати війську таким чином. Щоправда робить це Петро Скрипка незвичним способом. Попри важку хворобу, він долає піші марафони Україною та Європою, роблячи трансляції у TikTok, а глядачі своєю чергою донатять на військо.

Під час третього свого марафону Петро Скрипка завітав до Луцька, де поспілкувався зі студентами Волинського національного університету імені Лесі Українки.
«Слава Україні! Я вдячний, що дійшов до вашого міста. Наразі я є керівником громадської організації «Марафон добра Петра Скрипки», яку ми створили разом з небайдужими українцями, таким чином допомагаючи нашим військовим. З перших днів повномасштабної війни я пішов захищати Україну. Спочатку це була тероборона за Києвом, потім – тероборона «Азов», яка стала ССО «Азов», а згодом – всім відомою 3-ю окремою штурмовою бригадою. На жаль, моя служба протривала лише рік. Я приховав своє захворювання розсіяний склероз, а коли це виявили, змушений був комісуватися.

Коли мене комісували, я все одно хотів якось допомагати. Будучи у госпіталі, в мене виникла ідея створити марафон добра. На це мене надихнув Марк Куцевалов, який ходив Україною, а також військовий, який лежав зі мною в одній палаті. Він дві доби пролежав у полі, адже не міг підняти голову через ворожих снайперів. У нього повністю відмовили ноги. Я бачив, як йому було важко. Саме тоді я запланував піший марафон. Перший день я навіть не запускав трансляцію, лише згодом мені порадили це робити. Коли вже розпочав трансляцію, мене підтримували українці з усіх куточків світу», – розповів Петро Скрипка.
У чоловіка була мрія пройти перший марафон від Києва до Лісабону, однак її не вдалося здійснити. Влітку минулого року Петро Скрипка зупинився у Нюрнберзі, пройшовши дві тисячі кілометрів. Однак трішки підлікувавшись, взимку він пройшов другий марафон з Києва до Івано-Франківська. Завдяки цим марафонам добра вдалося придбати біонічні протези та допомогти у реабілітації військовослужбовців, які втратили кінцівки. Також було придбано великий тягач з причепом для 3-ї ОШБ.

Зараз Петро йде свій третій великий піший марафон Україною за маршрутом Івано-Франківськ – Харків – Івано-Франківськ (через Львів, Луцьк, Рівне, Житомир, Київ, Полтаву, Харків, Дніпро та інші міста). Цього разу вже вдалось зібрати на станцію РЕБ для 106-Ї бригади. Наразі відкрито збір на більш ніж 100 FPV-дронів для різних підрозділів.
«Під час цього марафону в мене постійно багато емоцій, адже мене виходять зустрічати люди, за мною слідкують діти. Круто, що багатьох це мотивує та надихає. Я знаю багатьох військових з травмами, які дивляться мої трансляції марафонів, і це мотивує їх під час реабілітації. Також мені часто пишуть діти, зокрема одна дитина казала, що записує усі міста мого маршруту, адже мріє повторити цей марафон, коли виросте. Це дуже приємно, ти розумієш, що ти на правильному шляху. Саме за таке майбутнє наші військові перебувають на передовій та боронять нашу державу», – зауважив Петро Скрипка.

Волонтер жартує, що найважчим під час проходження марафону є рюкзак. Однак також на його трансляцію заходять боти, тому йому інколи важко себе стримувати, аби не послати їх у напрямку за рускім кораблем.

«Доводиться себе стримувати. Хоча іноді я їх і посилаю. Коли намагаються образити військових, то в мене розмова коротка», – каже Петро.
Ідучи до Луцька, Петро Скрипка не відразу дійшов до міста. За п’ятнадцять кілометрів до обласного центру Волині він знайшов двох песиків, один з яких був поранений, тому їх довелося евакуювати.

«Ми телефонували усім волонтерам. Коли нам відмовили, викликали поліцію, яка нас забрала. Цим песикам вже навіть дали імена Романівна і Петрівна, назвавши в честь мене і Романа, який іде зі мною. Саме Петрівна була поранена і наразі перебуває на лікуванні. Як виявилося, вона ще й вагітна», – розповів чоловік.
Серед складнощів Петра Скрипки під час марафонів – блокування акаунтів, через що він не може збирати донати для військових. Попри це чоловік не засмучується, адже він також хотів показати щирість українців, що йому зрештою вдалося.

«Мої очікування від марафону виправдалися. Моєю місією було не лише збір донатів. Коли я виходив, то говорив побратиму, що хочу показати людям, наскільки українці об’єднанні і вони ніколи не залишать у біді. Я хотів показати щирість українців і мені вдалося це донести. Під час марафону в мене виникали ситуації, коли не було де заночувати, але завдяки українцям це питання вирішувалося дуже швидко, навіть коли я був за кордоном. Звісно, зараз донати стали меншими, адже у цьому напрямку дуже добре працює ворог. Наприклад, мої акаунти в TikTok постійно блокують. Коли я дійшов взимку до Івано-Франківська, мій головний акаунт на 130 тисяч підписників заблокували, а інші чотири були під попередженням і з них не можна було вести трансляції», – зауважив мандрівник.
Насамкінець ветеран закликав українців бути свідомими, адже наш ворог хоче нас знищити протягом багатьох століть

«Ми маємо зрозуміти, що ми кращі нашого ворога, і тому зараз повинні зробити все, щоб історія у наших книгах не повторювалася і щоб Україна була могутньою державою. Ми воюємо проти машини, яка працює навіть на те, щоб українці сварилися між собою. Іноді їм це вдається, але ми маємо бути об’єднаними, бо ворог воює проти нас не лише ракетами, а й інформаційно», – резюмував Петро Скрипка.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus