USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Спонтанна виставка євромайданівця з Донеччини – у Луцьку

3 Травня 2014 08:00
Рятуючись від переслідування, митець із Маріуполя Юрій Кожухар переїхав у Луцьк.

Незаплановану виставку графіки художника з Донеччини представили 2 травня у Галереї мистецтв ВОНСХУ у Луцьку.

Як розповіла художниця Тетяна Мялковська, їй повідомили про те, що зі Сходу прибув митець, мешканець Маріуполя Юрій Кожухар. Він приїхав у Луцьк зі своїми роботами і у волинських художників виникла ідея організувати виставку його графіки. Зі слів художника, виставка спонтанна і роботи для неї спеціально не відбиралися. Значна частина картин олією наразі залишається у митця вдома, а лучанам представили графічні роботи, серед яких чимало ескізів майбутніх картин.

Юрій Кожухар розповів, що належить до маріупольського Євромайдану, а рідну оселю йому довелося залишити через погрози. Вдома митець залишив дружину та вісімнадцятирічного сина.



«Якби ще місяць тому мені сказали, що виникне така ситуація, я не повірив би. У моєму житті все дуже різко змінилося. Мою майстерню оточили та чекали на мене. Ситуація виникла через те, що я відвідував мітинги сепаратистів та фотографував їхніх організаторів. Потім я заніс матеріал у нашу СБУ, а наступного дня мене вже шукали. Мені довелося терміново збирати речі, я зв’язався із людьми, які мене направили у Луцьк. Я сам раніше ніколи не думав, що опинюсь тут. Ваші люди вражають мене – вони дуже добрі та привітні. Хотілося б, щоб усе це скінчилося якомога швидше, адже усе це дуже сумно», - зазначив митець.

Він зауважив, що лучанам пощастило, що у їхньому рідному місті не відбулися такі події, як у Маріуполі.



«У нас все трапилося дуже швидко, несподівано. Це почалося буквально з 20-30 чоловік, які поставили намети біля виконкому, і потім усе дуже швидко активізувалося. Ніхто не думав, що будуть захоплені усі адмінбудівлі – міліція, прокуратура тощо. Міліція там практично не працює, вона заодно із сепаратистами. Місцева влада також разом із сепаратистами, тож людям просити у неї захисту не доводиться. Тому перебувати там небезпечно. Є патріотично налаштовані люди, які не можуть навіть просто вийти з українськими прапорами на вулицю. Дехто з тих, хто ходив зі мною на євромайданівські мітинги, зараз не відповідає на телефонні дзвінки. Основна маса людей перебуває в заляканому стані. Вони не проти єдиної України, їм потрібен спокій, основний контингент – працівники заводів, яким не потрібні ані війни, ані революції», - розповів художник.

З його слів, у Маріуполі люди залякані і такого патріотичного духу, як на Волині чи у Львівській області та навіть Києві там немає. Тому немає опору сепаратистам. Так, у місті з півмільйонним населенням на Євромайдан виходило лише 50 чоловік, які не боялися висловити свою точку зору. Наразі таких мітингів немає, тому що це небезпечно. Художник вважає, що влада у Києві просто кинула напризволяще Схід України і не може знайти цьому пояснення.


«Мені довелося швидко пакувати речі та виїжджати. Я попросив дружину про всяк випадок зібрати усі мої роботи. Тут мені запропонували влаштувати виставку. У мене є ціла серія робіт «Містерія янголів», тут представлена одна з них. Це фантазійна графіка, вона йде зсередини і її не пояснити логічно. Скажімо, роботу «Вічна любов» я написав, коли познайомився з дружиною, це був ніби потік свідомості. Робота «Продавець часу» символізує вічне та тимчасове начало», - розповів про свої роботи Юрій Кожухар.


Автор зізнався, що одну з найновіших серед представлених робіт хотів би назвати «Путін у чистилищі». Картини, представлені у рамках виставки, створені у різний період. Раніше свої картини художник експонував у Києві та Донецьку, на Заході України виставку організовує вперше. Він висловив сподівання, що у майбутньому організує у Луцьку повноцінну персональну виставку, яка повною мірою дозволить лучанам познайомитися з його творчістю.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Бульба Показати IP 3 Травня 2014 12:08
"Потім я заніс матеріал у нашу СБУ" - стукачей нигде не любят.
Українець Показати IP 3 Травня 2014 16:00
Ніяк не можу збагнути дії євромайданівців. Наприклад, підприємець шукає можливості виходу на європейській ринок і саме євроінтеграція дозволить йому, можливо, це зробити. Бюджетники що так, що так, будуть сидіти на тій самій зарплаті, яку їм встановить влада, а т.я. зрозуміло що краще не буде, про що і говорить влада, євромайдан їм тільки на гірше. Олігархи і так, і так можуть домовитися з любою країною і вийти на любий ринок, в них проблем немає, тому виходячи чисто з українських інтересів та проблем їм теж майдан побоку. Дивує позиція митців. Я не думаю що вони всі харчуються повітрям. Хіба що їм просто начхати на середній клас та на нижчі верстви населення - вони туди своє мистецтво нести не бажають, адже для того щоб саме ці верстви йшли до цього мистецтва в першу чергу в них повинні бути вирішені абсолютно всі побутові проблеми, тобто вони повинні отримувати достойну зарплату, а дякуючи діям майданівців все йде саме в протилежному напрямку, як і передбачалося. Отже де логіка в діях митців? Чому вони замість того щоб нести людям прекрасне, їм гадять? P.s.: я не проти того що ворів треба було гнати, я проти того щоб їх міняли одних на інших, я проти того що майданівці говорять одне, а роблять абсолютно інше, я проти того що нищяться будівлі, гинуть люди, я проти того що країну вже змішали не тільки з брудом, а й опустили нижче неможливого, і не тільки, тому я проти таких митців! Все написане стосується думки людини яка не має родичів за кордоном, яка не має родичів які виїхали чи мають намір виїхати за кордон на заробітки або на постійне чи тимчасове місце проживання, тобто саме українця, який народився тут, живе тут і хоче й далі жити тут.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus