USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Майже тисяча волинян хворіє активними формами туберкульозу

14 Березня 2016 15:56
За даними МОЗ України в нашій державі триває епідемія туберкульозу, адже щороку виявляють до 40 тисяч нових хворих та майже 10 тисяч помирає від різних форм туберкульозу.

В нашій області на обліку протитуберкульозної служби перебуває понад 15 тисяч волинян; майже тисяча хворіє активними формами туберкульозу; щороку помирає від небезпечної хвороби від 150 до 180 хворих.

Про це повідомила начальник Головного управління Держсанепідемслужби у Волинській області Наталія Янко.

З її слів, на фоні деякого зниження рівня захворюваності на туберкульоз органів дихання протягом минулого року, залишається ще високою кількість хворих з підтвердженим бацило виділенням. Надто прикро, коли хворіють діти (щорічно реєструється в межах 10 - 15 хворих серед дітей до 17 років).

Питання раннього виявлення хворих на туберкульоз найбільш актуальне для районів, де показники захворюваності перевищують середні по області (Ковельський, Локачинський, Луцький, Рожищенський, Турійський). При чому, серед всіх захворілих - до 60% хворих становлять особи соціально-незахищених верств населення (без постійного місця проживання, зловживаючи алкоголем тощо).

Позиція санепідслужби області однозначна – хворобі краще запобігти, а в разі захворювання - найшвидше виявити та лікувати. Тому вагомого значення набуває раннє виявлення туберкульозу при зверненні громадян за медичною допомогою та сприяння місцевих органів самоврядування плановій роботі пересувних флюорографів.

Враховуючи повітряно-крапельний шлях передачі і високий ризик інфікування людини, фахівці Держсанепідслужби радять дотримуватись певних норм і правил поведінки:

- госпіталізація хворого з обов’язковим обстеженням всієї родини та обмеження контакту з ним (особливо дітей);

- проведення хіміопрофілактики, а при необхідності повна ізоляція дітей з осередку туберкульозу у дитячі оздоровчі заклади;

- при відвідуванні чи догляді за хворим - носіння медичної маски;

- окреме зберігання і обеззараження одягу та білизни хворого перед її пранням і знезараження залишків їжі (шляхом кип’ятіння);

- щоденне провітрювання та вологе прибирання (з додаванням деззасобів) всіх предметів, в першу чергу дитячих іграшок.

Враховуючи вразливість дитячого організму, вкрай важливо попередити контакт дитини з хворими. Для цього обов’язково слід обстежувати всю родину перед випискою новонародженого з пологового будинку та виключити можливість контакту породілі й новонародженого з будь-яким хворим, надто туберкульозним.

Застереження до громадян щодо купівлі молока та молочних продуктів у невідомих осіб на стихійних ринках, адже хворіють на туберкульоз й свійські тварини (особливо велика рогата худоба, кози).

За будь-яких обставин, фахівці Держсанепідслужби області радять дотримуватись елементарних санітарних норм: обов’язкового вологого прибирання та провітрювання помешкань, добре харчуватись, вживати більше овочів і фруктів, а сидіння за телевізором чи комп’ютером - замінити прогулянкою на свіжому повітрі з дітьми та родиною.

А в разі появи ознак хвороби (таких як: тривалий кашель, безпричинне схуднення, швидка втомлюваність, постійна нічна пітливість, тривале підвищення температури тіла) – негайно звертатись до лікаря за місцем проживання, не займатись самолікуванням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
трикаш Показати IP 14 Березня 2016 16:18
ужас
Бука. до трикаш Показати IP 14 Березня 2016 20:00
Хай Юрія Валецького повернуть у Туб і стане краще.
Лучанка Показати IP 14 Березня 2016 18:53
А для чого нам тобі тубдиспансер? Для чого нам ті "лікарі"??? Що вони роблять??? Уточніть!Поясніть!!! Розясніть!!!Дайте реальні показники роботи кожного лікаря, кожного та медсестер!
Надія до Лучанка Показати IP 14 Березня 2016 19:34
Ви десь бачили хоч одного ефективного держслужбовця. Я ще жодного не зустріла. Лікарі ті ж самі держслужбовці на мізерній зарплаті - немотивовані оздоровлювати людей.
Бука до Лучанка Показати IP 14 Березня 2016 20:03
У Валецького хворі профілактувались кваліфіковано. Він сам кажуть доктор меднаук по легенях. Да і приклад показував особистий не палив і е трезвеннік.
Лучанка Показати IP 14 Березня 2016 19:15
Знайома розповідала, що в совєцькі часи її брата виписали із тубдиспанцера помирати. Він почав годувати цуценят, їсти собаче м"ясо і одужав повністю.
до лучанки Показати IP 14 Березня 2016 19:37
в туб диспансері всі медики отримують за шкідливі умови праці +відпустка... і мабуть і ліків не вистачає
Анонім Показати IP 14 Березня 2016 21:59
Краще б держава закупила б вакцину БЦЖ проти туберкульозу, а то у пологових будинках нема чим прививати дітей!!!
Медики Показати IP 16 Березня 2016 09:23
Меньше бумаг-більше діла! А то на бумагах одна боротьба ,а реалії життя збільшують контингенти людей серед яких поширується туберкульоз до 65% від всієї кількості хворих. Окрім того,ми всі "заговорюємо" проблему , а справа потребує різноманітних узгоджених дій фахівців,влади і населення.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus