USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Погріти свою душу в театрі має право кожен», - Петро Ластівка

3 Вересня 2015 19:00
Чотири прем’єри у новому сезоні обіцяють волинським глядачам театрали облмуздрамтеатру. А розпочнеться театральний сезон у Луцьку з мюзиклу «Ханума» - за однойменним твором грузинського драматурга Авксентія Цагарелі.

Про це йшлося під час прес-конференції директора Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка Анатолія Гливи сьогодні, 3 вересня.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини раніше, режисером постановки мюзиклу «Ханума» запросили відомого українського режисера Миколу Яремківа, який вже мав досвід роботи з волинськими акторами. Саме він готував постановку «Кайдашевої сім’ї» та «Століття Якова».

Також, зі слів Анатолія Гливи, театрали вже завершили переговори з волинським письменником Іваном Корсаком, аби він написав п’єсу до своєї книги «Гетьманич Орлик», за якою на сцені облмуздрамтеатру зроблять постановку вистави.

Електронні квитки в облмуздрамтеатрі

Як пояснив режисер, художній керівник Волинського обласного академічного українського музично-драматичного театру, заслужений діяч мистецтв України Петро Ластівка, вже завершується оновлення сайту театру. З його слів, досі це був консервативний сайт. Але сучасні технології треба впроваджувати якнайшвидше.

Також щодо технічного переоснащення театру, директор Анатолій Глива додав, що вже здійснюється повна комп’ютеризація усіх кабінетів установи, де це необхідно.

«Лише за останні 5 років ми встановили сучасне світлове обладнання, найкращі апарати для підсилення звуку, акустичні системи. Придбали також професійне музичне обладнання для оркестру, яке привезли з Лондона та Італії. Лише на звук і світло ми витратили 4 мільйони бюджетних коштів.

А ті кошти, які ми заробляємо від продажу квитків, витрачаємо на нові костюми, декорації, утримання приміщення, лампи, кондиціонери», - розповів пан Глива.

Щодо репертуару у новому сезоні, Анатолій Глива поділився, що у підборі та втіленні творчих ідей театрали працюють дуже ретельно. Лише дитячих вистав у доробку майстрів сцени - 12. Адже, на думку Гливи, свого глядача треба виховувати змалечку.

Також він додав, що цьогоріч на сцені облмуздрамтеатру запланували поставити 4 прем’єри. Хоча були роки, коли ставили і шість. Але це не виправдано для глядача, впевнений Глива.

Але плани у театралів неабиякі. Творчий колектив установи вже дав згоду на участь у двох театральних фестивалях. Незабаром із прем’єрою вистави «Ханума» він поїде у Тернопіль. Раніше там була постановка «Століття Якова». А ще є запрошення на фестиваль до Коломиї, Чернівців. У листопаді луцькі театрали виступлять на львівській сцені.

Сьогодні питання - зберегти театр

А головне, зі слів Анатолія Гливи, театр сьогодні потребує реформ. І, насамперед, вони мають стосуватися підвищення зарплат.

«Підвищити зарплати театралам можна через систему надбавок. Але на це завжди, кажуть, не вистачає грошей. Хоча, ми досягнули перших результатів – спочатку це 10 % до зарплати працівникам, а зараз – 20 % надбавки.

Та й взагалі театральна реформа буде проходити дуже складно. Мабуть, доведеться звільнити частину працівників - з метою оптимізації. Ми два роки тому змушені були звільнити двох наших працівників, торік – трьох», - каже директор облмуздрамтеатру.

Театр має вести глядача за собою – невтомно стверджують театрали. Анатолій Глива каже, що і вартість квитка повинна бути такою, щоб кожен, незалежно від віку і фінансового статусу, виду діяльності, міг придбати його. Сьогодні вартість квитка у театр Луцька від 10 до 40 гривень. Такою вона і лишиться, - впевнений пан Глива.

«Собівартість самого бланка – 1 гривня. Ми не підвищували 3 роки вартість квитка, і він коштує 40 гривень найдорожчий. Колись за висновками ревізії нам сказали, що якби у нас вартість квитка була 84,5 гривні, театр не довелося б фінансувати з бюджету. Але ми не граємо раз на місяць, а щодня. І тому, хто ж прийде тоді щодня платити 80 гривень. Мистецтво має бути доступним для всіх», - сказав він.

На це Петро Ластівка додав: «Ми робимо все, щоб глядачам покращити доступ до відвідування театру. У перспективі будемо продавати, за посередництвом сайту, електронні квитки. Це буде можливо через сервіс «Приват24». Погріти свою душу в театрі має право кожен», - сказав Ластівка.

Цікавий факт

Театрали також повідомили, що після святкування цьогоріч 75-річчя заснування Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка став відомий цікавий факт. Згідно з дослідженнями Софії Кучерепи, доньки доктораісторичник наук, професора Миколи Кучерепи, волинський театр заснований у 1928 році. Є фотографія та інші джерела, які засвідчують цей факт. Вона навіть написала монографію, але шукають кошти, щоб її видати. Отже, волинські театрали подумують, щоб незабаром святкувати 90-річчя з дня заснування діяльності облмуздрамтеатру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Журналіст Показати IP 3 Вересня 2015 20:57
Волинський театр - закрита для журналістів установа. Яка прес-конференція, для кого? За десятиріччя роботи в різних газетах, жодного разу не запрошували на подібний захід . Потім читаєш, що глядачі голосно аплодували, що зал був майже заповнений і тому подібні "шедеври". А про гру акторів, їхню майстерність в розкритті образів жодного слова. Тобто театр опинився поза критикою. Що не зроблять - все класно і неперевершено.
Лучанка до Журналіст Показати IP 4 Вересня 2015 09:58
Якби журналісти любили театр, то й писали б про нього. Навіщо запрошувати байдужих?
лучанка Показати IP 3 Вересня 2015 21:35
Театр повинен бути якісний. І якщо для цього треба робити квиток по 80-100 грн - це треба робити. Люди знаходять гроші на атракціони в парку по 10-15 грн, знайдуть й на театр. Друге питання, що при підвищенні ціни буде підвищена вимогливість глядача - бо вже не захочуть йти на щось занудне і несучасне. Якщо пан Ластівка впевнений, що може зробити якісний продукт - от тоді він має право говорити про підвищення ціни. А до того часу - глядач не дуже критикує, бо багато не платить, а театр не дуже старається, бо багато не заробляє.
Лучанка Показати IP 4 Вересня 2015 10:02
В совєцькі часи мені доводилось відвідувати московські і ленінградські театри, в яких грали відомі актори. Відверто скажу, що теперішній Волинський театр не гірший, а й кращий, зокрема за режисурою. І актори надзвичайно талановиті. А критикани нехай ходять у бари.
нелучанин Показати IP 9 Вересня 2015 14:54
дивно-директор теревенить про репертуар,а режисер про апарату.це біда,або діагноз всіх українських театрів...по суті:- акторський склад слабенький.репертуар коньюктурно-провінційний,керівництво убоге, справи в театрі-типова корупція,тільки мистецька.не оптимізацію необхідно робити,а реальне скорочення.(крапка).штат-100 чол.довести план,планку рівня.обслуговувати і місто і область+гастролі.зарплата-творчий склад,еквівалент 700$.,обслуга-300-400$.,основні керівники-1100$...квитки по 100-150грн...а тоді і спитати-театр-ти з ким,з собою,чи з народом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus