USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Експерти про «Лесин ясен» в Луцьку: дерево у стані дигресії

30 Серпня 2015 13:48
Пам’ятка природи, під якою Леся Українка гадала думи, поступово руйнується. Науковці Волині дослідили, що цьому процесу, окрім природного старіння, сприяє й неналежний догляд за деревом та парковки.

Нагадаємо, Лесин ясен – це пам’ятка природи, яка росте біля будинку, де мешкала видатна українська поетеса Леся Українка. Зона охорони знаходиться на земельній ділянці площею 0,01 гектара. Вік дерева оцінюють у більш як 200 років.

Досліджували ботанічну пам’ятку природи місцевого значення «Лесин ясен», який знаходиться в Луцьку на вулиці Кафедральній, комісія із кафедри лісового та садово-паркового господарства Східноєвропейського університету імені Лесі Українки.

При обстеженні науковці встановили, що дерево не огороджене. Його висота становить 20 метрів, діаметр стовбура на висоті 1,3 метра - 140 см. Біля дерева є інформаційно-охоронний знак затвердженого зразка.

Щодо стану самого дерева, то на верхівці крони є всохлі тонкі гілки, які займають приблизно до 10%. Одне з крупних розгалужень стовбура в попередні роки зрізали через усихання. В основі стовбура утворилось два дупла, які зацементували. Втім, через велику щілини, у які потрапляє вода та згодом замерзає, дерево швидко руйнується.

Територія розташування памʼятки знаходиться поблизу місць стоянки автомобілів, що є додатковим стресоутворюючим фактором. Тому, вважають науковці, загроз зникненню дерева чимало.

Нагадаємо, Луцька міська рада хоче зробити на Замковій площі парковку та вже провели тендер. Втім, краєзнавці вважають рішення щодо парковок незаконним й рекомендують їх перенести до «Центрального ринку».

Загалом, експертна комісія вважає, що стан дерева задовільний із ознаками середнього ступеня дигресії.

Аби зберегти дерево у якнайкращому стані, комісія рекомендує обрізувати всохлі гілки. Окрім того, експерти наполягають на тому, що потрібно перенести стоянку автомобілів в інше місце для усунення шкідливого впливу газів на дерево.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Лучанка Показати IP 30 Серпня 2015 17:55
Цікаво, чи є якісь засоби і способи "лікування" таких дерев? Його зберегти потрібно ОБОВ'ЯЗКОВО!!! Фахівці, допоможіть!!!
Ветеран Показати IP 30 Серпня 2015 18:29
Дерево не могло приверну уваги Лесі Українки, оскільки в роки її перебування в Луцьку було ще надто молодим. Про це свідчать світлини початку ХХ століття. Та й росло там кілька таких же ясенів. Легенда красива,але не має під собою жодної основи. Рятувати ясен потрібно, бо старішого поблизу немає. А поки що раджу автомобілістам не паркуватися під ним, аби не потрапити в халепу.
петя Показати IP 30 Серпня 2015 20:11
зайнятися немае чим?
Марія Показати IP 30 Серпня 2015 20:29
На мою думку, роль цього дерева у житті та творчості Лесі Українки трохи перебільшена))) Зараз це скоріше ботанічна пам"ятка - 200-річний ясен, який починає старіти та потребує спеціального догляду.
лучанка Показати IP 30 Серпня 2015 20:42
Лесі було тоді 9-10 років, коли вона приїжджала з мамою до батька. Як "думи" вона могла тоді під цим "лесиним" ясенем думати, які вірші писати? замучили вже, "краєзнавці", зі своїми легендами!
лучанка Показати IP 30 Серпня 2015 22:29
краще б рятували будинки у старому місті, а дерево - не вічне, має свій вік
Джулія Показати IP 31 Серпня 2015 14:34
Парковка на Замковій площі. Нікому це вухо не ріже?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus