USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Маловідомий «Гоген» з Великої Волині: життя як пригодницький роман

17 Червня 2016 12:04
Життя деяких людей з минулого схоже на випадково знайдену стару книжку з пожовклими від років сторінками, на яких буває важко розібрати шрифт надрукованих текстів чи роздивитися малюнки, які розповзлися плямами. Деяких аркушів взагалі бракує і тоді заінтригований до краю читач стикається з розпачем втрати сюжетної лінії, поринувши з головою у неперевершено захопливу історію пригод героя-авантюриста у далекій екзотичній країні. Решта сторінок із збереженими розділами на деякий час вгамовують читацьку цікавість барвистими описами незнайомих краєвидів, несподіваними життєвими перипетіями і переліком підкорених жіночих сердець, а потім знову – вирвана сторінка і питання: що ж трапилося далі?

Уявіть собі: молодий художник, який приїжджає до Парижу, знайомиться з молодою жінкою екзотичного походження, закохується в неї і вирушає до її острівної країни, насолоджується життям у райському місці і малює там місцевих жителів, а особливо – жительок з оголеними грудьми. Перша думка: Поль Гоген?!

Маловідомим «Гогеном» називають дослідники Чеслава Мистковскі (пол. Czeslaw Mystkowski) – художника, який значну частину свого життя провів на островах Ява і Балі, а народився 17 червня 1898 року у місті Дубно Волинської губернії.

Сьогодні цьому загадковому мистцеві виповнилося б 118 років.
Факти з життя Чеслава Мистковскі – часом дуже обривчасті, а інколи такі, що не викликають сумнівів, – розповідають нам про талановитого мистця, життя якого було наповнене несподіваними поворотами, мандрівками, враженнями і творчістю. Сучасні польські дослідниці Іоанна Вацлавек з Інституту мистецтв Академії наук Польщі, яка працює над докторською дисертацією про Чеслава Мистковскі, та Рената Леснер-Шварц, експерт з Індонезії Університету Миколая Копєрніка у Торуню, розповідають, що документи та відомості про нього настільки неповні і незначні, що навіть колекціонери, виставляючи на аукціони його полотна, не завжди знають, що саме він є їхнім автором, і називають його «невідомим художником».

Отож, безсумнівним є факт народження Чеслава Мистковскі у невеликому містечку Дубно на території Волинської губернії. А далі доля закидає його на навчання до…Саратова, а потім – до Варшави, де він вивчає живопис у Кароля Тихого. У 1924 році 26-річний Чеслав рушає до Парижу і там зустрічає жінку, яка переверне усе його життя – явайку Коррі ван Рийн (Corry van Rhijn), з якою він одружується та їде до Східної Індії. Як сама Коррі (до речі, дівчина з вищого світу) потрапила до Парижу, була вона сама чи у супроводі компаньйона/компаньйонки і чим займалася у Європі з 1924 по 1928 роки – невідомо нічого. Та саме вона справила найбільший вплив на життя і творчість Чеслава Мистковскі, повністю змінивши його оточення, місце проживання, культурний простір навколо нього, ставши провідницею у новий для нього світ незвично жаркого клімату, екзотичних танців і співів у захоплюючих подих краєвидах, яскравих кольорів, насичених ароматів, природної оголеності і безпосередності. Коррі стала його провідницею до Раю!

В той час європейці були частими гостями у Індонезії і чудово почувалися у цьому куточку земної кулі. У 1920-30 роках тут побували видатний англійський драматург, режисер, актор і співак Ноель Ковард, всесвітньовідомий комік Чарлі Чаплін, американська світська левиця Барбара Гаттон, а також інші художники, актори, бізнесмени і торговці. Чи спілкувався з ними Чеслав Мистковскі? Можливо. Прямих підтверджень цьому нема. Та він провадив дуже комфортне і приємне життя європейця у екзотичній Індонезії. Його дружина була власницею великого кам’яного маєтку, а також будиночку у місцевому стилі – бамбукового бунгало з садівником, двома служницями та мавпочкою. У художника була своя студія – зручна і облаштована у повній відповідності з його повільним і розслабленим стилем життя. Чеслав повністю занурився у новий і такий привабливий для нього світ неквапності і безпосередності. Темами його ескізів, акварелей, полотен олійними фарбами були пейзажі, побутові сцени, фольклор Індонезії, та основний його творчий спадок – це індонезійські типи, тобто портрети місцевих жителів: чоловіків і жінок. Здебільшого, звичайно, жінок – з засмаглою ніжною шкірою, у тюрбанах, з оголеними грудьми. Їхня природня безпосередність була особливо магнетичною для європейських художників того часу, незвиклих до жіночого оголення у повсякденному житті.
Часто моделями для його оголеною натури ставали індонезійські служниці, котрі працювали у його будинку та маєтках його сусідів. Щоправда, пізніше саме цей факт відвертав потенційних покупців від їх придбання. Хто ж захоче повісити над каміном портрет власної оголеної служниці!
Чи малював Чеслав портрет дружини Коррі? Можливо. Саме це питання задають собі польські дослідниці, дивлячись на портрет «Жінки у червоному», написаний Чеславом Мистковскі у 1929 році.
До 1932 року подружжя проживало на острові Ява, потім вони переїхали на острів Борнео до міста Бандунгу, яке в той час переживало стрімке економічне і культурне зростання. Там Чеслав навіть мав власну мистецьку галерею. На 1926 – 1935 роки припадає період його слави та популярності як салонного художника: його роботи експонуються в паризьких модних салонах, йому навіть влаштовують персональні виставки в Амстердамі і Бандунгу. Художник в той час дарує багато своїх робіт, які сьогодні з приватних колекцій Голландії, США, Польщі та Індонезії починають з’являтися на мистецьких аукціонах Європи та Сингапуру.
Протягом певного часу Чеслав Мистковскі проживає на острові Балі, куди він приїхав один, без дружини Коррі. Що сталося між подружжям: чи причиною стала інша жінка, чи просто згасли навіть такі палкі почуття? Невідомо. Та невдовзі, 23 травня 1938 року, Чеслав Мистковскі помер у Джакарті.

Як бачите, факти життя Чеслава Мистковскі дійсно якимось загадковим чином нагадують певні події з життя іншого художника – француза Поля Гогена. Та чи бачив взагалі Чеслав полотна Гогена, що б дозволило стверджувати, що саме Гоген вплинув на тематику та манеру його власного живописного почерку? Дослідники творчості Чеслава Мистковскі відзначають реалістичність його робіт, котрих торкнувся емоційний і яскравий пензель імпресіонізму. Та, можливо, головним натхненником його полотен були все-таки кохана дружина Коррі та екзотична Індонезія?

Складено за інформаційними матеріалами сайту

volart.com.ua/art/mystkovski_cheslav/

Марія ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Ольга Показати IP 17 Червня 2016 13:49
А я думала що на Волині одні олені нарджуються
КЛАВА Показати IP 17 Червня 2016 14:47
Осанній... - портрет Путіна.
путін до КЛАВА Показати IP 18 Червня 2016 00:23
нєт, ето нє я. Ето Чеслав Мистковскі. а я - нєкрасівоє х.....о
До Ольга Показати IP 17 Червня 2016 14:53
сумно! але на сьогоднішній Волині ! одні "олені" .
Лучанин Показати IP 17 Червня 2016 19:01
Дівчата мабудь тільки по зоопарку гуляють

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus