USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

На 39 копійок дорожче: лучанин порахував тариф на 12-му маршруті

23 Лютого 2017 15:35
Лучанин Віталій Затіраха на основі розрахунків перевізників щодо вартості тарифу, таблиці обстеження пасажиропотоків, вартості витратних матеріалів зробив висновок, що проїзд на маршруті №12 має становити 3,39 гривень. Цей маршрут був обраним для прикладу розрахунку.

«Це один із маршрутів із найвищою заявленою собівартістю перевезень, на якому було проведене обстеження пасажиропотоку – тобто, є хоч якась статистична інформація про кількість пасажирів, якій довіряти є значно більше підстав, аніж даним, задекларованими перевізниками», – пояснив користувач.

Підприємством було надано розрахунки, що обґрунтовують тариф у розмірі 4,46 грн. Працівники мерії, своєю чергою, знизили цю величину до 4,05 грн.

Свої міркування Віталій Затіраха оприлюднив у соціальній мережі. Подаємо текст повністю:

ЛУЦЬКИЙ КОНОТОП АБО ПРОЇЗД ПО 2.50

Нещодавно довелося мені побувати на громадському обговоренні підняття вартості проїзду у маршрутках. Назва цього заходу не надто достовірно відображає його суть – за численними скаргами громадян на хамовитих водіїв, які не видають квитки та не зупиняються перед дітьми, скаргами перевізників, у свою чергу, на некультурних пасажирів, які смітять у салоні та псують сидіння, та перманентними популістськими мантрами старих і нових політиків ніякого конструктивного обговорення так і не відбулось. На даному святі життя я зі своїми цифрами був вочевидь чужим, проте мені навіть поталанило - надали слово, помилково прийнявши мене, напевне, за маршрутника.

Однак ведучий, швидко усвідомивши свій ідентифікаційний промах, квапливо перервав мій виступ, зауваживши, що у них над цим питанням працює цілий відділ фахівців. Згадався анекдот: «Так, але люди не професіонали…». Попри запевнення Григоренка, що розрахунки тарифів або вже опубліковані, або оперативно будуть, цього так і не відбулось, і це прикре непорозуміння я спробую виправити.

Отож, в якості коротенької прелюдії, чи то пак преамбули – як кому більше подобається – я спробую дати стисле роз’яснення, що і як мною робилося. Перше, що хотів би зазначити - я не активіст, не економіст, не фахівець у галузі транспортних перевезень, не депутат та навіть не фотограф – я інженер-конструктор. Втім, зважаючи на нинішнє економічне становище у нашій країні, можна прийти до закономірного висновку, що розрахунки інженерам вдаються, як мінімум, не гірше. Для будь-якого розрахунку необхідні алгоритм і дані.

Алгоритм є – затверджена Міністерством транспорту України «Методика розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту». Лишалось діло за малим – дістати необхідні дані. Інформацією для розрахунку тарифу, наданою перевізниками, зі мною люб’язно поділились чиновники міськради, щоправда після коротенького роз’яснення норм закону України «Про доступ до публічної інформації».

Аналогічним чином з другого разу було отримано й маршрутні таблиці обстеження пасажиропотоків; тут коротеньким роз’ясненням не обійшлось – довелося нагадати слугам народу про відповідальність за порушення згаданих норм та про неминучість її настання. Таким чином достовірність даних не повинна викликати сумнівів. Аналіз було вирішено провести у формі порівняльної таблиці даних, наданих перевізниками, та альтернативного розрахунку.

Також при аналізі я керувався наступним постулатами: витрати, надані самими ж перевізниками, заниженими вважати немає підстав; закупівельні ціни на матеріали слід враховувати оптові (міські маршрутні перевезення – це не блаблакар: на кожному маршруті працює по 7-10 автобусів, а у більшості перевізників маршрутів декілька); з-поміж заявлених різними перевізниками або на різні маршрути витрат, цін, тощо слід обирати нижчі. Чому об'єктом аналізу було обрано саме маршрут №12? «Дванадцятка» - це один із маршрутів із найвищою заявленою собівартістю перевезень, на якому було проведене обстеження пасажиропотоку – тобто, є хоч якась статистична інформація про кількість пасажирів, якій довіряти є значно більше підстав, аніж задекларованим перевізниками даним. Ну й у завершення прологу – розрахунок мною було надіслано в департамент економічної політики міськради після особистого спілкування з його представниками, а усі необхідні дані готовий надати усім зацікавленим; також вітається конструктивна критика.

Маршрут №12 обслуговує перевізник ВТП «Санрайз» ЛТД. Перевезення здійснюються автобусами марки «Богдан А092». Підприємством було надано розрахунки, що «обґрунтовують» тариф у розмірі 4.46 грн. Працівники мерії, у свою чергу «знизили» цю величину до 4.05грн..

Наш аналіз почнемо із витрат, а саме вартості палива, що складає більше половини собівартості послуг із перевезень. Попередньо заявлену у своїх розрахунках вартість палива 18–18.5 грн./л перевізники підвищили до 20-21 грн./л, що фактично є роздрібною ціною. Ми ж приймемо розрахункову вартість дизельного пального - 19 грн./л, що підтверджується словами підприємців зі сфери вантажних перевезень. Протяжність маршруту також приводимо до реальної.

А ось витрати на мастильні матеріали розглянемо детальніше. Норми витрат мастильних матеріалів, як і решти витратних матеріалів у сфері автоперевезень, затверджені окремим наказом Міністерства України транспорту – у даному випадку №43 – і залежать від типу автомобіля, пробігу та витрат палива. Зі зрозумілих причин усі транспортні засоби у вказаний документ не включені, і для таких випадків у ньому передбачена можливість використання так званих тимчасових нормативів, чим успішно й скористався перевізник, не особливо переймаючись забороною їх використання одночасно на всі автомобілі підприємства та на весь період їх експлуатації. В результаті наш «Богдан» зрівнявся у витратах мастил із автобусом ЛіАЗ 5256 – автобус довжиною 11.4м, вагою 17.5т та пасажиромісткістю 110 осіб. За приведеними перевізником даними «Богдан А092» споживає більше 5л моторного мастила на 1000 км.

Ми ж у свою чергу скористаємось здоровим глуздом і постулатом №3 – приймемо значення норм, надані іншим перевізником, які до того ж значно ближчі до реальних. Закупівельні ціни, вказані перевізником, не відповідають навіть ним же наданим розрахунковим документам. Ознайомившись із пропозиціями вітчизняних виробників, закупівельні ціни також коригуємо. Сподіваюсь, нікому ж не спадало на думку, що у тих іржавих напіврозвалених колісницях хтось використовує імпортну напівсинтетику?

У зведеному розрахунку перевізник вказав нижчі витрати, ніж отримані у розрахунку на основі ним же наданих нормативних даних… Совість? Навряд, оскільки перерахунок знижує їх ще удвічі.

Наступні на черзі шини. От особисто я до сих пір був щиро переконаний, що у автобусах число коліс, і відповідно шин, парне… А ні – 7! Моя природна прозорливість підказала мені, що це напевно-таки запаска, однак чому вона зношується на рівні з «робочими» шинами – підказки так і не дочекався. Ресурс шин ми також переглянемо. Марку шин у своєму розрахунку тарифу перевізник галантно замовчав. Однак, у заявлену ним цінову категорію входять, скажімо, шини торгової марки Aeolus з протектором HN 235, ресурс яких відповідно до затверджених Міністерством транспорту України «Експлуатаційних норм середнього ресурсу пневматичних шин колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі» становить 80 тис. км. Демократично скористаємось середнім значенням ресурсу – 70 тис. км та виділимо одну запасну шину на рік.

Ще кілька копійок зекономимо на акумуляторних батареях, виправивши занижений перевізником ресурс.

Не хотілось зв’язуватись з перерахунком оплати праці, однак мене, як латентного борця за права водіїв, неабияк здивували вказані перевізником річні витрати на заробітну плату вказаних працівників - 67.93 тис. грн. – себто, трохи менше 1900 грн/міс. Нагадало анекдот: «Думав: видали автомат - а далі сам крутись…». У той же час водії заявляють, що працювати менш, ніж за 400$ - ледь не плювок в обличчя їхньому професіоналізму. За таку суму я б і сам за баранку сів, однак, на жаль, не маю водійського посвідчення – доводиться з розрахунками колупатись. Даних про годинну тарифну ставку водіїв так ніде й не знайшов – з’ясував лише, що по IV тарифному розряду, до якого відносяться водії малих автобусів (довжиною 7,5м і менше), посадовий оклад становить 2032 грн.. Тобто, мінімалка набирається різного роду надбавками за стаж, роботу у вихідні, заслуги перед Вітчизною, тощо.

Також у розрахунках перевізників фігурує передбачений галузевою угодою коефіцієнт співвідношення окладу водія до мінімальної зарплати – 1.2. Тут я в глибокі досліди вдаватись не став і вивів тарифну ставку в 22.86 грн/год шляхом ділення добутку мінімальної зарплати та вказаного коефіцієнту (3200 грн х 1.2 = 3840 грн ), на місячну кількість робочих годин (21 день х 8 год/день = 168 год). Загалом, підвищив всупереч першому постулату водіям зарплату більш ніж вдвічі – не забудьте за мене проголосувати на наступних виборах!

Витрати на амортизацію, ТО і ремонт не коригуємо, хоча якщо перерахувати їх за нормативними та розрахунковими документами, вказаними перевізником, суми дещо знизяться.

А тепер найцікавіше… Вплив вищенаведених факторів, порівняно з даним – дріб’язковий. Тому запасайтесь попкорном, якщо ви досі з незрозумілих причин цього не зробили, та вмощуйтеся зручніше. Мова піде про кількість пасажирів. Усі попередні роки влада сліпо, а може й не зовсім, вірила декларованим перевізниками даними про пасажиропотік, і компенсували її «довірливість» ми із власних кишень. Однак, агресивні вимоги значного підвищення тарифів, з однієї сторони, і масові обурення та скарги лучан, з іншої, все ж змусили чиновників провести перевірки.

25 січня 2017 року було здійснено моніторинг на маршруті №2. Для проведення обстеження - як стверджував заступник мера Григоренко - «взяли сто студентів з п’яти луцьких коледжів». Кожному видали бланк установленого зразка з переліком зупинок, на кожній з яких перевіряючі повинні були фіксувати кількість пасажирів, які зайшли в автобус окремо на кожні з дверей. Саме ці маршрутні таблиці довелось ледь не погрозами «вибивати» у чиновників міськради. Аналіз цих даних показав заниження перевізником кількості пасажирів майже на 90%. Як виправдовувався обслуговуючий маршрут підприємець: «Це був Тетянин день просто…»

Провівши роботу над помилками, працівники міськради до обрання дати проведення обстеження маршруту №12 підійшли значно відповідальніше – було обрано 2 лютого – день Преподобного Євтимія Великого. Студентів також поменшало: якщо при обстеженні «двійки» було заповнено близько 100 карток, то цього разу – трохи більше 40. Усе це принесло певні плоди – кількість пасажирів перевищила задекларовану перевізником всього на 35%. За результатами одноденного обстеження вираховувати річний обсяг пасажиропотоку, звісно ж, некоректно, тому ми віднімемо від отриманого середньорейсового значення 15%, що еквівалентно зниженню кількості пасажирів в усі вихідні та святкові дні, а також у літній період на 30%. Вважаю таке пониження більш ніж справедливим, оскільки обстеження і без того було проведене у період зимових канікул студентів ЛНТУ, які становлять значну частину пасажиропотоку на даному маршруті.

Вносимо останні штрихи, відкоригувавши дані по рентабельності… Перевізник, свято увірувавши у життя по-новому, раптом вирішив, що народ настільки розбагатів внаслідок підвищення мінімалки, що залюбки забезпечить підвищення його прибутків втричі, порівняно з 2015 роком. Знижуємо показник рентабельності до значення 5%… І отримуємо тариф у 3.39 грн! Так, це більше чинного тарифу, однак цей же перевізник обслуговує надрентабельний навіть при нинішній мінімальній зарплаті, цінах на запчастини та пальне маршрут №2 (розрахунковий тариф становить за даними чиновників 2.18 грн.), який здатен компенсувати кілька таких «збиткових» маршрутів, як 12-й.

Висновки робіть самі. Від себе додам лиш одне - піднімати тариф без повного об’єктивного обстеження пасажиропотоку на кожному маршруті – недопустимо, і на цьому ми повинні стояти.

P.S.: Щасливі автовласники та велосипедисти-всепогодники можуть не розшарювати.)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 47
Петро Показати IP 23 Лютого 2017 15:47
Григоренко, Яковлєв і їх бригада певно приміряють шапку міського голови і збирають кошти з перевізників, за рахунок необгрунтованого підвищення, на свою виборчу компанію. Лучани! памятайте хто з Вас шкури дере!
Вован Сидорович Показати IP 23 Лютого 2017 15:53
Запаска також зношуеться,є карта заміни коліс в т ч запаскі згідно пробігу .Писака ти ще космічні кораблі написав і порахував там тоже 7 коліс
автор до Вован Сидорович Показати IP 23 Лютого 2017 18:22
дурко, 7 шин, які міняються по колу, мають ресурс в 7/6 разів більший, аніж комплект з 6 шин без заміни.
Народна довіра Показати IP 23 Лютого 2017 15:55
ЛУЦЬКИЙ КОНОТОП АБО ПРОЇЗД ПО 2.50 !
Інженер Показати IP 23 Лютого 2017 16:03
Молодець Затіраха, такого чоловіка в мери треба висувати. Я за! Готовий ще з 50 чоловік за нього загітувати чисто на ідейних принципах. Знав про нього як про хорошого фахівця будівельника, думаю політиком буде не гіршим.
батько Показати IP 23 Лютого 2017 16:43
даром сину я тебе на инженера вчив пишов би ти поки слюсарем попрацював розуму набрався
Торі Показати IP 23 Лютого 2017 17:01
Дуже гарна стаття
Людмила до Торі Показати IP 23 Лютого 2017 17:32
Зробити на місяць експеримент- пільговики та пенсіонери до посвідчення дають 1 грн. як першокласники і може врятуємо той транспорт
наївняк до Людмила Показати IP 24 Лютого 2017 13:11
тим баригам скільки не дай буде мало
Анонім Показати IP 23 Лютого 2017 17:21
Пане Затірахо. ми б залюбки проголосували за вас на посаду міського голови. Партєйци, а вам би в свої ряди залучати от таких от громадян, а не своїх родичів і собутильнків.
Анонім до Анонім Показати IP 24 Лютого 2017 13:12
в партєйців свої розклади. їм головне, хто скільки в партійну касу вносить
Robocop Показати IP 23 Лютого 2017 17:36
Респект
??? Показати IP 23 Лютого 2017 17:43
"Аналіз цих даних показав заниження перевізником кількості пасажирів майже на 90%". Тут пора піднімати питання повернення перевізниками та чиновниками населенню отриманої у попередні роки неправомірної вигоди!
іван Показати IP 23 Лютого 2017 17:50
о так, звісно! Людина яка в своему житті не експлуатувала жодного транспртного засобу, крім велосипеда краще знає скільки треба палива, мастил шин! Там додав 15 % пасажирів і маєш тариф, поскромничали Віталіє, треба було додати 20 або 30% і отримали б тариф 3,00 грн. супер! нічого піднімати не треба. А ви люди головне знайте за кого голосувати,
автор до іван Показати IP 23 Лютого 2017 18:26
по-перше, я відняв, а не додав. якби додав - тариф був би ще нижчий. по-друге,у жодному місці я не посилався на власний досвід - лише на норми. по-третє, у вас, як у досвідченого автовласника, повинно було знайтись чимало виправлень та уточнень - чому ж ви їх не привели?)
Анонім до іван Показати IP 24 Лютого 2017 13:14
а ти встанови систему оплату через електронний квиток, то будеш точно знати скільки пасажирів
дідо Показати IP 23 Лютого 2017 17:59
Це не той Затіряха Віталій, якого судили за вибухові пристрої в 2011 році? Який викрикував "долой владу.
Анонім до дідо Показати IP 23 Лютого 2017 18:30
в 2010.)
Баба до дідо Показати IP 23 Лютого 2017 18:50
Так, саме той алкаш! А чому ж в Методиці немає ремонту двигуна (50 -90 тис грн), ремонт коробки (5-17 тис грн), ремонт моста (5-10 тис), підшипники, амортизатори, колодки, барабани, ресори! Професоре, дайте відповідЬ!
DDD до Баба Показати IP 23 Лютого 2017 19:09
З такими питаннями звертайся до водіїв-шумахерів. Може у витрати ще двоповерхову хату, машину та поїздки за кордон запишеш ?
Анонім до DDD Показати IP 24 Лютого 2017 13:15
ja-ja, і дачу на канарах.
Анонім до Баба Показати IP 24 Лютого 2017 13:17
звертайся до авторів методики. ви ж так любите рахувати вартість тарифу по методиці. а є визначені законодавством нормативи. ти б ще купив ЛАЗ-965 1970 року випуску за 100 доларів і списував всі ремонти на витрати
Шф Показати IP 23 Лютого 2017 18:03
Часто водії 12-ки не доїзджають до кільця на Єршова а розвертаються біля Адреналіну, а це ще близько 2 км менше на маршруті.
Анонім до Шф Показати IP 24 Лютого 2017 13:19
і до боженка не доїзджають, розвертаються біля АС-2
пора Показати IP 23 Лютого 2017 18:06
коментар було видалено
Бухгалтер Показати IP 23 Лютого 2017 18:09
Я б взагалі не довіряв документам перевізників.
WWW Показати IP 23 Лютого 2017 18:11
Перевізники біснуються.
до ивана Показати IP 23 Лютого 2017 18:26
з такими инженерами ми догоним и перегоним америку
Город до до ивана Показати IP 23 Лютого 2017 18:42
С такими чиновниками и перевозчиками мы " догоним и перегоним" Африку
Анонім до до ивана Показати IP 24 Лютого 2017 13:20
їдь заробляти в зімбабве. це для таких дєлаварів як ти
сашко Показати IP 23 Лютого 2017 18:55
Цікаво що наконструює такий інженер -конструктор, який нехтує усіма нормативами, а ще там додати 15 % зі стелі а там забрати і о клас получилось!
Анонім до сашко Показати IP 24 Лютого 2017 13:20
це ти про які нормативи ?
Ого Показати IP 23 Лютого 2017 19:25
Судячи з неадекватних коментарів, автор добре наступив на хвіст переаізникам.
Андрій Показати IP 23 Лютого 2017 20:24
От автор такий наївний. Опирається на «Методику розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту» затверджену Міністерством транспорту України. А споживчий кошик затверджений Кабміном не хочеш побачити?! Там тоже гарні хохми є. Якшо жити реаліями, то побачимо зовсім іншу картину: 5л моторного мастила на 1000 км це вже захмарна цифра? А знаємо середній пробіг тих Богданів?! 700тис.км - 1млн.км і масло доливається щодня. "Сподіваюсь, нікому ж не спадало на думку, що у тих іржавих напіврозвалених колісницях хтось використовує імпортну напівсинтетику?" - а залий нашого, патріотичного масла і можна засікати коли мотор стукне. Ситуація з шинами і АКБ також невтішна. А якби ще автору хтось розказав скільки вартує підтримання тих автобусів хоть в такому стані як є, бо про оновлення рухомого складу недоцільно говорити. Вартість ремонтів певно нікого не цікавить, а автобусам по 10-12років
Анонім до Андрій Показати IP 24 Лютого 2017 13:22
власники автобусів нехай продуть будинки, які побудували і куплять нові автобуси
Мабуть Показати IP 23 Лютого 2017 21:10
Це не інженер-конструктор це цілий проФФесор ,а по суті делітант-невдаха і популіст, який хоче дорватися до влади.
то точно до Мабуть Показати IP 24 Лютого 2017 13:23
ти власник автобусів, якому уривається клондайк
Диванний громадянин Показати IP 23 Лютого 2017 21:48
Дотепні речі панове! Тільки не в тому річ шо тут вже певні індивідуми почали жовчу бризкати - то зрозуміло вони ж не бізнесом займаються, а майже волонтерством, перевозять людей майже в мінус собі, великодушні... Цікаво те шо такий дослід провів не один з сотні депутатів та чиновників різних мастей та рангів, а звичайний чоловік з аналітичним мисленням. Для чого тоді "еліта та бомонд" ? І яка ж вона тоді?!
Анонім до Диванний громадянин Показати IP 24 Лютого 2017 13:24
а вони всі сидять з відтопиреними кишенями і ждуть "аргументів"
))) Показати IP 23 Лютого 2017 23:31
хай Віталік ще прорахує...ціну на соляру та запчастини +розхідники....а так молодець..можливий початок старту..на зміни в кращу сторону
Анонім до ))) Показати IP 24 Лютого 2017 13:26
відкрий очі і почитай. там все написано. чи в тебе моя твоя нє панімаєт ?
Віталік Бобир Показати IP 24 Лютого 2017 10:11
коментар було видалено
Воділа трогай, слєді Показати IP 24 Лютого 2017 11:51
Розбирайте пост на цитати, глупци
Активіст Показати IP 24 Лютого 2017 12:05
Це все добре, але чому автор використовує vk? ФСБ може прочитати і застосувати ці секретні надточні розрахунки для маршруток в Москві!
ФСБ-шник до Активіст Показати IP 24 Лютого 2017 13:26
Знайдіть мені, шановний, на сайті Луцької міської ради ро3діл "Звернення громадян". де можна чітко і лаконічно висловити пропозицію чи залишити скаргу! Рахувати пасажиропотік потрібно тишком-нишком. 2-4-6 чоловік їздять різними маршрутками з кінця в кінець. 7 днів поспіль і рахують ВСІХ, хто заходив. Потім ці дані подаються у міськраду. І ті ,відповідно до даних, подають на перевізників до суду за ухиляння від сплати податків і недоотримання коштів до міського бюджету. Але це казка. І ті ж депутати, самі власники маршрутів, тому це питання закриють ще на вході у міськраду. Цікаво те, що небайдужі громадяни самі роблять те, що не робить ні міська рада ні міністерство транспорту НІХТО! У мера Конотопа є яйця! на відміну від усього депутатського корпусу ЛМР!
Анонім до Активіст Показати IP 24 Лютого 2017 13:27
це інформаційна бомба. а ти як здогадався ? мабуть підпрацьовуєш на ФСБ
Анонім Показати IP 24 Лютого 2017 13:31
ВСЕ ОДНО ЦЕ ВСЕ ТАНЦІ З БУБНОМ. 1. запровадити електронний квиток. 2. перевізникам перейти на загальну систему оподаткування. 3. владі розробити адекватну схему маршрутів. 4. через рік перевізникам пройти аудиторську перевірку і подати дані щодо собівартості перевезень

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus