USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Виставка IMPRESSION: Рівне дарує Луцьку свої враження

7 Серпня 2016 15:58
У Галереї мистецтв Національної спілки художників України відбулося відкриття однієї з наймасштабніших за її історію виставок художньої фотографії “Impression” – 2 серпня свої роботи презентували визнані фотохудожники, яких об’єднав Рівненський фотоклуб «Час».

Велика та мала зали галереї демонструють 130 фотографій, які визнали кращими на найпрестижніших міжнародних світових конкурсах професійних фотомистців, від 11 титулованих майстрів моменту Сергія Бусленка, Федора Дармокрика, Петра Подольця, Олександра Ковшуна, Володимира Захарука, Едуарда Хитрого, Ігоря Солімчука, Олександра Майструка, Андрія Новака, Олександра Бусленка, Тараса Лесіва. Заснований у 1984 році, Рівненський клуб фотохудожників «Час» наразі є одним з найпотужніших об’єднань українських професійних мистців, котрі презентують Україну на світовому рівні, генерують сильну творчу енергію, залишаючись при цьому тісним колом однодумців і колег.
Тепло вітала Волинь рівненчан у привітних стінах Галереї мистецтв, а голова фотоклубу «Час», один з найтитулованіших українських фотохудожників Сергій Бусленко сказав, що ця виставка – освідчення в коханні до нашого міста. Багато гарних друзів, постійні особисті і мистецькі контакти Рівного і Луцька, творчий ентузіазм і сприятлива для професійного зростання конкуренція зробили цю амбітну подію можливою, задали їй дуже високу професійну планку. Коли у Рівному група ентузіастів почала збиратися у 1984 році, в Луцьку вже існував фотоклуб «Промінь», у визнаних майстрів якого стали тоді вчитися рівненчани. Виставка «Impression» – це вдячний подарунок Луцьку за той творчий енергетичний заряд, який став для Рівного успішним стартом.
Члени фотоклубу «Час» є дійсними членами Національної спілки фотохудожників України та Міжнародної федерації фотомистецтва (FIAP) під егідою ЮНЕСКО, активними учасниками національних і міжнародних виставок, конкурсів, де їхні твори відзначені більш як 1700 нагородами. Роботи рівненчан експонуються у визнаних виставкових просторах країн Європи, Азії, Африки, Південної Америки і США. Творче резюме кожного мистця вражає своїми професійними здобутками.

Ознакою справжньої дружби є вміння щиро порадіти успіхам друзів. Ми дуже раді за вас, дорогі рівненчани!
Презентація виставки «Impression» стала чудовою нагодою для безпосереднього спілкування та обміну враженнями з рівненькими фотохудожниками Сергієм Бусленком, Федором Дармокриком, Петром Подольцем, Олександром Ковшуном, Ігорем Солімчуком, Олександром Майструком і Тарасом Лесівим. Багатству вражень сприяла і приємна атмосфера спілкування, та головне – це, насамперед, надзвичайно багата візуальна інформація представлених фоторобіт, поєднання високої професійності та вдумливої образності.
Дві виставкові зали Галереї мистецтв зараз наповнені такими фотополотнами, майже кожне з яких одержало високе визнання міжнародного рівня. Художня фотографія пред’являє своєму творцеві низку вимог, адже вона не має бути лише високоестетичним дзеркалом реальності, а передусім – втілювати живу образність, емоційність, думку, власну історію, життєву філософію. Рівненські художники – завзяті мандрівники та дослідники людських характерів, поціновувачі краси людського тіла і спостерігачі за буденними деталями, аквалангісти і альпіністи.
Жанр фотопортрету представлений роботами Федора Дармокрика, Петра Подольця, Олександра Ковшуна, Олександра Майструка, Олександра Бусленка, Андрія Новака. На них – не лише обличчя відомих персоналій (поетеси Ліни Костенко, скульптора Миколи Голованя, художника Юрія Журавля, поета і музиканта Богдана Столярчука), а й людей, які зустрілися у мандрах, на вулиці («Сільський філософ», «Сестри милосердя» О.Ковшуна, «Вчитель», «Модель і образ» П.Подольця, «Портрет француженки», «Черчілль», «Портрет старика, Прага» Ф. Дармокрика та інші).






У малому залі галереї презентація портретів здійснена у цікавих яскравих контрастах «чоловік – жінка», «чорно-біле – кольорове», «сексуальна молодість – мудра старість».
Серія робіт «Джазові емоції» Олександра Бусленка – це виразна експресія людських облич, через яку глядач може почути звучання джазової імпровізації. Свій «Калейдаскоп емоцій» показав Олександр Майструк. «Аа, послухай!» – цей промовистий жест рукою у розмові двох опонентів підмічений та зафіксований Ігорем Солімчуком.

Враження про мандрівки – мабуть, один з невичерпних і вічних джерел натхнення для мистця. Піднятися на вершину гори, поглянути на хмари зверху та затамувати подих від захвату разом з фотохудожником, або ж навпаки – зануритися у глибини, доступні не кожному, побачити різнокольоровий підводний світ, – це реальність для глядача цієї експозиції. Багато подорожують світом Сергій Бусленко («Підводний світ», «Водоспад»), Володимир Захарук («Чорногора», «Осінь в Карпатах»). Ігор Солімчук («Там, де живуть орли», «Перед грозою»), Андрій Новак («Тоскана»), Олександр Бусленко («Відчуття висоти», «Автопортрет»), Тарас Лесів («Козлинський ліс»). Деякі речі підмічені з гумором, так, наприклад, як у фотороботі «Нелегали» Сергія Бусленка, де рівненька вервечка овець не зважає на умовності кордонів і перетинає гірський перевал.
Сергій Бусленко відчуває красу моменту на якомусь такому інтуїтивному рівні, фіксує, презентує на рівні неперевершеності, поєднує силу стихії води і магнетизм жіночої краси. Йому позують оголені моделі у воді, екзотичні жителі морських глибин, знаменитості та прості люди. Близько 30 років захоплення фотографією, подорожі, участь у конкурсах та виставках, і заслужене визнання – Сергій єдиний в Україні заслужений художник Міжнародної федерації фотомистецтва із золотою відзнакою, член Королівського фотографічного товариства Великобританії, член Американської фотографічної асоціації та її офіційний представник в Україні.
Спілкуючись з гостями-рівненчанами, вдалося розпитати трохи і про секрети такої професійної досконалості. Петро Подолець розповідає: «Мені вдається портрет. Я його відчуваю. Багато чого вирішує якісне сучасне обладнання, яке дозволяє зробити фото дійсно природнім. Звичайно, закони композиції, кольору, освітлення працюють, і ці знання фотохудожнику необхідні».
Федір Дармокрик очолював Рівненський фотоклуб «Час» з 1995 по 2000 роки, а останні 15 років проживає у США. Спеціально приїжджає до України, бере участь у виставках та конкурсах.
Олександру Майструку мистецтво фотографії та участь у роботі клубу стали у свій час новим напрямом у житті – успішним у власній самореалізації, наповненим подіями і творчістю. Олександр Ковшун вважає дуже важливою для фотохудожника активну конкурсну роботу, без якої амбіції мистця не зможуть зростати професійно.
Ігор Солімчук надзвичайно цінує можливість спостерігати за красою у буденності, активно працює у жанрі street і вбачає у ньому безкінечність тем для фототворів. До речі, кожен з учасників виставки між би заповнити зали Галереї власною персональною експозицією.

«Які враження про Impression?», - запитуємо у відвідувачів презентації, серед яких і професійні фотографи Луцька. Луцький фотограф Любомир Безручко відмітив надзвичайно високий рівень майстерності рівненських колег, який змушує порівнювати, аналізувати власну творчість та працювати над собою. Інший волинянин Віктор Чухрай, відомий своїми фотороботами - краєвидами рідного Луцька, свою увагу звертає саме на пейзажі і красу природи.
Відвідувачів виставки особливо привабили чуттєві чорно-білі фотографії у жанрі «ню», виразність образів на портретах. Визнають усі, що кожна представлена фотографія – це надзвичайно глибока і майстерна робота, впіймана об’єктивом неповторна миттєвість краси. Майстерно, вражаюче, емоційно!
Виставка «Impression» у Галереї мистецтв запрошує глядачів до обміну враженнями, без якого неможливий справжній живий зв'язок художника з своїми шанувальниками. Різножанрові роботи визнаних фотохудожників Рівного у багатій тематичній палітрі пропонують яскравість емоційного досвіду та чудове дозвілля. Виставка фоторобіт триватиме до кінця місяця у Галереї мистецтв, вулиця Лесі Українки 24 а. Вхід до галереї безкоштовний завжди.
Серед світлин репортажу - фото учасників презентації Петра Подольця (Рівне), Любомира Безручка, Олександра Паньковця (Луцьк).
Марія ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
глядач Показати IP 7 Серпня 2016 20:30
Рівне - Луцьк 1:0
рівненчанин Показати IP 7 Серпня 2016 21:47
Ні 0:6 ВОЛИНЬ ПРОГРАЛА . На Волині не має фотографів а є носії великих і довгих обєктивів які по весіллях котуються
Людмила Показати IP 7 Серпня 2016 23:23
Виставка чудова! Прекарасні роботи, чуттєві, гармонійні. Особливо сподобалися портрети, пейзажі.
Відвідувач Показати IP 8 Серпня 2016 23:43
Дякую! Приємно побачити у нашому місті цікаві фотографії. Супер! Мені сподобалось і рекомендую відвідати виставку..
Ігор Показати IP 8 Серпня 2016 23:48
Молодці рівненчани! суперові фото, що тут і казати.
Волинянин Показати IP 11 Серпня 2016 08:29
Стидно за волинян
Віктор до Волинянин Показати IP 14 Серпня 2016 09:04
Супер виставка я в Луцьку кращоїі небачив.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus