USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Як отримати житлові субсидії за новою схемою

4 Березня 2015 16:16
Система призначення житлових субсидій діятиме за новою схемою. Бланки заяви на оформлення субсидії та декларації надішлють у кожну оселю.

Повний перелік документів та дій, як отримати субсидії, публікує ТСН.

Так, Кабінет міністрів України спростив процедуру оформлення субсидій. Відповідна постанова "Про внесення змін до Порядку перерахування деяких субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг, субсидій та компенсацій" була прийнята під час засідання уряду в суботу, 28 лютого.

У Мінсоцполітики пояснили, як тепер діятиме система призначення житлових субсидій.

ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ ПРИЗНАЧЕННЯ ЖИТЛОВОЇ СУБСИДІЇ

Призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів - заяви та декларації (скасовується необхідність надання довідок про доходи, у тому числі й працюючих осіб). При цьому запроваджуються спрощені форми заяви та декларації про доходи і витрати осіб для звернення за субсидією (форма на 1 аркуші).

Запроваджується принцип призначення субсидії на підставі задекларованих даних заявником. При цьому перевірка достовірності цих даних здійснюватиметься органами соціального захисту вже після призначення субсидії, шляхом здійснення запитів до відповідних органів, установ та організацій.

Кожне домогосподарство одночасно з рахунком для оплати енергоносіїв у квітні та жовтні 2015 року отримає спрощені форми заяви та декларації для звернення за призначенням субсидії. Підприємства, що надають послуги з газопостачання, електропостачання та централізованого опалення мають забезпечити виготовлення бланків Заяви та Декларації і доставку їх до споживачів разом з рахунками на оплату послуг.

Скасовуються всі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій, крім здійснення одноразової дороговартісної покупки (на суму понад 50 тисяч гривень):

– наявність у власності двох житлових приміщень;

– наявність у власності двох автомобілів;

– наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні;

– здача в найм житлового приміщення;

– здійснення покупки товарів, робіт та послуг (у тому числі оплата медичних послуг та навчання) на суму понад 10 прожиткових мінімумів;

Запроваджується надання субсидії на 12 місяців, а не опалювальний період як раніше. Встановлюється автоматичний принцип надання субсидії на новий період (скасовується необхідність повторного звернення до органу соціального захисту населення для призначення субсидії на новий період у разі відсутності змін).

Реформа системи надання житлових субсидій населенню from tsnua


ПОРЯДОК ЗВЕРНЕННЯ ЗА ЖИТЛОВОЮ СУБСИДІЄЮ

Субсидія призначається одному із членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг.

Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг, виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами, перевищують розмір визначеного обов'язкового платежу.

Для довідки: соціальна норма житла - 13,65 кв. м на одну людину + 35,22 кв. м на сім'ю. Соціальні норми на сім'ю з двох осіб: 62,52 кв. м житла, 130 кВт/год електроенергії на місяць і 1,6 куб. м гарячої води на одну людину.

З питання призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Документи для призначення субсидії можуть бути надіслані до місцевого управління праці та соціального захисту населення поштою. У сільській місцевості приймання заяв з необхідними документами для призначення субсидій здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.



ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ

– спрощена заява (за встановленою формою на 1 арк.);

– спрощена декларація про доходи і витрати осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (за встановленою формою на 1 аркуш).

Усі інші відомості, що необхідні для призначення житлових субсидій (про забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами) надають організації, які надають ці послуги, на запит органів соціального захисту населення.

Інформацію про доходи для призначення житлової субсидії органи соціального захисту населення будуть отримувати у порядку обміну від Державної фіскальної служи та Пенсійного фонду. При цьому, заборонятиметься вимагати від заявників інші документи, ніж передбачені Положенням про призначення житлових субсидій.

ТЕРМІН ПРИЗНАЧЕННЯ ЖИТЛОВОЇ СУБСИДІЇ

Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначатиметься на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням.

Для призначення житлової субсидії застосовуватимуться доходи за попередній календарний рік без урахування сплачених податків.

Після закінчення терміну отримання субсидії органи соціального захисту населення здійснюватимуть розрахунок субсидії на наступний період автоматично. Для цього вони збиратимуть необхідну інформацію без звернення громадянина і протягом двох місяців з початку нового періоду прийматимуть рішення щодо призначення (непризначення) субсидії цим домогосподарствам та письмово інформують про прийняте рішення громадян, які зверталися.

ПОСИЛЕННЯ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗАЯВНИКА ЗА НАДАНІ ВІДОМОСТІ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ

Всі члени домогосподарства дають згоду на обробку персональних даних про сім'ю, доходи, витрати, що необхідні для призначення житлової субсидії. У разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії (зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, зміни у переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або оплату послуг) заявник зобов'язується у місячний термін повідомити орган соціального захисту населення.

Якщо подано неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, може бути відмовлено в призначенні субсидії або припинено її надання. У такому разі заявник зобов'язується повернути надміру перераховану (виплачену) суму субсидії у подвійному розмірі.

Експерти розповіли, як правильно оформити субсидії:

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
007 Показати IP 4 Березня 2015 17:21
все по просьбах трудящихся! ох і заживем по-новому ,ВМФ викручує Україні руки і ноги, навіщо ті субсидії - дайте роботи і зарплати , щоб люди могли все оплачувати , а не знов відмивання грошей через систему субсидій!
ціновик Показати IP 4 Березня 2015 17:51
Повна брехня, а за повернення неправлмірно нарахованих субсидій наживуться суди, бо це може бути лише у судовому порядку. Всім українцям повний ......!!!
Анонім Показати IP 4 Березня 2015 18:36
Отримали покращення вже сьогодні?! Заживемо по-новому! Тепер за газ, світло і тепло будемо платити стільки, що харчуватися будемо лише повітрям! Ой, ле-ле! Та ж грітися взимку можна скачучи (бо не москалі!), а бульбу замінити на сиру моркву та буряки - відсутність холестерину буде забезпечена ВСІМ!! Слава Україні!!
дiдо Показати IP 4 Березня 2015 18:56
Це ж добре
БУМ Показати IP 4 Березня 2015 19:15
Да скільки можна, субсидії, пільги. Це все за наш рахунок. Дайте роботу та нормальні зарплати та пенсії. А то крім схем як нас обдурити нічого не роблять. Щоб вони так як ми жили сволота довго і щасливо....
Саша Показати IP 5 Березня 2015 09:17
коментар було видалено
я Показати IP 5 Березня 2015 12:55
Я хочу щоб вони жили так як ми, і все буде ок!
С Показати IP 5 Березня 2015 14:18
Заява та декларація це добре. Але пенсіонери , яким чином будуть заповнювати доходи та видатки за останній рік? Буде знову хтось наживатись за заповнення декларацій. І взагалі де методика розрахунку на субсидії? Скільки відсотків доходу треба віддати щоб "наповнити бюджет".
Любов Показати IP 13 Березня 2015 13:22
Як практично сплачувати за ком.послуги - за газ по лічильнику; єлектроенергію, воду, вивіз сміття - також. Є обовязковий платіж по субсидії в %% від нараховахованого підприємств, який же розрахунок? А як бути, коли вийде в якийсь місяць економія (можемо ж потрапити на лікування чи ще щось). Такої незрозумілої форми надання субсидії ще не було. Зате штрафні санкції передбачено.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus