USD 40.90 41.35
  • USD 40.90 41.35
  • EUR 40.95 41.50
  • PLN 10.30 10.50

Затрофеїли танк за $6 млн: як лучани «пташками» нищать армію Путіна

19 Лютого 2024 08:08
Один залишив бізнес, а другий – сцену. Лучани вже два роки стоять на захисті України. Вони «пташками» нищать техніку та особовий склад ворога у складі сотої бригади тероборони на Луганщині.

Про те, як маленький недорогий дрон спалив танк за шість мільйонів доларів, як перетнути кордон, не перепливаючи Тису, і про набір у новий підрозділ сотої бригади – у сюжеті «12 Каналу».

До великої війни Олександр Самчук займався розвитком власної клінінгової компанії, а Влад Семенюк – музикою. Він – співак, вокаліст луцького хору «Оранта». Виступав на іменинах, корпоративах, весіллях. Нині ж улюбленою музикою для Влада є звук його дронів. Співає і танцює чоловік сьогодні не в луцьких ресторанах, а на фронті, і здебільшого коли котрась із його «пташок» вражає техніку і солдат Путіна.

«Одна така «пташка» може занести снаряд на далеку відстань – до 10-15 кілометрів – і зробити погано і танку, і різним транспортним засобам, які їздять у нашу сторону», – говорить головний сержант взводу ударних БпЛА Влад Семенюк.

У Луцьк чоловікам вдалося вирватися лише на два дні, і то по роботі. Востаннє, зізнається Олександр, відпустку мав у червні минулого року. Вдома прагне якнайбільше часу провести з родиною.

Додає, що маленькі дрони і решта видів безпілотних літальних апаратів – страх російських окупантів: «У нас є FPV, в нас є дрони розвідки, в нас є великі дрони типу «Вампірів», які вночі совають великі вантажі, на підході «крила», і розвідувальні, і ударні», – розповідає сержант Олександр Самчук.

Читати ще: «Я цілий острів забезпечував усім – від БК до людей». Воїн з Луцька – про нагороду від Залужного, 500-кілограмові бомби і ситих свиней

На війні, кажуть чоловіки, така техніка часто ефективніша за людей. До того ж швидко й точно виконує завдання, а найголовніше – береже життя українських захисників. Бо замість того, аби відправляти впритул до ворога бійців, можна відправити туди «пташку».

«Один дрон – це 10, 20, 100 життів наших побратимів, воїнів. Це 99% точності, це майбутнє сучасної війни. На цьому базується війна. Будь-який штурм може відбитися тільки ротою БпЛА. Це очі, це зброя. Тобто одним дроном я можу зайти туди, де наші хлопці не зайдуть», – наголошує Влад Семенюк.

Маленьким дроном за 19 тисяч гривень, розказують бійці, вони нищать російську техніку вартістю в мільйони доларів.

«Затрофеїли танка Т72. Він прям новий, усередині з упаковочки, з дисплеями, зі всім. Його ціна – більш ніж шість мільйонів доларів», – каже Олександр Самчук.
Читати ще: Множать ворогів на нуль: як волинські воїни знищують техніку противника дронами. Відео

Нині сота бригада шукає людей, які хочуть так само трофеїти техніку ворогів і зменшувати чисельність російської армії. Волинські тероборонівці кличуть новобранців у підрозділ ударних безпілотників. Посад багато.

«Є пілоти, є штурмани, є технічний відділ, який готує боєкомплекти. Є технічний відділ, який відповідає за звязок, різні антени, ретранслятори», – перераховує Олександр Самчук.

Є посади, які навіть не вимагають виїздів на лінію фронту. Наприклад, люди, які ремонтують, перевіряють дрони, сидять переважно в безпечних місцях, далеко від ворога.

Читати ще: «Загинути, перепливаючи Тису, – ганебно». Після складного поранення воїн із Луцька хоче повернутися на фронт

Щоб спробувати власні сили, достатньо скачати комп’ютерну програму.

«Удома можна скачати собі різні симулятори, дивитися різні відео з навчань, як усе працює. Набивати руку і на цьому вчитися, тобто для цього навіть не треба йти в армію», – зазначає Влад Семенюк.

Захисники щиро не розуміють чоловіків, які ховаються від військкоматів і намагаються втекти з України, наприклад, перепливаючи Тису. Такі мають куди більше шансів загинути, потонувши, ніж полягти на сході чи півдні України. Бо йти у військо – не означає йти на вірну смерть.

«Отримання бойового досвіду, отримання статусу учасника бойових дій. За цим вже йдуть пільги. Плюс виїзд за кордон під час відпустки. Спокійно робиш рапорт на виїзд за кордон і просто їдеш за кордон, тебе ніхто не чіпає. Не через Тису. Плюс пільги, висока зарплата. Ти можеш собі дозволити те, що раніше в житті не отримував», – підкреслює Влад Семенюк.

Більшість чоловіків, які потрапляють на фронт, діляться спостереженнями Влад та Олександр, потім відверто не розуміють тих, хто досі цього уникав і боявся.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 19 Лютого 2024 08:38
"Пташки" - це штучна, снайперська зброя, натомість війська масово потребують банальних артилерійських снарядів. Піт артилеристів береже кров піхоти: чим більше буде снарядів, тим менше буде некрологів 18-19-річних піхотинців.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus