USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Як НАБУ звело нанівець е-декларування

7 Жовтня 2016 17:08
Національне антикорупційне бюро легким розчерком пера нанівець звело розпіарене та народжене в тяжких муках електронне декларування, - вважають експерти. Про те, чому справа досі в стані коми і як головні антикорупціонери е-декларування на нуль помножили - про це та інше аналізує Ділова столиця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПОРОШЕНКА ПЕРЕДУМАЛИ ЗМІНЮВАТИ Е-ДЕКЛАРУВАННЯ

Не встигли українські чиновники до кінця розібратися, як саме їм тепер декларувати свої статки в електронний спосіб, як голова НАБУ Артем Ситник порадував їх новиною, що е-декларації можна не заповнювати взагалі.

Мовляв, детективи НАБУ самі декларацій не заповнюють і іншим не радять, принаймні покищо. На запитання, чому так стається очільник Антикорупційного бюро пояснив, що існуюча форма заповнення декларацій не відповідає раніше затвердженому стандарту, а відтак не може достеменно вважатися законною.

“Детективи НАБУ почали заповнювати електронні декларації 1 вересня, як того вимагає законодавство. Втім, при заповнені виявили низку невідповідностей існуючої форми декларації тій, що була затверджена НАЗК раніше. Відтак, легітимність таких заповнених електронних декларацій — під питанням”, — повідомив Ситник.

"І як мають сприйняти цей меседж всі без виключення українські чиновники, як корумповані, так і кришталево чесні, якщо останні звісно взагалі існують? Якщо голова Антикорупційного бюро, по-перше дозволяє своїм підлеглим не заповнювати електронних декларацій та прямо стверджує, що є обґрунтований сумнів в їхній законності, то для пересічних чиновників та держслужбовців це ніщо інше ніж сигнал, що е-деклараціями можна знехтувати. Отже цією заявою е-декларування було обнулено, принаймні на якийсь час", - аналізує Ділова столиця.

В чому конкретно полягають невідповідності між затвердженою Нацагенцією з питань запобігання корупції ще в липні формою декларації та її кінцевою реалізацією на сайті тієї ж таки НАЗК пан Ситник не пояснював. Спроба видання зв'язатися з прес-службами НАБУ та НАЗК, аби ті більш детально пояснили це питання була невдалою — зазначені на офіційних сайтах телефони прес-служб просто не відповідають. В той же час помітити якусь суттєву різницю між затвердженою рішенням НАЗК формою декларації та уже реалізованою на сайті неозброєним оком дуже непросто.

"Звісно, досвідчений бюрократ завжди може знайти якусь не по протоколу поставлену кому, чим піддати сумніву легітимність будь-якого документу. І зараз ситуація з е-декларуванням виглядає саме так, принаймні поки в НАБУ не розкриють суть своїх претензій, в чому саме полягають невідповідності, що роблять е-декларації нелегітимними.

Річ ще й в тому, що навіть після того, як форму декларації поправлять, можна буде знайти нову не так поставлену кому (українським бюрократам подібні фокуси вдаються легко) та відправити е-декларування на нове коло перезавантаження. І повторюватися подібна процедура може досить велику кількість разів", - йдеться на сторінках Ділової Столиці.

На жаль, е-декларування ще аж ніяк не завершило свій тернистий шлях до українських держслужбовців. Надто вже багато знаходиться тих, хто в той чи інший спосіб, свідомо чи несвідомо вибиває е-декларуванню ложку з рота.

Тарас КЛОЧКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
на нівець Показати IP 7 Жовтня 2016 17:15
зведена держава.економіка -.нічого дивного! все по плану гройсмана та порошенка! слава Украіні!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus