USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Гаряче протистояння у Ковелі між владою і громадою: чия взяла?

27 Листопада 2014 19:00
Під тиском обурених матерів та жінок учасників АТО Ковельська міська рада все ж наважилася призупинити роздачу вільної міської землі абикому.

На 63-тю сесію Ковельської міської ради завітали матері та дружини учасників АТО, аби ковельські владці врешті прийняли рішення першочергово надати їхнім родинам земельні ділянки у межах міста.

Звісно, більшість ковельських депутатів, що належать до ВО «Батьківщина», не планували йти на поступки знервованим людям. Перед початком розгляду питань порядку денного міський голова Ковеля Олег Кіндер запросив до слова головного архітектора міста Людмилу Мурай, аби вона пояснила присутнім на сесії жінкам та матерям, що так швидко, як вони хочуть, землю Ковельська міська рада надати не може, відповідно до Закону.

Мовляв, існує ціла довга процедура. Зі слів пані Мурай, згідно з даними Ковельського об’єднаного військового комісаріату до участі в АТО призвано 289 ковельчан, а отримати земельні ділянки у місті хоче близько 1600 громадян пільгових категорій. Тим паче, як стверджувала Мурай, у місті нема вільної землі (для забезпечення землею усіх учасників АТО Ковелю потрібно виділити 25 гектарів).

Обуренню жінок та матерів учасників АТО після виступу головного архітектора Ковеля не було меж. Жінки намагалися висловити власні думки з цього приводу, однак мер намагався їм всіляко завадити, перебиваючи. Олег Кіндер надав слово і начальнику земельного відділу виконавчого комітету Ковельської міської ради Вадиму Логвінову, який теж говорив про складність у наданні міської землі. Зі свого боку міський голова Ковеля намагався переконати жінок, що краще було б, якби вони просили землю у Держземагенстві. Матері та жінки учасників АТО наполягали на тому, що хочуть землю у місті, а не в сільській місцевості, адже вважають, що їх чоловіки на це заслужили.

Серед усього депутатського корпусу Ковельської міської ради стали на бік обурених жінок лише два депутати – Сергій Кошарук та В’ячеслав Шава.

Сергій Кошарук: «Ми почули, наскільки складно в Ковелі надати земельну ділянку учасникам АТО, а тим паче тим сім’ям, які втратили свого годувальника. Кажуть вільної землі нема, треба через Кабмін…в той же час кожну сесію виносяться земельні ділянки для інших…».

Депутат В’ячеслав Шава теж запевнив, що у місті є вільна земля, яку можна було б без проблем надати учасникам АТО, мовляв, потрібна лише політична воля місцевої влади.

Жінки оплесками підтримували такі сміливі думки депутатів, натомість іншим кричали «ганьба!».

Заступитися за місцеву владу і її рішення вирішив депутат Святослав Степанюк. Він просив міського голову ще доступніше та «правильно» пояснити людям, що ковельська влада хоче допомогти сім’ям учасників АТО, проте нібито у свій спосіб.

«Олег Олексійович, ми все зробили, але люди не зрозуміли, що зроблено і коли буде даватися. Дайте людям відповідь. Вулиця Зерова стільки-то земельних ділнок… Все зроблене! Тільки озвучте, просто і доступно, щоб вони зрозуміли, що зроблено щось…Озвучте правильно», - збентежено говорив депутат від ВО «Батьківщина» Святослав Степанюк.

Близько двох годин тривала гаряча дискусія між ковельською владою та розлюченими людьми. Доходило до абсурду: ковельські владці звинувачували людей у тому, що ті, не знають, чого хочуть, а люди зі свого боку – міських керманичів.

Все вирішив виступ пані Людмили, дружини учасника АТО, яка відверто звернулася до Олега Кіндера: «Згадайте, що ми Вам сказали, коли ми прийшли по допомогу? Ми не знали, де продаються бронежилети, бо їх не купиш в магазинах. Ми не знали, де купити каски… Чому коли ми приходили до Поліщука (екс-голова Ковельської райдержадміністрації – авт.), він хоча б морально підтримував. Що ви нам сказали, коли ми звернулися до вас по допомогу? Пам’ятаєте? Скажіть присутнім в цьому залі. Ви нам сказали: «Хіба ж я їх туда посилав?». Я півроку чекала цього моменту, щоб сказати, щоб були хлопці в залі…». На таку відвертість жінки Олег Кіндер відреагував звинуваченнями у її ж адресу, що ще більше підвищило градус у залі. На мера посипалися різні нарікання на його роботу від громадських активістів.

Врешті-решт, аби дійти згоди у питанні надання земельних ділянок сім’ям учасників АТО, депутат Сергій Кошарук спільно з жінками запропонували депутатському корпусу підготувати проект рішення на заборону виділення ділянок, допоки Ковельська міська рада не забезпечить землею мобілізованих.

Отож за дві години такий проект був підготований головою депутатської земельної комісії Юрієм Конащуком. Більшістю голосів депутати Ковельської міської ради проект рішення підтримали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus