USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Захищається трьома адвокатами: у Луцьку судять чоловіка, який допомагав незаконно виїздити за кордон

2 Листопада 2023 20:19
Від початку повномасштабного вторгнення на Волині було відкрито понад 500 кримінальних проваджень стосовно незаконного переправлення осіб через державний кордон. Не всі вони згодом скеровуються до суду. І аж ніяк не по всіх, що потрапляють туди, є обвинувальні вироки, їх досі здебільшого немає.

Причини – різні, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

У справах, які стосуються незаконного переправлення чоловіків за кордон кримінальне провадження порушується зазвичай за статтею 332 ККУ.

Щоправда, є епізоди, коли судять не за переправлення, а, наприклад, за підробку документів, завдяки яким військовозобов’язаний може перетнути кордон, або ж за хабарі. Це 358 та 369 статті ККУ відповідно.

Проте, як повідомили в прокуратурі і судах, технічної можливості відсортувати ці справи за окремими параметрами – підробки документів чи дачі хабаря – як такої немає.

Проте журналістам надали загальні дані стосовно того, скільки було порушено кримінальних проваджень за статтею щодо незаконного переправлення осіб через державний кордон з початку повномасштабної війни і до 29 вересня включно.

Як виявилось, таких проваджень було 513. З них скерували до суду 396 справ. А от обвинувальних вироків – в рази менше. Жодних ухвал чи вироків Ківерцівським, Турійським, Старовижівським, Рожищенським, Іваничівським районними судами не виносилось. В решті судів області частина проваджень за цією статею ще на розгляді.

Обвинувальних вироків поки є 17. Зокрема, суд у Володимирі виніс чотири обвинувальні вироки, Камінь-Каширський і Любомльський суди – по два вироки, Любешівський і Ковельський міськрайонний – по одному обвинувальному вироку, Шацький райсуд – два вироки.

Читати ще: Допомагав чоловікам незаконно виїхати за кордон: у Луцьку судять уродженця Донеччини

Тим часом Луцький міськрайонний суд за цією статею виніс поки два вироки. Хоча кримінальних проваджень на розгляд суду за вказаний період надійшло 13.

Одне з них стосується Максима Донченка. За даними слідства, обвинувачений причетний до кількох епізодів, які стосуються переправлення за кордон чоловіків за гроші під час дії воєнного стану.

Днями в суді прослухали відеодокази у цій справі. На аудіозаписах розмов йшлося про те, що чоловік висловлює бажання виїхати до Німеччини або Бельгії орієнтовно на три місяці, а йому озвучують вартість такої «послуги». Ціни варіювалися від чотирьох до семи тисяч доларів.

А ще в суді допитували свідків у цій справі. Один з них розповів, що хотів виїхати за кордон, мав з цього приводу розмову з обвинуваченим. Відтак його оформили на фонді волонтером, щоправда, необхідних документів так і не дали, але гроші, каже, повернули.

Читати ще: Хоче 700 тис. грн компенсації: в Луцьку скандальна підприємиця судиться з міськрадою

Як відомо, в матеріалах справи фігурує фонд «Допоможемо разом Україні». Цікаво, що в його засновниках числиться відома в Луцьку особа Наталія Кушнір. Після початку повномасштабної війни Офіс Генпрокурора повідомив, що керівниця благодійного фонду разом зі спільником придумала, як заробити на переправлені військовозобов’язаних через систему «Шлях».

Але повернемось до цього судового засідання. Кілька місяців воно відкладалось. І ось буквально перед судовими дебатами, невдовзі після яких мало би бути і рішення суду, у справу вступив ще один адвокат.

Захисник Олександр Лавренчук заявив, що має низку доказів з приводу того, що йдеться, мовляв, про провокацію.

Такому розвитку подій здивувалася навіть суддя Оксана Данелюк й запитала Максима Донченка, чи не з метою затягування розгляду справи перед самими судовими дебатами він вирішив залучити ще одного адвоката. Той, певна річ, заперечив.

Такої ж думки і прокурор Сергій Поліщук, мовляв, підсудний намагається затягнути судовий розгляд. Втім новий захисник апелює: все, що каже прокурор, мовляв, лише в його уяві.

Хай там як, але засідання таки відклали до 21 листопада. Оскільки новому адвокату потрібен час, аби ознайомитись з матеріалами справи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Селянин Показати IP 3 Листопада 2023 07:13
Нащо . повістку вручити ,і хай. Служить Був волонтером ,хай зараз в іншій сфері побуває Мабуть гроші на адвокатів відклав з гуманітарної допомоги
Анонім до Селянин Показати IP 3 Листопада 2023 08:43
А ви де саме служите, шановний селянин, і ким саме?
Оленса Показати IP 5 Листопада 2023 13:53
Максима на окопні роботи, у адвоката за те що 3.14здить забрати свідоцтво.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus