USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У демобілізованих волинян вимагають гроші і «ставляться як до худоби»

19 Березня 2015 14:14
«Нас не хочуть демобілізовувати, вимагають гроші і ставляться як до скотини», - розповідає волинський АТОшник. Ті, хто пройшли пекло іловайського котла, вимушені тепер боротися й в тилу. Тепер у військових вимагають гроші за втрачені речі в бою.

У редакцію Інформаційного агентства Волинські Новини зателефонував військовий і розповів, як відбувається демобілізація на Волині. Він зауважив, що до українських героїв ставляться із неповагою.

З очевидних причин військовий просить не називати його імені.

«Нам дали обхідні листи й сказали, що їх треба попідписувати. А там є список речей, які ми втратили під Іловайськом - це ложка, кружка, котелок, плащ-палатка, речовий мішок і протигаз. За все це, що ми втратили під час бойових дій, ми маємо заплатити десь до 200 гривень. Ну як це так, ми ж воювали?! Ми почали казати, що втратили усе це в бою, а нам заявляють, що в країні немає військового стану, немає війни. Тут виходить так, як нас мобілізовували, то все зробили за 33 секунди, а як демобілізовують, то ми стоїмо в чергах годинами, поваги жодної, ставлення як до худоби.

Окрім того, є ще одне. Ті, хто самовільно залишали частину, приходять зараз спокійно й підписують рапорти, ідуть на дембель й кричать, що отримають звання «учасник бойових дій». Якось це не по-людські виходить, адже це ті, хто мав би бути в тюрмі», - розповідає військовий, який працює в ЗСУ інструктором.

З цього приводу адвокат Василь Нагорний запевняє, що військових демобілізують не залежно від того здадуть вони обхідний лист, чи ні. Також він радить, що необхідно зробити, аби не платити гроші.

«Мені теж вчора з цього приводу дзвонили багато хлопців. Їм кажуть, що заплатити гроші змушені, аби їм підписали обхідного листа й демобілізували, а тут ситуація така, що демобілізація відбувається не залежно від обхідного листа. Тут інша справа, що ці кошти можуть вирахувати з дембельських, вихідної допомоги, але це незаконно. Можуть вирахувати ще і з зарплати. Я тут рекомендував хлопцям, аби вони написали рапорт, що такий то противогаз був втрачений під Іловайскьом, під час бою, вказати, якщо є свідки й написати «прошу провести службове розслідування» і все. А як кошти все ж вирахують, то можна подавати в суд. Бо для того, щоб вираховувати за втрачене майно, необхідно довести вину військового: може він у стані алкогольного сп’яніння десь по терикону ходив і загубив, а якщо в бою, то він нічого не винен», - пояснює Нагорний.

Він додає, що коли військовим кажуть, що не можуть прийняти рапорт, необхідно звертатися до командирів, а ті на сході чи ще десь, то це не проблема бійця, а військової частини, які мають розглянути рапорт і провести розслідування.

«Вони рано чи пізно змушені будуть демобілізувати хлопців», - додає Василь Нагорний.

Про те, що така ситуація непоодинока, підтверджує й сам адвокат у соцмережі.
З цього приводу заступник командира 14-ї окремої механізованої бригади ЗСУ Олександр Голобєв повідомив, що в кожному випадку розбираються індивідуально, і де потрібно - проводять розслідування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus