USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Міжнародний пленер іконопису у Замлинні – свято духовності і краси

19 Липня 2016 16:01
VI Міжнародний пленер іконопису і сакрального мистецтва «Боже милосердя», який традиційно відбувався у Центрі інтеграції «Карітас» Луцької дієцезії села Замлиння Любомльського району, 18 липня завершив свою роботу. Виставка робіт, створених під час цього мистецького дійства, зібрала учасників-художників, організаторів пленеру, жителів Замлиння і стала справжнім святом духовності і краси у цьому далекому волинському селі.

Натхненниками та організаторами цієї унікальної культурно-мистецької події на Волині стали Генеральне консульство Республіки Польща у Луцьку, кафедра україністики Варшавського університету, Волинська організація Національної спілки художників України.
27 іконописців з Польщі і України – досвідчені майстри та студенти Львівської академії мистецтв - вже шостий рік поспіль збираються на пленері у мальовничій волинській глибинці і спільно працюють, схиляючись над дошками у молитві та роздумах над вічними темами добра і зла, життя і смерті. Цього року організатори запропонували тему Божого милосердя, яка озвучена словами з Біблії: «Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» (Луки 6, 35).

Мистці, які ідентифікують себе з польським костелом, з українською церквою, пропонують свої інтерпретації біблійної мудрості у традиційній візантійській іконі, а також досліджують сучасну візуальну мову сакральних сюжетів, поєднуючи канонічне з модерним. Українські художники Сергій Радкевич, Артем Копайгоренко, Ольга Поломана, співорганізаторка з Польщі Катажина Якубовська-Кравчик є постійними учасниками цих пленерів.

Серед тих, хто вже не вперше долучається до участі у роботі пленеру, – художники Максим Шиманський, Марія Іванюта, мистці з Польщі Александр Маєрскі, Кшиштоф Косцєш Кіцьор та інші.

Вперше брали участь у роботі пленеру студентки кафедри сакрального мистецтва Львівської академії мистецтв Христина Гец, Соломія Казанівська, Христина Клик, Анастасія Загурська, Анастасія Солонинка.

Творчим результатом роботи міжнародного пленеру стали більше 40 ікон та творів сакрального живопису у неповторних авторських трактуваннях і різноманітних техніках, які удосконалюють мудрість традиції візантійської ікони.
Робота на цьому пленері – це також і безпосередній людський діалог у спільних молитвах, дискусіях, обміну ідеями і практиками. У Центрі інтеграції «Карітас», цьому унікальному культурно-духовному осередку Волині, зусиллями отця Яна Бураса створено атмосферу толерантності та уваги до кожного, тут фонтанує взаємна творча інспірація і свобода, взаєморозуміння і повага.
Міжнародний пленер іконопису став своєрідною «візитівкою» не лише центру «Карітас», а й села Замлиння. Його жителі завжди стають першими глядачами робіт художників, безпосередньо спілкуються з іконописцями і організаторами. Тепло вітали учасників та глядачів презентації присутні на відкритті післяпленерової виставки представники організаторів: консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцкі, голова Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук і доктор кафедри україністики Варшавського університету Катажина Якубовська-Кравчик. У своїх виступах вони засвідчили важливість цього плідного духовного діалогу, який відбувається між культурними колами художників, неурядових організацій країн-сусідів, жителями українсько-польського Пограниччя. Невипадково, виставка робіт Міжнародного пленеру іконопису поєднується з Святом села Замлиння – справжнє свято духовності та краси.
Волинське Замлиння знову стає стартовою точкою, звідки експозиція народжених ікон та творів сакрального живопису помандрує містами України і Польщі та збиратиме у залах галерей нових глядачів, запрошуючи до діалогу на вічні теми. Вже наступного тижня її очікують у Любомльському краєзнавчому музеї.

Записала: Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
кум Микола Показати IP 19 Липня 2016 21:51
Тяжко щось і сказати ми люди прості і не по тому, нам би щось вкрасти, чи покерувати....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus