USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині в зоні «інформаційної небезпеки» – близько 50 населених пунктів

24 Березня 2016 11:57
Територія Волині на 35% не покрита вітчизняним та регіональним теле- та радіомовленням. Як наслідок, жителі північних прикордонних районів краю замість українських ЗМІ черпають інформацію та формують свій світогляд, споживаючи білоруський та російський інформпродук. Волиняни пропонують вихід із ситуації.

Із приводу цієї конфліктної ситуації, вчора, 23-го березня, відбулася конференція в облдержадміністрації за участю представників столичних відомств.

Учасники зустрічі зауважили, що мережа аналогового телевізійного мовлення на 35% не покрита вітчизняним та регіональним теле- та радіомовленням, як наслідок, близько 50 населених пунктів Ратнівського, Камінь-Каширського, Шацького і Любешівського районів потрапляють під вплив пропаганди російського телебачення. Це стало можливим через близькість з Республікою Білорусь, яка і розповсюджує на територію Волині іноземне мовлення.

Як пояснили під час конференції, що через прикордонне розташування області, є проблеми міжнародної координації при територіально-частотному плануванні мереж.

Останніми роками в Україні покладали великі сподівання на впровадження цифрового телерадіомовлення, мовляв, воно буде якіснішим, ніж аналогове, й доступним для всіх. Втім, у 2011 році у Волинській області провайдер програмної послуги ТОВ «Зеонбуд» встановив телевізійні станції лише на 6 об’єктах державного оператора, що забезпечило покриття цифровим телебаченням лише 60 – 65% території Волині.

Розглянувши усю складність ситуації та можливі шляхи вирішення, за підсумками роботи конференції, учасники прийняли Резолюцію з наступними пропозиціями щодо вирішення проблеми:

- ініціювати перед керівництвом держави впровадження на території Волинської області пілотного проекту зі 100% забезпечення населення краю цифровим мовленням з подальшою розбудовою мережі цифрового телебачення;

- першочергово здійснити розрахунок і міжнародну координацію частот для Волинської області;

- звернутись до Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері зв’язку та телебачення щодо першочергово розроблення висновків про можливість та умови користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення для населених пунктів Кортеліси, Камінь-Каширський, Любомль, Цумань;

- ініціювати визначення загальнонаціональних, соціально значимих телевізійних програм для формування контенту в мультиплексі, врахувавши при цьому потреби регіону та місцевої телекомпанії;

- вимкнення аналогового телемовлення здійснювати до 31.12.2017 року по мірі готовності територій до прийому цифрового сигналу, досягненню 95% покриття території сигналом DVB-T/T2. забезпечення населення приймальними пристроями;

- протоколом засідання Міжвідомчої координаційної групи з упровадження в Україні цифрового телерадіомовлення від 09.02.2016 року підтримана необхідність створення національного оператора програмної послуги. В інтересах національної інформаційної безпеки доручити створеному оператору першочергово забезпечити розбудову мережі цифрового ТБ у Волинській області та інших областях, де вимкнення аналогового телебачення відбуватиметься на першому етапі.

Зауважимо, як розповідало раніше Інформаційне агентство Волинські Новини, в червні 2015 року в Україні повинні були повністю перейти на цифрове телебачення навзамін аналогового. Потім перехід на "цифру" в державі відтермінували до 30 червня 2017 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
СЛОВ'ЯНИ Показати IP 24 Березня 2016 15:21
Розумна людина та, яка бере до уваги усі ресурси інформації . . . . А далі аналізує . . . . Що вірити . . . . А не вірити тільки ...+... та 5... А так є спутник . . .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus