USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Роботи волинської мисткині вражають оригінальністю та самобутністю

25 Серпня 2016 21:33
Вперше малюнки Катерини Костюк побачила на виставці, організованій завідувачкою бібліотеки села Немир Рожищенського району Оксаною Сітовською з нагоди Міжнародного дня захисту дітей. Квіткові композиції з традиційних для України чорнобривців, соняхів, маків та калини, хоч і були виконані простим олівцем, проте вражали своєю красою та граційністю.

Кожна пелюстка квітки ніби дихала власним життям, проте, завдяки витонченості ліній та виразності деталей, створювався єдиний об’ємний образ, що вбирав та захоплював погляд глядача. Безтурботністю та веселковістю барв вигравали натюрморти, виконані кольоровою гуашшю. Та найбільше привертали увагу роботи на біблійну тематику. Здавалось, очі святих проймають серце наскрізь, а їх лики ніби оживають.

27-річна Катерина Костюк – самородок з народу. Дівчина не має жодних професійних мистецьких навиків, бо свої здібності до малювання завжди сприймала як захоплення, практично не розвивала. Так склалося життя. Щоправда, коли навчалась у Доросинівській загальноосвітній школі Рожищенського району, вчитель Людмила Яручик, помітивши художні здібності дівчинки, заохочувала до їх розвитку.

«Я зростала у багатодітній родині, батьки працювали в місцевому колгоспі, тож великих статків ми не мали, а щоб їздити на гурток до райцентру потрібні були і гроші, і час», - говорить Катерина Костюк.

Коли дівчині виповнилось двадцять, помер тато, а невдовзі покинула цей світ і ненька. Катерина, як найстарша, стала своїм трьом сестричкам і мамою, і татом. Щоправда, ще років зо три оберігала сиріток бабуся Наталія, мамина мама.

Після школи Катерина Костюк вивчилась на перукаря, пізніше працювала на заводі «Кромберг енд Шуберт» в Луцьку, але коли бабця зовсім злягла, змушена була розрахуватись, аби її доглядіти, бо молодші сестри навчалися на кухарів.
Відійшла в інший світ бабуся, знайшли свої долі сестри Катерини. Гостюючи в Олени, яка проживає в Немирі Рожищенського району, Катерина познайомилась з місцевим хлопцем Юрієм. Окрилена щирими почуттями, дівчина все частіше бралася за олівець. Підтримуючи захоплення коханої, Юрій, який працює у сфері виробництва меблів і полюбляє експериментувати з деревом, запропонував Катерині наносити малюнок не тільки на папір. Тобто спробувати себе у модному нині напрямку хендмейд, який ще називають мистецтвом самовираження.

Мистецькі речі хендмейду – це виготовлені власноруч сувеніри, предмети домашнього вжитку, які мають своє пряме призначення, але водночас вражають своєю художньою красою, оригінальністю та унікальністю. Так, в доробку мисткині з’явилась перша барвисто розмальована кухонна дощечка. Здавалось, що оригінального може бути в дошці для нарізання, якою господиня користується щодня? Та виявляється, якщо це ручна робота, у виготовлення якої митець вклав душу, передав власне відчуття краси, вона може стати вдалим елементом дизайну вашої кухні.

Скажу відверто, від яскраво вимальованого квіткового візерунку у стилі петриківського розпису на дощечках Катерини годі відвести погляд.

«Юра виготовляє мені різноманітної форми дошки, я наношу на них малюнок гуашшю, він висихає, і тоді він береться за кінцевий етап роботи – покриває виріб лаком, – знайомить Оксана Костюк з технологією виготовлення своїх робіт.

Квіти, птахи, зображення колоритного господаря і господині в національному вбранні, рідні сільські пейзажі – чого тільки не побачиш на мистецьких виробах сільської майстрині. Як зізнається дівчина, вона ніколи не змальовує візерунків, її фантазія наче пазли складає їх в голові, а талановиті руки переносять на дерево чи папір. Катерина творить серцем.

Сьогодні вона радіє життю – і з-під пензля витягують голівки різнобарвні квіти, вранці захопилась сходом сонця – оживає на малюнку сільський краєвид, отримала хорошу новину – вправно вимальовує птахів. Художній світ майстрині різноманітний та тематично різнобарвний, як і саме життя.

Сьогодні мистецькі вироби ручної роботи Катерини Костюк є бажаним подарунком для багатьох її знайомих. Творчість дівчини здобуває своїх прихильників, тож невдовзі улюблене хобі мисткині може перерости у її професію.

Тетяна БОЯРИН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 25 Серпня 2016 22:30
Талант!
талант Показати IP 25 Серпня 2016 23:35
аноній
Макс Показати IP 26 Серпня 2016 02:13
Української кого?)
Луцьк Показати IP 26 Серпня 2016 16:17
ви що прикалуєтесь, видно геть вже немає про що писати, теж мені талант

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus