USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чому Порошенко не вводить військовий стан

1 Липня 2014 16:15
Чи потрібно вводити військовий стан на Донбасі? Не здає чи Порошенко позиції України? Наскільки правильні його дії?

Ці питання змушують суспільство скипати лютими суперечками.

А між тим, отримати відповідь на ці питання не так вже й складно - достатньо звернутися до світового досвіду боротьби з партизанським рухом. А він дає ясну і чітку відповідь. Про це йдеться у статті, опублікованій на Espreso.tv.

Ще в 1934-му році Чарльз Гвін, чиї поради в книзі «Imperial policing» багато разів довели свою ефективність у боротьбі з партизанськими і сепаратистськими рухами в різних країнах світу, називає чотири фактори, що забезпечують перемогу уряду:

1. Громадянська влада в регіоні повинна зберігати домінування над військовою.
2. Військова сила повинна застосовуватися в мінімально необхідних розмірах.
3. Всі контрпартизанські дії повинні бути швидкими і рішучими.
4. Цивільна і військова влади повинні тісно співпрацювати.

Чому ефективний саме такий алгоритм? Відповідь на це питання стає зрозумілою, якщо згадати головний принцип боротьби з незаконними збройними формуваннями. А він полягає в наступному.

Один з головних гуру партизанської війни, Мао Цзедун, порівнював партизан з рибою, а населення - з морем. «Партизан - це риба, населення - це море, в якому вона плаває», - писав Мао. Якщо знищити рибу, але залишити море - підтримку і симпатії населення, - то рано чи пізно там заведеться нова риба. Тому єдиний надійний і ефективний спосіб боротьби з партизанами - осушити море, тобто позбавити незаконні збройні формування підтримки населення.



Інакше кажучи, головним, стратегічним об'єктом впливу уряду в контрпартизанській війні не є незаконні збройні формування, а розум і серця населення району партизанської війни.

Військові операції при цьому відіграють роль термінового кровоспинного засобу, але якщо обмежитися тільки ним, інфекція залишиться, і рана неминуче закровоточить знову. Щоб цього не сталося, необхідно зміцнення імунітету. Так що знищення незаконних збройних формувань - це першочергове, але не основне завдання. Пріоритетом залишається завоювання лояльності населення. Саме тому, наприклад, контрпартизанська стратегія США наказує обов'язкове проведення операцій за двома напрямками: «military campaign» і «heart-and-mind campaign» - «військова кампанія» і «кампанія із завоювання умів і сердець», причому останній віддається пріоритет .

А як свідчить світовий досвід, введення воєнного стану не сприяє зростанню лояльності населення, а зовсім навпаки. Таким чином, навіть якщо воно і дасть позитивний ефект в короткостроковому періоді, то закладе велику кількість нових проблем на майбутнє, і в кінцевому рахунку посилить сепаратистські настрої і рухи. А в масштабах держави завжди важливо мислити стратегічно.

З тієї ж причини перед початком військових дій обов'язково оголошують перемир'я, яке дозволяє місцевим мирному населенню залишити небезпечну зону. Такі дії проводять, щоб уникнути зайвих жертв. А жертви трапляються з тієї простої причини, що в гарячці бою урядовим військам важко відрізнити мирного жителя від терориста - зараз він ніби як мирний житель, а через секунду у нього в руці автомат, тому в кінцевому рахунку інстинкт самозбереження змушує військовослужбовців стріляти у все, що рухається. Саме тому перемир'я - це шанс уникнути цих непотрібних масових жертв.

Якщо ми проаналізуємо дії Порошенка, то побачимо, що вони в точності відповідають цим рекомендаціям, розробленим фахівцями на основі аналізу контрпартизанських війн за два минулі століття. А це означає, що

звинувачення у слабкості і здачі позицій, що лунають на його адресу не мають під собою підстави. Навпаки, системність і технологічність дій Президента вселяють оптимізм.

Правда, у Президента сьогодні є інша проблема - пояснювати правильність його дій широким масам повінні його піарники, для яких це - основне завдання. Тому що нерозуміння породжує недовіру. А недовіра вбиває рейтинг.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Хм... Показати IP 1 Липня 2014 17:03
"Інакше кажучи, головним, стратегічним об'єктом впливу уряду в контрпартизанській війні не є незаконні збройні формування, а розум і серця населення району партизанської війни." - ну і де логіка, якщо брати за основу реальні події? От і виходить - чим далі в ліс, тим ширші партизани!
екскурсовод Показати IP 1 Липня 2014 17:03
Бо тоді не буде парламенсьтких виборів, які так хоче удар і так не хоче батьківщина!
иван Показати IP 1 Липня 2014 17:09
бо заберуть цукерки
Дончанин Показати IP 1 Липня 2014 20:18
" Цивільна і військова влади повинні тісно співпрацювати" - они и взаимодействуют. Чего стоит только то, что любое "выделывание", например, водоканала легко обрывается угрозой: "Вы хотите, чтобы мы позвонили в ДНР?"
Павло Показати IP 1 Липня 2014 21:11
дякую, хлопці!
Оксана Показати IP 2 Липня 2014 11:53
Військовий стан на Донбасі не вводять з цієї причини: При військовому стані влада на місцях (обласна, районна, міська, сільська) переходить військовим комендатурам чи комендантським відділкам, також починає діяти заборона на політичну діяльність - політичних партій та організацій.. При цьому місцеві органи влади і політичні партії усуваються від можливостей централізовано за рахунок, в тому числі і держбюджету, вербувати бойовиків в свої лави. Тому невведення військового стану - це надання можливостей для розширення екстремізму. Вочевидь, для цього існують якісь політичні та економічні домовленності між владою і олігархатом. Тому що функціювання комендатур не забороняє підпорядковане їм функціювання органів державної влади там, де вони справно виконують свої функції.
Виктор Показати IP 2 Липня 2014 17:10
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus