USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Притчі та святі миротворці: у Луцьку ікони вийшли за межі храму

20 Листопада 2015 21:22
Актуальна та болюча тема миру знайшла відображення в роботах митців з різних країн, які долучилися до двох пленерів іконопису та сакрального мистецтва.

Виставку V міжнародного пленеру іконопису і сакрального мистецтва на Волині «Святі миротворці» та VII міжнародного пленеру іконопису в Новиці (Польща) «Притчі» презентували у Галереї мистецтв Будинку художника Волинської організації НСХУ сьогодні, 20 листопада.

Ікони та сакральний живопис, які презентували у рамках виставки, створили під час двох пленерів митці з України, Польщі, Білорусі, Литви та Грузії.

На початку заходу консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцкі вручив Офіцерський хрест ордену «За заслуги перед Республікою Польща» отцеві-каноніку Яну Бурасу, генеральному вікарію Луцької дієцезії, директору інтеграційного центру в Замлинні Карітас Спес, пробощу парафії Святої Трійці в Любомлі. З його слів, Ян Бурас за декілька десятиліть душпастирської праці в Україні цілком заслужив на звання суспільного душпастира, людини, надзвичайно відданої ідеї польсько-українського діалогу. Протягом декількох останніх років він очолює інтеграційний центр у Замлинні, що у Любомльському районі і спромігся зі зруйнованого будинку зробити один з найсучасніших об’єктів такого типу в Україні. Саме у ньому відбувався міжнародний пленер іконопису і сакрального мистецтва.

Ян Бурас зауважив, що дуже зворушений і вважає, що це не лише його заслуга, адже сам він не зміг би зробити усього.



Волинський екзарх УГКЦ Йосафат зауважив, що Ян Бурас знаходить тих, хто поділяє його бажання зробити світ ікони доступним для широкого загалу людей. Він наголосив, що ікона – не тільки частина храму, а, завдяки участі у пленерах багатьох митців, вона виходить за межі Божого храму, щоб люди могли споглядати Боже мистецтво та одночасно замислюватися над важливими аспектами свого духовного світу, ставити собі питання «як далеко я є від Бога?». З його слів, через ікону Божий світ стає видимим для людиним. Йосафат зазначив, важливо, що виставку презентують напередодні такої важливої дати для всього суспільства, як День Свободи і Гідності, коли згадують Героїв, які не вагалися віддати своє життя за гідність кожного з нас. Екзарх наголосив, що людина є Божим творінням, Бог, набуваючи людської подоби, у воплоченні свого Сина, показує, якою є людська гідність, як її потрібно шанувати. Ікона не дає нам загубити людську гідність, закликає відновлювати її, цінувати та боротися за неї.



Ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир мовив, що цьогоріч він побачив, що чимало картин присвятили тематиці, яка зараз є найпроблемнішою – темі миру, що нині болить усім українцям. Також він відзначив, що збільшується географія пленерів – у них брали участь митці не лише з України та Польщі, а й з Білорусі, Литви та Грузії. З його слів, не всі роботи можна назвати іконами, адже ікона має в більшій мірі сакральний характер, але картини можна назвати пошуком Бога.



Одна з організаторів пленеру Катажина Якубовська-Кравчик розповіла, що, організовуючи іконописні пленери, неможливо забути про складну ситуацію, в якій опинилася Україна, тож цьогоріч темою пленеру у Замлинні були ікони святих миротворців. Вона розповіла, що учасники пленерів хочуть, щоб Україна та українці зрозуміли, що поляки та представники інших народів – разом з ними та готові молитися за мир в Україні та краще майбутнє для неї. Експоновані роботи виникали завдяки багатьом розмовам про Біблію, у молитвах, роздумах про мистецтво. Вона висловила сподівання, що ці ікони допоможуть людям у духовній подорожі.



Кшиштоф Савіцкі сказав, що цього року вирішили змінити назву пленеру на пленер іконопису та сакрального мистецтва. Це – результат довгих роздумів, адже частина робіт не є канонічними іконами.

Організатор пленеру в Новиці Матеуш Сора зауважив, що цими роботами митці говорять про свій духовний досвід. Коли 5 років тому організовували першу виставку ікон з пленеру в Новиці у Луцьку, вона займала лише дві зали. Наразі сакральними роботами заповнили увесь простір галереї.



Учасниця обох пленерів, молода художниця Марія Іванюта презентувала сьогодні свій цикл «Вихід» у рамках виставки. Учасник пленеру в Новиці, доцент кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв Костянтин Маркович зауважив, що художниця створює гранично лаконічний іконопис, зведений майже до певної абстракції. Вона не наслідує іконографічної дороги, а шукає власний шлях, свій стиль. Пленери дають шанс проявити себе представникам такого стилю, створити не літургійні ікони, а ікони-рефлексії, що є корисним для студентів академії.

Марія Іванюта розповіла, що пише ікони, які такі ж неканонічні, як твори перших християн, які ставили знак риби для позначення Ісуса Христа. Наприклад, коли вона створювала ікону «Різдво», вирішила зобразити червону дугу, що випускає із себе біле коло. Така ж символіка зустрічається і у візантійських, і в українських іконах. На думку молодої мисткині, коли людина шукає Бога, вона його знаходить, а те, яким чином вона це передає – не має значення. Відтак, її роботи є образно-символічними. Вона хотіла б, щоб глядачі відчули цю символіку і подумали про те, як самі показали б ту чи іншу духовну подію.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Думка Показати IP 20 Листопада 2015 23:20
Чимало богохульства. Плід дурної фантазії видається за мистецтво.
О! Показати IP 21 Листопада 2015 09:43
Раша гавномет включився!Ні собі,ні людям.
Кріс Показати IP 23 Листопада 2015 08:36
ПГМ
Анна Показати IP 22 Лютого 2016 12:41
Вообще-то, не все могут и имеют право писать иконы..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus