USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

«Віра і нафта, а Росія – смертоносна ракова пухлина»: столичний театр «Культ» презентував у Луцьку виставу, персонажі якої викликають огиду. Фото

5 Квітня 2024 09:21
Київські актори у Палаці культури міста зіграли виставу «Колаборант», присвячену не лише важкій долі зрадників України, створення і просування імперських наративів, але й тому, на що готові піти щурі, яких притиснули до стіни.

У цій виставі багато діалогів, мінімалістична сценографія і повна відсутність позитивних персонажів. І закінчується вона очікувано – світло гасне під гучний грюкіт у двері і стає зрозуміло, що колаборанти перестають існувати.

…А починається все доволі прозаїчно. Як зазначав сам автор п'єси Дмитро Корчинський, «по-чеховськи». Родина Видріних – донька Маня, дружина Наталія і сам Видрін, філософ і аналітик, – очікують на гостя.
На столі – самовар, глава родини шукає шкарпетки, і хто ці люди – не зовсім зрозуміло. Коли ж гість – політтехнолог Михаїл (до речі, цю роль грає очільник театру «Культ» Назар Борушок) – розпочинає монолог про велич Росії, минуле героїв стає зрозумілішим.
Видріни з початку повномасштабного вторгнення втекли з Києва, де мали квартиру на Липках. Мріяли потрапити до Москви, але, як зазначає Наталія: «Це ми в Києві були росіянами, а в Москві ми – ху-ху…». Так родина опиняється в Криму, де у них «нерухомість і Місія».
Юна Маня знімає відео для соцмереж, має проблеми з наркотиками і щиро переживає, що «…з такими короткими ногами коханця із «Газпрому» не підчепиш». Її матір Наталія ходить по косметичних салонах і зраджує чоловіка. А сам Видрін за вказівкою Михаїла спілкується з проросійськими ЗМІ – пояснює ситуацію щодо «планованого відступу від Києва. Адже відступ – це половина наступу… Ніхто з Криму не тікає – всі сюди».
У постановці багато чорного гумору та висловів, які претендують на окрему збірку. Чого лише варті міркування Михаїла про те, що «вони» ніколи не помиляються, адже завжди роблять те саме. Чи бадьоре Видріна: «Цунамі чи болото? Та це майже одне й те саме. Сусанін веде у болото – англосакс тоне».

Або ще одне, майже сакраментальне, яке нагадує побрехеньки від Конашенкова – офіційного представника міноборони РФ. «Я раніше, коли чув «без паніки», одразу тікав. Тепер звик. Спочатку знищую документи… І все було так добре, по-домашньому. Аж не хочеться звідси їхати», – каже офіцер, знищуючи папери разом із портретом Путіна, поспішаючи на останній пором до Новоросійська.
Читати ще: Майдан плакав: у Києві попрощалися з легендарним Героєм України Да Вінчі

Наприкінці вистави відбувається омріяна зустріч Видріна із загадковим Іваном Петровичем. Саме від нього передавав вказівки політтехнолог-ефесбешник Михаїл. І виявляється, що ніякого Івана Петровича нема. Можливо, він вже у Москві, а може, його ніколи й не було?
Видріним не вдається втекти. Незважаючи на те, що Михаїл обіцяв перепустки і Мані, і Наталі, які за це спали з ним. Коли ж стає зрозуміло, що влада залишила Крим і точаться бої за його звільнення, сім’я п’є віскі і свариться. Донька з дружиною називають батька колаборантом, на що він відповідає: «Я – аналітик! Філософи помирали гідно, а я навіть записи не впорядкував…» Залишається єдиний крок – допити, розбити пляшку і здійснити групове самогубство, але й на це у хробаків бракує сил.
А далі стається те, з чого ми почали розповідь – у двері гупають, гасне світло і після цього сцена стає порожньою…

Глядачі стоячи аплодували акторам театру «Культ»: Назару Борушку, Бориславу Борисенку, Зоряні Цвик, Катерині Шведенко, Роману Магрицькому. Адже це той випадок, коли мерзенність персонажів пропорційна переконливій грі акторів.
На сцену піднялася дружина Дмитра Корчинського Оксана – тактичний медик і волонтер. Вона звернулася до присутніх з проханням підтримати наших захисників – 1-шу ОШБ «Да Вінчі». Саме на потреби цього військового формування піде частина коштів від придбаних квитків.

«Звертаюся до молоді – це все заради вас. Нині наші захисники роблять те, що свого часу робили Бандера, Коновалець, Шухевич. Без них не було б нашої України. Так само – не буде таких героїв, як «Да Вінчі», не буде нашого майбутнього», – наголосила вона.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Корiнний лучанин Показати IP 5 Квітня 2024 14:14
Ось це I дивiться. Верх мистецтва. А Булгакова це не для вас,ще думать навчитеся.заборонити I книги спалити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus