USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцькі посадовці проти того, аби спростити оформлення права на землю

25 Вересня 2015 12:12
Луцький міський голова разом з членами виконкому «з боєм» пропустили проект рішення, у якому йдеться про заходи зі спрощення процедури оформлення прав на земельні ділянки під багатоповерховими житловими будинками та на прибудинкові території.

Про це Інформаційному агенству Волинські Новини повідомив депутат Луцької міської ради, член депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов.

Він зазначив, що 15 вересня цього року під час засідання постійної комісії з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту, серед питань, що розглядалися, було питання можливості оформлення землі за атрибутами прибудинкових територій під багатоквартирними будинками.

Однак, зі слів депутата, вдалося з’ясувати, що існуючий нині перелік документів, подання яких вимагають для оформлення земельних ділянок від співвласників багатоквартирних будинків, визначений інформаційною карткою і не затверджений жодними нормативними актами.

«Тобто це лише усталена практика чиновників. Ми почали аналізувати цей перелік і з’ясували наступну річ: цей перелік містить два документи, що істотно гальмують процес і перешкоджають самим співвласникам оформити землю», - зауважив юрист.

Так що ж це за документи?

На думку Андрія Осіпова, перший нормативний акт, що значно ускладнює життя звичайних лучан - це технічний паспорт на будинок.

«Як правило, він залишався у жеці, а той не дуже то хотів його віддавати. До прикладу, в моїй практиці було декілька судових засідань, коли мешканці будинків судилися з жеками, аби їм віддали ці папери. Але, по великому рахунку, коли ми запитали у посадовців, для чого їм технічний паспорт, вони почали говорити, мовляв, для того, аби встановити всіх співвласників. Але ж технічний паспорт відображає лише стан будинку на момент його будівництва. Та з того часу багато що змінилося, зокрема, хтось винайняв площу, хтось перебудував житлове приміщення, перетворивши його у офіс тощо. Фактично технічний паспорт не дає повної інформації, а просто ускладнює життя. Утім, коли його немає, документи не приймають», - пояснює власну позицію обранець громади.

З його слів, друга проблема полягала у тому, що у переліку документів зазначався такий нормативний акт, як погодження управління архітектури.

«Логічне запитання: якщо люди звертаються до Луцької міської ради із проханням передачі у їхню власність землі, на яку вони мають право, для чого їм довідка з управління архітектури, як документ, який дозволяє подати перелік необхідних паперів. Тобто це ніщо інше, як перепона, що дозволяє чиновникам створювати штучне погодження. І це - відкритий шлях до корупції. Виходить, що сама міськрада для того, щоб розглянути питання, просить погодження в одного з її підрозділів», - стверджує депутат.

Як продовжив народний обранець, логічно, що позиція членів комісії з питань законності була такою: хай люди подають заяву, в міськради є цілий місяць для її розгляду, тож кожен може скласти власні висновки і подати їх на сесію, а також перевірити наявність чи відсутність прав на ту чи іншу земельну ділянку.

Таким чином профільна комісія прийняла рішення два вищезгаданих документи викинути із переліку необхідних. Вона прийшла до висновку, що у Луцьку є два види земельних ділянок. Перший - це земельні наділи, яким присвоєний кадастровий номер. Для таких земельних ділянок достатньо лише заяви і статутного рішення загальних зборів об’єднання про передачу земельної ділянки у власність. Потрібно, щоб до переліку всіх вищезгаданих документів подали графічну схему землі, яку хоче ОСББ. Також технічний паспорт, за умови якщо він є. Й другий вид земельних ділянок – несформовані. По-перше, їм потрібно надати угоду на землевідведення. А під час другої сесії приймається рішення про визнання.

«Тобто, коли депутатська група «Новий Луцьк» подавала цей проект, ми лише запропонували «прибрати» ті документи, які гальмували оформлення прибудинкових територій і земельних ділянок під багатоквартирними будинками. Але ми навіть і уявити не могли, що така звичайна правка викличе таке обурення посадовців. Вони придумали, буцімто, рішення депутатська група «Новий Луцьк» здала невчасно. Хоча воно було здано за чотири дні до засідання виконавчого комітету, як і було встановлено регламентом. Але, вочевидь, задачею Луцького міського голови Миколи Романюка і членів виконкому було зняття з розгляду цього питання взагалі. Відбулася неприємна і доволі принципова розмова це питання дозволили включити до порядку денного на засідання виконкому, що відбудеться 7-го жовтня», - резюмував Андрій Осіпов й додав:

«Чомусь міський голова «ревнує» мене до цього проекту рішення, бо він «відчуває ревність» до всього, до чого сам не додумався, і що могло б полегшити життя людям. Насправді цей проект допоможе мешканцям багатоквартирних будинків оформити власні права на земельну ділянку».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Жек Показати IP 25 Вересня 2015 12:37
Це надумана Осыповим проблема. ПРи створенні Осбб Жек віддає всю документацію на цєй будинок і технічний паспорт в тому числі. І не треба піаритись на надуманій проблемі.
Анонім до Жек Показати IP 25 Вересня 2015 12:58
Якби жек читати вмів то побачив що там і слова нема про Осбб, а мова про приватизацію і оформлення прибудинкової території яка фактично належить мешканцям а деюре там хто хоче те і робе. Жуку кормушка обривається.
Архітектор Показати IP 25 Вересня 2015 12:53
Черговий брехливийі піар за рахунок людей та авторитету міської ради. Ніколи не було проблем з оформленням документів у міській раді. Шкода що "Волинські новини" працюють на олігархів.
Моня Показати IP 25 Вересня 2015 14:46
Дурбецало Осіпов. Мутить воду
Марія Василівна Показати IP 25 Вересня 2015 14:53
30 років тому добудувала добудову до будинку,в якому три квартири. Зареєструвати цю добудову не можу, бо сусіди не бажають приватизовувати землю. Раніше там буд садок.В оренду теж не дають землю. Створити ОБССБ немає з ким- будинок 50-х років з дранки, труби старі ш т.д. І ходимо з кабінету в кабінет.
Артем Показати IP 25 Вересня 2015 15:03
В тому і вся справа, що не має і слова про ОСББ. А як він собі бачить передачу земельної ділянки під будинок, в якому 150 квартир та проживаю 600 мешканців. В будинку є власність юридичних осіб. Що з ними? Трішки не до кінця продумав. Розцінюю як черговий піар))))
Жук Показати IP 25 Вересня 2015 15:21
Усе виссане з тієї частини чоловічого тіла, про яку тут згадувати на бажано. Стиль Осіпова: на рівному місці набрехати, наплести, нагадити. Це вже в нього агонія.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus