USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

У центрі Луцька зникла вулиця Некрасова. Бо "тоталітарна"?

1 Квітня 2009 12:36
Із ініціативи представника фракції ПР Володимира Наливайка Луцька міськрада перейменувала вулицю Некрасова у центральній частині облцентру на вулицю Нестора Бурчака. Про це повідомляє репортер «Волинських Новин».
 
Як пояснив пан Наливайко, рік тому депутатська комісія розглядала це питання і «за» проголосували два обранці громади, один – утримався. За словами регіонала, Нестор Бурчак працював у Луцьку 33 роки.
 
Окрім того, цій вулиці всього чотири будинки і згода мешканців на перейменування – є. Зрештою, із трьох спроб депутати зуміли набрати мінімально потрібні 24 голоси для перейменування вулиці.
Довідково:
Нестор Бурчак народився у селі Струтин Золочівського району Львівської області. За фахом економіст. Закінчив у 1953 році Львівський торгово-економічний інститут і з 1954 року по 1964 рік працював старшим викладачем Луцького державного педінституту імені Лесі Українки.
Після захисту у 1964 році кандидатської дисертації працював до 1972 року доцентом, а з 1972 року завідуючим кафедри політекономії та філософії. У 1980 році став ректором Луцького педінституту, який очолював до кінця життя.
Важка хвороба забрала Нестора Бурчака – професора і ректора у 1989 році Волинь втратила видатного економіста й організатора освіти, заслуженого працівника вищої школи України, відзначеного державою орденами Трудового Червоного Прапора, Знак Пошани. Він мріяв про те, щоб педінститут став університетом, що й здійснилося у 1993 році, але вже не побачив наслідків своєї праці.
За час керівництва інститутом Нестор Бурчак вивів його на високий рівень визнання у державі. Луцький педінститут став справжнім центром освіти і культури Волині і завоював серед вищих навчальних закладів СРСР у 1984 році Перехідний Червоний Прапор ЦК КПРС, Ради Міністрів СРСР, ВЦРПС і ЦК ВЛКСМ за успіхи колективу і випуск висококваліфікованих спеціалістів для освіти та науки, а у 1988 році серед закладів народної освіти України – Перехідний Червоний Прапор Міністерства народної освіти УРСР і Республіканського комітету профспілок.
Нестор Бурчак багато разів обирався депутатом Луцької міської і обласної рад, очолював обласне товариство «Знання», був чудовим лектором. Зміцнюючи навчальну базу інституту, він дбав про відкриття нових спеціальностей, лабораторій, музеїв. Серед музеїв вирізнялися музеї Лесі Українки і Археології Волині.
Як вчений, професор Нестор Бурчак працював у галузі вдосконалення форм і методів використання трудових ресурсів та інтенсифікації сільськогосподарського виробництва. Серед публікацій варто представити «Проблеми розвитку Львівсько-Волинського промислового комплексу» (1984), «Агропромисловий комплекс адміністративного району (структура, функціонування, розвиток)» (1987), а також брав участь у підготовці «Історії Волині з найдавніших часів» (1988).
Важливою ділянкою своєї роботи Нестор Бурчак вважав будівництво навчальних корпусів, бібліотеки, гуртожитків. Саме за його активної діяльності було збудовано восьмиповерховий лабораторний корпус, четвертий і п’ятий гуртожитки, започатковано будівництво бібліотеки.
Для підготовки всебічно обдарованого вчителя в інституті працював факультет громадських професій, проводилася безперервна педагогічна практика в школах області, створювались творчі мистецькі колективи, окремі з яких мали звання народних. Великою популярністю в державі користувався студентський фольклорний фестиваль «Лесина пісня», на який приїздили студентські колективи з різних куточків України і СРСР.
Нестор Бурчак дбав про розвиток науки як основи плідної, високого рівня діяльності викладачів і навчання студентів. Відбувалися конференції і наукові семінари з педагогічної майстерності, а також були започатковані краєзнавчі конференції «Минуле і сучасне Волині».
У вільну хвилину полюбляв збирати гриби і рибалити. Знав цікаві куточки природи, історії та культури краю, який сходив лісовими і польовими стежками, тому надавав великого значення краєзнавчій освіті.
У педінституті влаштовувались виставки відомих волинських художників, часто виступав відомий у світі вокальний квартет «Явір». Яворяни у лютому 1989 році покинули гастролі і приїхали провести в останній путь Нестора Бурчака піснею «Думи мої, думи мої».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анонім Показати IP 1 Квітня 2009 12:43
а мать Некрасова была украинка...
Обурений Показати IP 1 Квітня 2009 13:41
Регіонали розпоясались. То їм вулиця На таборищі не подобається. А зараз через своє русофобство замахнулись на Некрасова. Люди, захистимо Некрасова від русофобів Віктора Януковича! Ну не можна ж так ненавидіти Росію лише через те, що Путін вже не любить Януковича. Партія регіонів - партія дикого та агресивного русофобства!!!!! Ганьба Януковичу!!!
Мирослав Ватащук Показати IP 1 Квітня 2009 14:57
Як на мене, це вже перебор з перейменуваннями. У всього ж може бути якась межа.
Анонім Показати IP 1 Квітня 2009 15:08
Путин ще полюбить Януковича, а Наливайко Некрасова вже ні.
Петрівна Мирославу Показати IP 1 Квітня 2009 15:24
Якщо ти українець, то перебору у такій справі не може бути. Ніби у Росії вулиці масово носять імена Шевченка, Лесі Українки, Франка чи Короленка.
Всезнайко Показати IP 1 Квітня 2009 15:29
Який з Наливайка регіонал? Він місце прохідне у списку купив ще в Толі Горбатюка. А закони не дозволяють його викинути з депутатів.
Анонім Показати IP 1 Квітня 2009 16:09
В Москве есть целый район, посвященный Украине. Там одноименный отель, памятник Шевченко, улицы с соответствующими названиями, еще что-то, уже не помню. В Питере есть Волынский переулок. А не знать, что творчество Некрасова - часть украинской культуры, может только полный невежа.
Марина Показати IP 1 Квітня 2009 17:47
У російському місті Туапсе, що на березі Чорного моря, є вулиця імені Богдана Хмельницького. Народ, а що, сьогодні ніхто ще нікого не розвів?!!
Росіянин Показати IP 1 Квітня 2009 19:41
Ну я такого від партії регіонів не чекав. Я не здивуюсь тепер, якщо перед виборами Янукович заявить, що він є таємним послідовником Степана Бандери. Регіонали, не нападайте більше на росіян увіковічнених в назвах луцьких вулиць. Віктор Федорович, як вам не соромно...
Анонім Показати IP 2 Квітня 2009 10:16
В Туапсе - одна вулиця, що стосується України. А скільки у Луцьку таких вулиць, які носять імена або суто російських діячів, або совітських?
Анонім Показати IP 3 Квітня 2009 11:23
Цікаво, чому регіони не пікетують міску раду через перейменування вулиці Некрасова? Де Башкаленко, Горбатюк, Пронь і компані? Хто ви, дітки Януковича: політичні конюктурники і пристосуванці чи все ж підпільні українські націоналісти?
Анонім Показати IP 3 Квітня 2009 11:59
пид....сы

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus