USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Рай для олігархів: кому Яценюк допомагає заробляти на субсидіях

17 Грудня 2015 13:33
Субсидії з оплати тарифів на ЖКГ уряд прем'єр-міністра Арсенія Яценюка зробив с інструментом, який допомагає збагачуватися українським і російським олігархам. Таку думку висловив ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко в своїй статті для ZN, UA, - інформують Патріоти України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧОМУ ОДНІ ВОЛИНЯНИ ОТРИМУЮТЬ КОПІЙЧАНІ СУБСИДІЇ, А ІНШІ – ТИСЯЧІ ГРИВЕНЬ. ФОРМУЛА

З його слів, в 2015-му році олігархи з бюджету повинні отримати не менше 10 млрд грн, а в 2016-му - вдвічі більше. Як зазначив автор, суть урядової політики полягає в максимізації тарифів ЖКГ до рівня, який нездатні оплатити більшість українських сімей, з одного боку, а з іншого - в максимізації кількості сімей, які повинні отримати субсидії з бюджету (у бюджеті 2016 г. - 34 млрд грн) для цільової оплати компаніям (а це переважно компанії російських і українських олігархів) комунальних послуг (газ, тепло, вода, водовідведення, електрика).

"Уряд з ентузіазмом буквально заганяє українців брати цільові субсидії і платити олігархам! У 2015 році українські та російські олігархи з бюджету повинні отримати не менше 10 млрд грн, а в 2016-му - удвічі більше! Ось така соціальна політика ...", - йдеться в статті.

На думку Савченка, такий підхід не стимулює економити вкрай дефіцитні ресурси - газ, електрику, воду, тепло, а навпаки, допомагає отримувати надприбутки олігархам, причому за рахунок бюджету. З його слів, щоб виправити ситуацію, потрібно ввести нову систему тарифоутворення в системі ЖКГ.

"Тільки прозора і відкрита конкуренція забезпечить зниження тарифів в системі ЖКГ. Там, де не можна позбутися монополій, має бути введено жорстке державне регулювання.

Очевидно, що в житлово-комунальному господарстві повинні бути встановлені граничні тарифи на газ, прибирання, електроенергію, воду, теплопостачання, водовідведення для країни в цілому і механізми їх зменшення для регіонів.

Тобто за право надавати послуги ЖКГ в тому чи іншому районі повинні змагатися десятки компаній (не тільки "жеки"), і головним критерієм відбору повинна стати мінімізація тарифів на послуги", - підкреслив Савченко.

"Наприклад, держава встановила граничний тариф на прибирання прибудинкової території в Україні - 3 гривні за квадратний метр. Переможцем на право надавати такі послуги в тому чи іншому районі повинна бути фірма, яка запропонує найнижчий тариф, але в кожному разі він не може бути більше 3 грн.

Така конкуренція повинна бути по всіх районах країни: десь тариф буде 2 грн/м2, десь 2,5, але ніде - більше трьох! Упевнений, що правильна тарифна політика і конкуренція забезпечать зниження тарифів на 25-30 %.

Але цього недостатньо, щоб ліквідувати ганебну систему субсидій, яка не тільки принижує людську гідність, а й стимулює марнотратство і корупційно збагачує олігархів", - пише автор.

Нагадаємо, субсидії для оплати житлово-комунальних послуг за новим порядком в Україні на 7 жовтня отримали 3,3 млн. домогосподарств, повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

6 серпня Яценюк заявив, що уряд передбачив на виплату субсидій в 2015 році 24 млрд грн, а в наступному році ця сума зросте в два рази.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
вася Показати IP 17 Грудня 2015 13:59
Конфликт Авакова и Саакашвили https://www.youtube.com/watch?v=71089xprh0E
Степан Бандера Показати IP 17 Грудня 2015 14:03
Істинна правда. Відмініть субсидії і сплживання газувпаде на 30-40%
Анонім до Степан Бандера Показати IP 17 Грудня 2015 14:53
на 60-80%
Анонім до Анонім Показати IP 18 Грудня 2015 17:27
при цьому площа самовільно вирубаного лісу збільшиться в 5-8 разів
Волинянин Показати IP 17 Грудня 2015 17:47
Це було ясно для притомних людей,але не для працівників соціальної служби,які старались мінімально забезпечувати субсидіями.Аж поки не зрозуміли,чого від них хочуть їхні начальники.Чим більше дадуть субсидій,тим більше отримають ляльководи нинішньою владою.
Анонім Показати IP 18 Грудня 2015 17:28
субсидії - клондайк для казнокрадів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus