USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Волиняни скаржаться на монополізм «Волиньобленерго»

8 Жовтня 2015 18:43
Проекти електрифікації нових забудов у районах Волині дуже дороговартісні. Забудовники вважають, що ПАТ «Волиньобленерго» користується своїм монопольним становищем.

Про це стало відомо під час другого пленарного засідання 35 позачергової сесії обласної ради сьогодні, 8 жовтня.

Депутат Раїса Кучмук оголосила депутатський запит до голови ОДА Володимира Гунчика, в якому попросила надати інформацію про забезпеченість житлових масивів під забудову проектами «Будівництво електромереж для електропостачання житлового масиву, земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд».

Згаданий запит депутат озвучила на прохання житлово-обслуговуючого кооперативу «Крайовий» з Рожища. Річ у тім, каже Раїса Кучмук, що вартість виготовлення проекту з електрифікації є непосильною для забудовників.

Відповідні звернення вже в обласній раді озвучувалися і від забудовників з Ратнівщини і Старовижівщини.

«ПАТ «Волиньобленерго» використовує монопольне становище, і не лише не співфінансує, а й ускладнює для громадян використання електромереж, які збудовані за власні кошти», - інформує Раїса Кучмук.

Відтак, вона попросила також повідомити, чи розглядають в облдержадміністрації можливість використання коштів з фонду регіонального розвитку на співфінансування виготовлення проектів з електрифікації. Зрештою, такі заходи потребують законодавчого регулювання, тож депутатку цікавило, чи опрацьовуються в ОДА пропозиції законодавчі ініціативи з цього приводу.

Депутати запит колеги підтримали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
дідо Показати IP 8 Жовтня 2015 19:12
Побудуться посеред поля або лісу. а потім вимагають щоб до них нахаляву електрику тягнули безкоштовно. Нехай ставлять вітряки.
Анонім до дідо Показати IP 14 Жовтня 2016 14:13
Ти торм*зе
Анонім Показати IP 8 Жовтня 2015 19:41
"вартість виготовлення проекту з електрифікації є непосильною для забудовників." - Таким чином, ця вартість не була закладена в проектну вартість нової забудови. Інакше кажучи, забудовник смахлював, а зарат вимагає зміни під себе законодавства України.
Стаття правильна Показати IP 8 Жовтня 2015 21:13
і доволі об*єктивна. Дописувачам кажу зразу - якщо ви не стикалися з цією проблемою, то прошу вас - не плодіть марних коментарів. Суть халепи ось в чому - сільради виділяють землі під забудови. Це нормальна практика розвитку села та наповнення його бюджету. Виділені під забудову землі об*єднані в масив - тобто не одна - дві ділянки де не де, а великий по кілька гектарів шмат землі, поділений на ділянки призначені або під забудову, або під городи. І все - на цьому 99% сільрад вважають, що свою роботу виконали. Питання комунікацій лягає на плечі забудовників. Енергетики та газівники, коли звертаєшся до них з проханням електрифікувати або газифікувати масив - заводять свою улюблену : " голі-босі простоволосі, пишіть на Київ, може допоможуть". І починається в людей біг по колу - щоб отримати техумови для проекту - створюйте кооператив, бо царі від простих смердів прошеній не розглядають, після створення кооперативу(треба від 1,5 до 2,5 тис.грн.) добавляються звіти в статистику, податкову і пенсійний. Звіт вчасно не здав - штраф. Держава знову у виграші. Отримали тех.умови - шукаємо, хто розробить проект. Вартість проекту від 4 до 30 тис. - залежить від об*єму роботи, виконаної проектною організацією. Плюс проект розробляють на базі геодезичного плану - ще кілька тисяч. В результаті отримуємо проект і кошторис під нього - і тихо сповзаємо по стінці - в середньому вартість електрифікації масиву можна прикинути з розрахунку 20 тис. з ділянки. Тобто якщо потрібно електрифікувати масив, до складу якого входить 25 ділянок - потрібно 500тис.грн. І це на плечі тих перших кількох сімей, що починають будуватись першими. Припустимо, знайшли ми ці півмільйона, будуємо всю цю конструкцію, і задволені собою їдемо в Обленерго - підключайте наш трансформатор до високовольтної - а вам у відповідь: "З вас ще півтора мільйона за підключення". І ви стоїте, як лох, котрий платить звжди, і клянете їх , а нічого не вдієш. Знаходимо і ці гроші, запускаємо масив, УРА! - є світло, а енергетики кажуть: "Трансформаторчик потрібно передати нам на баланс". І все - приїхали. Ви вбехали мільйони, заробили виразку і сивину, а в результаті навіть подяки не оторимаєте, ще й будете платити за електрику, котра щоденно дорожчає. І ці розклади я описав, за умови, що біля масиву вже є наявна високовольтна, і не потрібно її добудовувати, або виносити за межі масиву, - це ще мільйони в нікуди. Навіть, якщо ви транса не віддасте на баланс енергетикам, вони вимагатиуть плати за обслуговування лінії - вгадайте скільки?- 6 тис. в квартал ( 2 тис./місяць). Ось такі справи в державі, на території якої електростанцій - що в дурного фантиків.
Анонім до Стаття правильна Показати IP 8 Жовтня 2015 21:29
А ты сам читал статью? Весь сыр бор статьи завязан на том, что у застройщика нет денег оплатить проектную документацию. А все остальное, сказанное тобою - это бла, бла, бла, так как застройщику это было известно еще до начала застройки. PS. Я не утверждаю, что законы в этой области хорошие. Но в любом случае надо действовать в рамках закона либо иметь возможность изменить закон.
Бла-бла-бла до Анонім Показати IP 8 Жовтня 2015 22:03
в тебе в голові. Застройщик - це люди, що мали необережність придбати ділянки під забудову в масиві, де нема ні світла, ні газу. І про які такі закони ти мелеш? Нема в енергетиків законів.
Анонім до Бла-бла-бла Показати IP 8 Жовтня 2015 22:51
А застройщик, когда приобретал участок, не знал того, что там нет ни света ни газа? Знал. А если он не знал, сколько стоит подвести коммуникации, то это означает только одно - застройщик экономически безграмотен. Ориентировался на стоимость городской застройки и при составлении сметы не учел реальных условий. Иными словами, застройщик либо дурак либо сознательно надул заказчиков.
ТИ напевно до Анонім Показати IP 9 Жовтня 2015 09:56
живеш ще в совітському союзі і мислиш ще тими категоріями. Більше писати не буду. Безперспективну дискусію закрито.
123 до аноніму Показати IP 9 Жовтня 2015 10:17
Вже всім давно зрозуміли що в нашій країні той хто найбільш розказує що чесний розумний все робить згідно закону найбільший хабарник і брехун, який жирних клієнтів підключить до блищого трансформатора без всяких кооперативів і всякої біготні це не важно покищо, що це кремінал потім а зараз звичайно виноватий в тому селянин який отримав ділянку і необізнаний в корубційних схемах енергетиків і незахищений ніким ні судами ні владою. Браво!!
До 123 Показати IP 9 Жовтня 2015 10:24
ТАК і не будуть розказувати жирному клієнтові що він д*рак що, купив в полі хату все зроблять щей дякую скажуть. Ганьба таким українцям
Жорік Показати IP 9 Жовтня 2015 13:56
Усі коментар по-своєму правильні. Газ, світло і воду підвести з нуля - нємєрняк лаве треба. І всі це знають. Але коли стикаються, то починають бунтувати? Зачєм? Правильно Коментатор написав - будується в лісі, то й будь готовий платити або ставити вітряки
123 до Жорік Показати IP 10 Жовтня 2015 18:25
Жорік ! Любий друже! В усьому світі (нормальному, мається наувазі) такої проблеми не існує в принципі - енергокомпанії в боротьбі за клієнта проявляють чудеса винахідливості, аби лишень залучити клієнта. В космічній же державі Україна хабарники різних штибів розглядають людину лише як джерело власного збагачення. Рекомендувати ставити вітряки для забезпечення електрикою приватного будинку може тільки технічно безграмотна людина. За вартість послуг Обленерго простіше купити за кордоном газову турбіну та забезпечити електрикою все село. Єдиний недолік такого виходу з ситуації - шум. Дуже сильний шум.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus