USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Волинянин про Майдан: великий «кеш», снайпери опозиції і новий режим

22 Лютого 2017 07:00
Волинянин, якого поранили на Інститутській під час подій Майдану, зізнається – там вистачало і речей, про які нині прийнято замовчувати: зброя у мітингувальників, крадіжки коштів та розподіл сфер впливу. «Усунувши від влади один режим, ми привели до влади інший...», – каже волинянин.

Цього разу аби взяти інтерв’ю у майданівця Івана Морозовського довелося їхати аж в Затурці. Зустрілися в місцевому кафе, Іван в простій спортивній куртці, відразу попереджує, що часу в нього не дуже багато. Розпочинаємо розмову, і вже з перших відповідей я чую те, про що досі ніхто не наважувався говорити…

***

…На майдані я був тричі. Перший раз у грудні ще 2013 року, коли побачив по телевізору як побили студентів. Скажу відразу: те, що показували по телевізору, і те, що було насправді - зовсім різні речі. Приїхав до Луцька сам, нікого тут не знав. Приходжу на Театральний майдан, де анонсували відправлення людей, автобусів немає. Напросився до якихось людей, які їхали попутно, так і добрався. На той час так звані лідери опозиції все про щось домовлялись з Януковичем, тому жодних дій, крім популіських закликів зі сцени я не побачив. Через декілька днів поїхав додому

Наступного разу побував на Майдані в січні, тоді вже було більш гаряче – водомети, спалені автобуси, постійні сутички майданівців з беркутом. Дісталося трохи й мені, адже завжди намагався стояти в перших рядах. Коли їхали було дуже багато розмов про те, як вони будуть «рвати й метати», але коли дійшло до сутичок, поряд з собою я їх більше не бачив. Але я нікого не засуджую, бо їм варто віддати належне хоча б за те, що вони просто приїхали туди, а не відлежувались вдома на дивані.

Під час буремних подій не входив до жодної там сотні, січі і таке подібне. Хочу сказати, там подекуди траплялися досить хитрі «вояки», які підтягувались тільки тоді, коли беркут вже відступав, а на «амбразуру» вони не лізли. Якщо тривав прицільний вогонь по мітингувальниках, то так звані сотні розміщувались тільки там, куди не долітали кулі.

Можна сказати, що мені таланило кілька разів. Коли по нас вже прицільно стріляли, передімною не раз падали молоді хлопці, а мене кулі оминали. До речі, попри всі розмови і розслідування, вогонь вівся з трьох сторін. Звичайно, стріляв Беркут, стріляли і мітингувальники, але були й ті, хто стріляв і в тих і в інших, і це факт. Повірте людині, яка бачила все це на власні очі. Те саме стосується міліції: більша частина підпорядковувалась Януковичу, але й були такі, що підпорядковувались опозиції, і саме на них лежить відповідальність за перші смерті на Майдані. Я маю на увазі Нігояна та Жизневського.
Серед людей, які були наближені до тодішньої опозиція були розмови про те, що саме з Будинку профспілок вели прицільний вогонь снайперів Порошенка-Парубія. Наскільки це відповідає дійсності сказати не можу.

З беркутівцями було найважче воювати - вони були добре підготовлені та споряджені. Навіть якщо тобі вдалося вирвати одного чи двох, відразу вибігали десятки і відбивали його. Та попадали до нас і беркутівці, відводили їх в кординаційних штаб, приходило керівництво Майдану, коменданти, а вже на другий день беркутівці загадково зникали.

З головної трибуни лунали популіські гасла, а народ на той час був настільки заведений, що вірили всьому. Та мене здивувало те, чому «головна сцена» охороняється більше за Межигір’я Януковича.
Спікерами були тільки «спеціально підготовлені люди», а з передових майданівців ніхто і ніколи не виступав. Ми ж на той час ще не знали, що скинувши один диктаторський режим, ми на його місце приведемо інший.

Якщо вже бути чесним до кінця, то варто говорити, що ми не були беззбройні, це неправда. Зброя була і в них, і в нас. Бо ж ви розумієте, що з бруківкою проти автомата не попреш. Зброї було вдосталь: в когось своя, комусь видавали ті самі коменданти. Автомати, снайперські гвинтівки отримували тільки спеціально підготовлені, які стріляли за нашими спинами. Як потім з’ясувалось - нам у спину.


Що стосується фінансування, то зрозуміло, що на початках все це фінансувалось закордонними інвесторами. Потім, коли майданівські події були на піку, прості українці жертвували колосальні кошти, десятки тисяч, мільйони. Але й тут «нагріли руку» «Яценюк і компанія», просто нахабно вигрібаючи все із тих скриньок.

На Інституцькій отримав поранення і я, та адреналін був настільк високий, що навіть не відчув цього. Тут мене хтось хапає підруки і тягне. Ну думаю, все, зловили беркутівці, але це лікарі тягли мене до швидкої. Після огляду в польовому шпиталі мене почали відправляти додому, крововтрата була великою, та ще й до всього добавилась контузія від вибуху гранати. Довелося їхати.

Опинившись вдома, я не став довго відлежуватись, бо ж на Волині теж було гаряче. Коли приїхав до Луцька управління МВС вже взяли штурмом. Всі відправились до управління СБУ. Та тодішній керівник «Правого сектору» Павло Данильчук не дав хлопцям рознести його.

Після цього я поїхав до Києва втретє. Наступного дня мало все вирішитись, готувався серйозний штурм Верховної ради, Адміністрації президента, Кабміну. Одним словом, мав бути наступ на всіх фронтах. Та все закінчилось в одну мить, коли стало відомо, що втік Янукович. Війська почали відходити.

Саме тоді почалась анархія, депутати почали підбирати «під себе» різні сотні зі зброєю, і справи вирішувались по-іншому: в кого більше зброї, той і переміг. Коли в Ірпіні ми затримали джипи Януковича, які хотіли вивезти, нам без «зайвого шуму» пропонували залишити один із них собі, але ми відмовились і повернулись до Луцька. Та й хто ми були б після того, якби взяли цю машину? Адже на Майдані я був не за гроші, чи якісь привілеї, і совість у мене чиста.
На жаль, смерті на Майдані не розслідувані і досі. Всі речові докази швидко зникли, пропали беркутівці, які стріляли, зникли снайпери, не можуть знайти і зброю, за лічені години були зрізані дерева, за якими могли визначити траєкторію польоту куль. Тому, на превеликий жаль, можна зробити висновок, що усунувши від влади один режим, ми привели до влади інший.

Петро СОСНИЦЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 33
123 Показати IP 22 Лютого 2017 07:27
Чому адекватні люди про це все говорили ще на початку подій і за цю, іншу правду, їх ненавидили, вбивали і навіть зараз записують у вороги України? Але ж ми це все бачили і передбачали куди заведе країну це все дійство, сплановане і прокероване ззовні. Чому люди пішли за добре відомими всім злочинцями при владі? Чому не хотіли бачити те, що їх дії призведуть до масової загибелі людей як на самому Майдані, так і після нього? Чому? Чому? Чому? Тисячі чому! І ніяких уроків і висновків...Знов мерзотники збуджують народ, користуючись важким становищем простих людей. Я віддаю шану простим людям, які дійсно хотіли змін у країні. Але тих мерзотників, котрі стояли за їх спинами і просто використали людей, - НЕНАВИДЖУ!
Анонім до 123 Показати IP 22 Лютого 2017 10:10
Що за брехня путінська??? зброя і фінансування з закордону..ахахах Був неодноразово на Майдані і багато друзів моїх були. і такої ситуації не бачили. Стаття брехлива. Петро, поспілкуйся з СБУ!
Петренко до Анонім Показати IP 22 Лютого 2017 16:29
...Просто Петро зняв кастрюлю, а в тебе вона не знімається. Чи цвяхами приколочена, чи просто від бруду прикіпіла, це вже інше питання...
обманутый Показати IP 22 Лютого 2017 07:36
такое отрезвление будет и по поводу донбасса, роттердам плюса, тарифов, газа с европы - только все это на крови
Майданівець Показати IP 22 Лютого 2017 07:49
Данильчук спас СБУ, а 99% сбушників в Криму стали фсбшниками...
Кастрюлька Показати IP 22 Лютого 2017 07:59
"Тому, на превеликий жаль, можна зробити висновок, що усунувши від влади один режим, ми привели до влади інший.",- во много раз более циничный и кровавый.
Всезнайко Показати IP 22 Лютого 2017 08:00
Молодець!!! Хоч один правду сказав.
просто я Показати IP 22 Лютого 2017 08:11
дуже "хороша" стаття. І зовсім не замовна,просто від чистого серця.....нагадайте но мені. Ой,тут же тільки одну правду пишуть про нашу владу.Брехуни!!!!!!!!!!!!!!!Сором вам! Сьогодні хлопця ховають ,а ви такий надуманний бруд л"єте. Цікаво було б особисто поспілкуватись з тим майданівцем,хоча бажаючих буде багато після такого матеріалу,треба чергу займати.
Незабудка до просто я Показати IP 22 Лютого 2017 12:00
Це що погроза?
Надзвичайно Показати IP 22 Лютого 2017 08:16
Не диванний "експерт", не системний політикан із зомбоящика, не екстрім-турист для фотосесії, а справжній, щирий, скромний патріотичний українець ось так, відкритим текстом пояснив причини шаленого гальмування розстрілів Небесної Сотні: "вели прицільний вогонь снайперів Порошенка-Парубія", "Зброї було вдосталь: в когось своя, комусь видавали ті самі коменданти. Автомати, снайперські гвинтівки отримували тільки спеціально підготовлені, які стріляли за нашими спинами. Як потім з’ясувалось - нам у спину", міліціонерів "що підпорядковувались опозиції, і саме на них лежить відповідальність за перші смерті на Майдані. Я маю на увазі Нігояна та Жизневського". Це - сенсація!
правдива Показати IP 22 Лютого 2017 08:29
Мало таких правдивих в'ю, нажаль... А багато хо бачивши все те, мовчить, бо мабуть стидно за те, що вчверили або на тих подіях мають собі вигоду! Брехня була на Майдані і до сьогодняшнього дня продовжується! :(
11 Показати IP 22 Лютого 2017 08:47
СправжнІЙ патріот . Який розказав правду . Його ж зараз обявлять агентом кремля і далі все замнеться .
Неньку Показати IP 22 Лютого 2017 08:52
Україну продали за часів майдану . А зараз порох грабує простих українців
Був з перших і доост Показати IP 22 Лютого 2017 08:56
Хлопче, я особисто тебе там не бачив, І тому тобі не вірю. Якби ти був ,то знав би, що там було все структуровано-сотні складались по земляцтвах , ми- волиняни знали один дного..Такі як ти-"туристи"-чистенькі та гарненьдинкі - приїжджали на один день,пофоткались, а тепер розказуєте всяку фігню. З Локачинського району людей взагалі було небагато,ЧИЄ ЗАМОВЛЕННЯ ВИКОНУЄШ ??
Головний організатор до Був з перших і доост Показати IP 22 Лютого 2017 13:24
безіменний правдоруб))) віримо, віримо)
Марс Показати IP 22 Лютого 2017 09:17
"...Що стосується фінансування, то зрозуміло, що на початках все це фінансувалось закордонними інвесторами. Потім, коли майданівські події були на піку, прості українці жертвували колосальні кошти, десятки тисяч, мільйони. Але й тут «нагріли руку» «Яценюк і компанія», просто нахабно вигрібаючи все із тих скриньок..." А звідки ти, хлопчику, знаєш, що все це фінансувалось закордонними інвесторами, і що "Яценюк та компанія" нахабно вигрібали із скриньок пожертв? Можливо у тебе є якісь докази щодо "фінансування", або є документи, чи фото, як кролік нахабно вигрібає копійки із скриньки... статейка замовна, а герой молодець, від джипа янека відмовився, але попередив, що багато часу немає, щоб інтерв"ю давати...
Лучанка до Марс Показати IP 22 Лютого 2017 10:23
А Ви знаєте...Про це писали...Люди з Майдану писали...Ще тоді...Особисто для мене цей чоловік нічого нового не сказав, я про це все читала раніше.Чому для Вас це новина?
rem до Марс Показати IP 22 Лютого 2017 10:35
та хотя б взяти заяву Нуланд про вкладені 5 мільярдів доляроів тобі мало? аа тобі нічо просто не припало і ти обурений?) погано старався значить на майдані).
Марс до rem Показати IP 22 Лютого 2017 14:45
бачу, тобі зараз непогано припадає, що так гавкаєш, аж55 на гпз чути, а ну до буди - вже сьогодні заробив свою косточку...
вася Показати IP 22 Лютого 2017 09:29
ЗАЛЬОТНІ повилазили...
51 омбр(розформ) Показати IP 22 Лютого 2017 10:10
Щось потім не чути що був по мобілізації,савурку брав,іловайск ще один піар тепер уже атошний був би,тільки не сотнею не зрозуміло ким вбитою ,а тисячами
Кварц Показати IP 22 Лютого 2017 11:08
Стаття...абсолютна правда При данєцких був бандитський режим при Пороху - кривавий
Лікар Показати IP 22 Лютого 2017 19:59
Цікавий лічильник плюсів/мінусів тут встановили! Круто!
мати Показати IP 23 Лютого 2017 01:00
Втікай,хлопче,бо ПРАВДА багато кому не треба....
ФСБ форевер! Показати IP 23 Лютого 2017 05:45
Як гарно простенький "патріот" з Затурців оперує ольгінськими фразами))) І на інститутській він побував, і біля СБУ, і навіть іноземне фінансування бачив))))) Ну прямо як у вчорашньому листі вашого януковича
Мальчік Ваня із Зату Показати IP 23 Лютого 2017 05:51
А от фейсбук знайшов лише одного Івана Морозовського - з Луцька - але живе в Одесі. А автор їздив за ним чомусь в Затурці. Якось ніби нелогічно, правда?
Наталья до Мальчік Ваня із Зату Показати IP 11 Вересня 2018 19:14
так по ссылке Петро Сосницький.
Лучанка Показати IP 23 Лютого 2017 13:33
Якась муть, а не стаття. Всі факти - не факти, а аби що! Фінансування було з закордону - а це йому ось так прийшов сам Байден і сказав -я фінансую. Маніпуляція чистої води. Припиніть поширювати дурню! Соромно за волинське видання!
Був на Майдані весь Показати IP 23 Лютого 2017 15:36
Маячня. Пошукайте в статті 10 розбіжностей. Брехун автор. Брехун.
Не був, але брєд чую Показати IP 23 Лютого 2017 20:22
"Отримав поранення на Інститутській" - певно 20 лютого. (18 лютого там було поранено лише двох протестувальниЦЬ, згідно статті у Вікіпедії) Управління МВС у Луцьку палили 19 лютого. Із великою крововтратою певно було і поранення, то він так поранений і поїхав назад в Київ? Коли? Це крім інших розбіжностей, поданих вище в коментарях. Крім того - чого інтернет не ряснів і не рясніє фото озброєних вогнепальною зброєю протестувальників, якщо це було масовим явищем, чому нема фото зрізаних дерев на Інститутській? Де пеньки??? "Снайпери Порошенка-Парубія" - що, прям нашивки мали, чи представлялись, що вони від Пороха? Особисто "герою"? Складається враження що основний посил статті - не переказ тих подій, а аналіз подальших - гон на Пороха, Яцека, Парубія...
Олеся Показати IP 25 Лютого 2017 04:30
Я не полінувалась знайти сторінку автора в Фб: член "Молодих Регіонів" - відгалуження "Партії Регіонів", від початку Майдану у нього там "все сплановано, зрежисовано", фотки Яника і так далі. Власне, я тепер взагалі сумніваюсь, чи конкретно цей герой статті, в принципі, існує. https://www.facebook.com/sosnyckyj?fref=ts
СЛАВЯНИН Показати IP 26 Лютого 2017 18:40
коментар було видалено
я Показати IP 15 Вересня 2018 22:49
Не пройшов модерацiю ,бо писав на росiйськiй мовi ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus