USD 40.72 41.10
  • USD 40.72 41.10
  • EUR 40.70 41.20
  • PLN 10.30 10.45

Замість радянського ордена: в Ковелі – новий мурал про історію міста залізничників

9 Серпня 2023 17:30
Радянський орден замінили муралом про історію міста й відтак у Ковелі з'явилася нова фотозона. Місцеве підприємство, позбуваючись символіки СРСР, додало місту залізничників ще один красивий стінопис.

Костел імені Станіслава, галерея мистецтв, вокзал імені Вербицького і його віадук-мости – ці та ще кілька сучасних архітектурних об'єктів зобразили на новому муралі в Ковелі. Художниці фарбою поєднали минуле й теперішнє міста, йдеться в сюжеті «12 каналу».

«Ми їх отак у хронологічному порядку розставили», – сказала художниця Оксана Цюп'яшук.

Мурал з історією міста залізничників створили на території одного з підприємств Ковеля – на стіні, де роками висіла радянська символіка.

«У рамках декомунізації та з нагоди 150-річчя нашого підприємства ми вирішили це все змінити, осучаснити. В нашого головного інженера виникла ідея створити ось таку чудову річ, яку нам допомогли втілити в життя наші художниці», – розповіла інженерка підприємства Олена.

Втілити задум погодилися місцеві художниці Світлана Солодун та Оксана Цюп'яшук. Вони вислухали ідеї, побажання, створили ескіз і взялися до роботи.

«Усе приблизно тиждень зайняло. Хотілося, звісно, швидше, але дощ і спека вносили свої корективи», – зазначила Оксана Цюп'яшук.

Читати ще: «Дівчинка на книгах»: у Ковелі на стіні дитячої бібліотеки створили мурал

Під час Другої світової Ковель зазнав чималих руйнувань, тому художниці хотіли показати людям архітектурні пам'ятки, які досі можна було побачити лише на світлинах.

«Вокзал архітектора Вербицького і його віадук-мости, яких, на жаль, ми вже зараз не можемо побачити, костел імені Святого Станіслава, який був би дуже гарною родзинкою Ковеля», – перерахувала художниця Оксана Цюп'яшук.
Тут і сучасне Ковеля: пам'ятник Тарасу Шевченку висотою в понад сім метрів, потяги і вокзал – як символи міста залізничників.

«Одна частина все-таки більш історична, а друга – сучасна. Це означає те, що зараз ми як громадяни України повинні усвідомити те, що ми маємо цінувати історію, любити місто, в якому живемо, творимо, працюємо», – наголосила художниця Світлана Солодун.

Цей мурал – гідна заміна радянській символіці. До того ж, відтепер ця стіна стане оригінальною фотозоною.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus