USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Світло через посередника: шалені суми за підключення та незрозумілі цифри у платіжках

13 Жовтня 2016 15:44
У платіжках за світло у жителів масиву «Урочище Дуга» зазначені тарифи, у де кілька разів від офіційних. Через кабальний договір, на який погодилася сільрада, люди сплачують не лише за свою електроенергію, але й майбутніх сусідів. У разі несплати – відключають світло.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №37 від 13 жовтня 2016 року.

Новий масив у Шацьку й досі майже не забудований. Тут 700 земельних ділянок площею від 8 до 15 соток. Місцина чудова: поблизу ліс, а за кількасот метрів – центр селища. Але люди не можуть підвести сюди електроенергію. Без неї – ні будівництва, ні життя. У власників цієї землі – жодного документа на світло: немає ні технічних умов, ні договорів на його підключення.



Земельні ділянки цих людей усього за 100 метрів від мереж обленерго

У 2009 році Шацька селищна рада уклала договір із ТзОВ «МТГС» (директор – Володимир Крикун) на забезпечення нового житлового масиву – «Урочище Дуга» – електроенергією. Загалом роботи розподілили на 9 черг. Сьогодні електроенергія є тільки на трьох лініях. У підключені до благ цивілізації господарям будинків надходять платіжки з незрозумілими космічними сумами.

Із цим питанням люди неодноразово зверталися і до голови Шацької районної ради укропівця Сергія Карпука.

«У 2009 році Шацька селищна рада надала низку земельних ділянок під будівництво. Вони розташовані поблизу озера Світязь. Проблема, з якою зіштовхнулися жителі цього масиву, – відсутність можливості підключитися до електрики за нормальну ціну. Окрім поточних витрат на електроенергію, людям нараховують ще втрати. Наприклад, якщо в поточному місяці людина використала 390 кВт, втрати становлять близько 400кВт. У 2010-2011 роках знайшовся підрядник – ТзОВ австрійського походження, що зобов’язалося виконати роботи із забезпечення місцевих жителів електроенергією на цьому масиві. Відповідно, між «МТГС» та «Волинь­обленерго», які виступають підрядниками між кінцевим споживачем та нашим РЕМом, був укладений договір. Це питання виносили на розгляд депутатської комісії, за результатами якої було скеровано звернення в Антимонопольний комітет, у «Волиньобленерго», в обл­держадміністрацію, у Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Результату поки немає. Нещодавно люди хотіли перекрити дорогу, але спільними зусиллями райради та селищної ради нам вдалося їх заспокоїти».

ПОЧАТОК ІСТОРІЇ

14 травня 2009 року рішенням Шацької селищної ради №24/3 було уповноважено ТзОВ «МТГС» в особі Володимира Крикуна на виконання будь-яких дій від імені селищної ради, пов’язаних із будівництвом, експлуатацією енергооб’єктів для забезпечення електроенергією споживачів масиву «Урочище Дуга».

На підставі укладеного між Шацькою селищною радою та ТзОВ «МТГС» Договору суперфіцію №1 від 7.12.2009 року, селищна рада делегувала ТзОВ функції замовника, а також обслуговування (експлуатацію) об’єктів енергетичної інфраструктури з метою приєднання до електричних мереж електроустановок споживачів нового масиву.

У ПРИВАТНОГО МОНОПОЛІСТА – СВОЇ ЗАКОНИ: АБО ПЛАТИ, ЩО СКАЖЕ, АБО ЖИВИ У ПІТЬМІ

Подружжя Надії та Миколи Постернаків сподівалося, що хоча б на пенсії поживе у власній добротній оселі, просто насолоджуючись кожним днем. Але натомість уже кілька років оббивають пороги різних урядових та правоохоронних органів, де намагаються з’ясувати, за яким же тарифом вони платять за електроенергію і чому в їхніх платіжках з’явилася графа «Втрати», якої раніше не було.

«Ми купили ділянку 2007 року, – розповідає Надія Постернак. – Досі облаштовуємо будинок. У 2010 році Крикун сказав писати заяву на підведення електроенергії. За підключення заплатили тоді 18400 гривень на наданий нам рахунок. А після цього знайомі юристи пояснили, що оплата має здійснюватися лише після виготовлення технічних умов. Їх немає і досі. Крикун же переконував спочатку перерахувати йому гроші, а вже після того його фірма начебто укладатиме з нами договір. Договору теж немає».



Подружжя Постернаків


Микола Постернак додає, що з приводу цієї конфліктної ситуації зверталися і до ПАТ «Волиньобл­енерго», і до голови облдержадміністрації, і в антимонопольний комітет, і в профільне міністерство, і навіть до президента. Усі лише дають відписки. Їхня суть зводиться до того, що в цю ситуацію втрутитися не можуть, бо це не в їхній компетенції.

А тим часом чотири роки тому в платіжках за світло у жителів масиву «Урочище Дуга» з’явилася цікава графа «Втрати». Звідкіля вона і чому мають платити за тарифами, вищими у кілька разів від офіційних, вони не розуміють.

«Ми використали світла на 156 гривень, а втрат маємо сплатити 184,86 гривні», – показують квитанцію Микола та Надія Постернаки.

Простіше кажучи, якщо на лінії до електрокомунікацій підключено 11 будинків, а фактично світло використовують лише три, то саме вони і сплачують за електроенергію, але не лише свою, а й майбутніх сусідів. Якщо ж жителі масиву «Урочище Дуга» втрат не сплачують – їм відключають світло. Нещодавно електроенергії не було 9 (!) днів. Окрім того, ТзОВ «МТГС» за послугу з доставки квитанцій нараховує 30 гривень.

Тепер люди, які тут живуть, ні на хвилину не лишають домівок – сторожують, аби представники Крикуна їм не відключили світло.

СІЛЬРАДА ПОГОДИЛАСЯ НА КАБАЛУ ТРИВАЛІСТЮ ПІВСТОЛІТТЯ

ТзОВ «МТГС» зареєстроване за адресою: 45400, Волинська область, м. Нововолинськ, вул. Винниченка, 11, кв. 16. Серед його співзасновників значаться жителі Австрії Еркер Гунтер, Еркер Штефан, Пільц Манфред, а також волинянка Тетяна Марценюк. Перші двоє внесли до статутного фонду по 125 тисяч гривень, третій заснов­ник – 225 тисяч гривень. Найменша частка у статутному капіталі в українки – усього 25 тисяч гривень. Кінцевими бенефіціарами (контролерами) вказані ті ж самі австрійці. Згідно із класифікацією видів економічної діяльності, основна діяльність «МТГС» – електро­монтажні роботи. Допоміжним ви­дом зазначено: «оптова торгівля іншими проміжними продуктами».

У 2009 році Шацька селищна рада (тоді селищним головою був Володимир Сорока) та ТзОВ «МТГС» (керівник – Володимир Крикун) уклали договір. Проект електропостачання було розроблено за кошти селищного бюджету, а от підводити людям комунікації з електропостачання зобов’язалося «МТГС».

Зауважимо, що договір укладено на 49 років. Однак з обіцяних дев’яти ліній роботи тут виконали лише на трьох. Люди кажуть, що тепер за підключення електроенергії від них вимагають на якийсь рахунок сплатити 18 тисяч гривень, а готівкою – 100 тисяч гривень або 3000 доларів. Угоду розірвати практично неможливо. Адже, як пояснює укропівець Сергій Карпук, у цьому випадку, згідно із договором, селищна рада має відшкодувати «МТГС» усі витрати за виконані роботи, а також і не отриману вигоду за 49 років (!).

Депутат Шацької селищної ради від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» Наталія Литвинюк зауважує, що селищна рада уклала такий кабальний договір з очевидною вигодою для Володимира Крикуна. До речі, бухгалтер «МТГС» – його дружина.

Наталія Литвинюк


«Найближчим часом спорудження нових ліній електропередач Крикун не обіцяє, мотивуючи це відсутністю коштів, – каже Наталія Литвинюк. – Хоча люди сплачують вчасно. Жителі стали заручниками цієї ситуації. Ми як депутати Шацької селищної ради не можемо вплинути на умови виконання цього договору. На думку депутатів від УКРОПу, договір мають побачити люди, які постраждали від цієї ситуації. На цьому масиві живуть пенсіонери, підприємці, побудувалися і приїжджі особи на ділянках, де до озера 150 метрів. Вочевидь фірма, що підключала тут електромережу, розраховувала найперше зібрати гроші не з простих людей, а із тих, хто здає будинки під час купального сезону».

ВАРТІСТЬ ПІДКЛЮЧЕННЯ – ОДНООСІБНЕ РІШЕННЯ ДИРЕКТОРА «МТГС»?

Валентина Янчук та Валентина Підопригора під забудову отримали земельні ділянки, де, згідно із планом, підключення електроенергії заплановане у 9-й черзі. За сто мет­рів звідси – вже лінії електрокомунікацій Шацького РЕМ ПАТ «Волинь­обленерго».

Валентина Янчук


«Запитували у Крикуна, коли в нас буде світло. У відповідь почули: через 49 років. Ми вже сім років домагаємося підключення електроенергії – і все марно. Крикун вимагає за свої послуги 118 тисяч гривень. А де взяти такі кошти? Коли ж ми поцікавилися, на основі чого вказана така сума, то він відповів, що може і 200 тисяч сказати. Коли долар вартував 8 гривень, вимагав за підведення 25 тисяч гривень», – обурюються жінки.

Валентина Підопригора


Люди кажуть, що на цьому масиві ділянки отримали молоді сім’ї, які давно мріють про власні оселі. Але навіть будівельна техніка без світла тут не працюватиме.

Надія Приступа без електроенергії живе вже п’ять років. Розповідає, що для побутових потреб доводиться використовувати генератори. Жінка каже, що Володимир Крикун на контакт із людьми йти не хоче, під час розмови поводиться дуже зверхньо.

Надія Приступа


У черзі на отримання земельної ділянки Приступи перебували 10 років, отримали її 2007-го. Відтоді на території масиву завдяки Шацькому селищному голові Сергію Віннічуку домоглися лише облаштування дороги.

«Ми зверталися до Володимира Гунчика у липні. Під час прийому казав, що ще не з такою бандою справлявся, обіцяв допомогти. Через місяць з облдерж­адміністрації надійшла відповідь, у якій нам рекомендували подавати до суду. А з чим ми туди підемо? З 30 тих, хто підвів світло, лише двоє погодилися укласти договори. Але ні в кого немає технічних умов підключення. Крикун нам розповідав, що начебто були громадські слухання щодо підключення. Але про них, вид­но, знали лише обрані. Ніхто з моїх знайомих про ці слухання не чув».

ПАРАДОКСИ ДОКУМЕНТІВ: ФІРМУ НАЗИВАЮТЬ НАСЕЛЕНИМ ПУНКТОМ

Депутат Волинської обласної ради (фракція «УКРОП») Віктор Радчук звернувся із депутатським запитом до ПАТ «Волиньобленерго». У відповіді з установи від 4 квітня 2016 року №38/31-933 зазначено: «Мешканці житлового масиву «Урочище Дуга» не є споживачами ПАТ «Волинь­обленерго».



«Оскільки ТзОВ «МТГС» здійс­нює експлуатацію енергооб’єктів з метою забезпечення електричною енергією споживачів масиву смт Шацьк, «Урочище Дуга» на умовах укладеного договору про постачання електроенергії №532-062300 від 2.06.2010 року, то в розумінні Національної комісії регулювання електроенергетики України це товариство є населеним пунктом, – йдеться у листі. – Закупівля електричної енергії у постачальника за рахунок коштів споживачів населеного пункту, умови використання електричної енергії, розрахунків за неї, умови технічного забезпечення електропостачання електроустановок споживачів населеного пункту, утримання та обслуговування технологічних електричних мереж населеного пункту регулюються установчими документами населеного пункту та/або укладеними у встановленому порядку договорами між споживачами населеного пункту та населеним пунктом щодо обслуговування технологічних електричних мереж населеного пункту».

А згідно із відповіддю Волинського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 22.04.2016 №17/1-28-641 жителю масиву «Урочище Дуга» Миколі Постернаку, з’ясувалося, що «для обслуговування електричних мереж житлового масиву ТзОВ «МТГС» уклало договір з ТзОВ «Волинська електротехнічна компанія». Залежно від загальної вартості послуг технічного обслуговування та кількості споживачів, приєднаних на масиві до послуг електропостачання, визначається щомісячна плата за обслуговування. Унаслідок потужності КТП (комплектна трансформаторна підстанція, – ВН), яке розраховане на забезпечення електричною енергією значно більшої кількості споживачів, відбувається перетікання реактивної енергії, яку нараховують підключеним споживачам як втрати».

Ні антимонопольний комітет, ні управління захисту економіки у Волинській області Національної поліції України порушень законодавства у конфлікті між жителями нового масиву та «МТГС» не вбачають.

НАСАМКІНЕЦЬ

Схоже, єдиний для жителів масиву вихід у цій ситуації – звертатися до суду. Та от документів, на підставі яких можна скласти позовну заяву, у споживачів нема. Але ані цей факт, ані з’ява «Волинської електротехнічної компанії» – ще одного посередника між ТзОВ «МТГС» та споживачами, правоохоронців чомусь і досі не зацікавили.

«НА МЕЖІ» – СОЦІ­АЛЬ­НО-ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПРОЕКТ

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.

Ольга МАКСИМ’ЯК

Фото автора
Світло на цій території масиву може з’явитися через півстоліття
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
таня Показати IP 13 Жовтня 2016 15:49
Бідні там не купують хатинок і ділянок.Платіть
сс Показати IP 13 Жовтня 2016 17:23
Дiлянки побрали не бiднi люди,або приближени до голови. Чому жалiються? Це не сенсацiя.
мм Показати IP 20 Жовтня 2016 11:14
Не знаєте суті справи, а вже засуджуєте "бідні" "не бідні". Ці ділянки дала сільська рада! Ці люди є звичайні мешканці Шацька і мають на це право. Ті що по ваших словах "не бідні" понакуплювали ділянок поблизу озера, заплатили шалені гроші і попроводили світло від трансформаторів пана Крикуна. А от нам простим людям де взяти такі гроші (100-120 тис.)?? Тим паче що всі українці платять за підключення в межах 15 тис. гривень. Тому ще раз кажу: не знаєте суті справи - не робіть свої дурні і хибні висновки!!! Тут дуже тяжка ситуація, яку навряд чи вдасться вирішити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus