USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.00

«ЗА Майбутнє» – єдина партія з топ-5, яка нарощує рейтинг. Опитування

8 Жовтня 2020 17:28
Умовний 5%-й бар’єр на місцевих виборах долають п’ять партій, майже кожна з яких за останній тиждень покращила свій результат. Натомість єдиною партією, яка нарощує, а не втрачає рейтинг, є «ЗА Майбутнє».

Про це свідчить опитування соціологічної групи «Рейтинг», передає ТСН.

«Слуга народу» набирає 17,2% серед тих, хто визначився і має намір прийти на вибори, «Опозиційна платформа – За життя» – 12,6%, «Європейська солідарність» – 11,7%, «Батьківщина» – 7,5% та «ЗА Майбутнє» – 7,2%.

Партію «Наш край» підтримують 4,0%. Радикальну партію Олега Ляшка – 3,9%, УДАР Віталія Кличка – 3,0%, партію Шарія – 2,6%, ВО «Свобода» – 2,4%, партії «Голос», «Перемога Пальчевського», «Сила і честь» – по 1,6%, партію «Пропозиція» – близько 1%.

Сумарний рейтинг інших партій (переважно місцевих), які беруть участь у місцевих виборах та були включені у список для дослідження, – 22,2%.
Про свою участь у місцевих виборах заявили 58% опитаних. 21% вагаються (50/50), ще 8% – можливо візьмуть участь, 13% – малоймовірно. У разі загострення ситуації з коронавірусом готовність взяти участь у виборах підтвердили 46%, 23% вагаються (50/50), 9% – можливо прийдуть на дільниці, 21% – малоймовірно. За останній тиждень тенденції стосовно декларованої явки практично не змінилися.

Разом з тим, більшість українців (81%) самостійно ухвалюють рішення, за кого віддати свій голос на місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня.

Крім того, 15% опитаних зазначили, що частіше радяться із близькими, родичами. Найбільше останніх серед наймолодших і одночасно серед найстарших респондентів, жінок, мешканців сіл та західних регіонів країни.

Крім того, протягом останніх чотирьох років зросла переконаність у важливості власного голосу на виборах. Якщо у 2016-2017 роках близько половини опитаних вважали, що їхній голос нічого вирішує, то у 2020 році таких третина. Крім того, понад 50% переконані у зворотному. Найбільше таких українців серед мешканців Києва, Галичини, молодших опитаних та тих, хто заявив про свою обов’язкову участь у виборах.

Третині опитаних на місцевих виборах важливіше, в першу чергу, хто стане міським чи сільським головою. Для 13% важливим є те, які партії пройдуть до місцевих рад. Поряд з цим 35% зазначили, що їм однаково важливо, хто буде головою і які політичні сили прийдуть до влади.

Опитування було проведене 4-7 жовтня 2020 року. Участь у ньому взяли українці віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 5000 респондентів.

Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,4%.

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 5000 респондентів. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews — телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження: не більш ніж 1,4%. Терміни проведення: 4-7 жовтня 2020 р.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus