USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи готові луцькі медики до реформи

19 Січня 2017 19:05
2017 рік для медичної галузі має стати знаковим: до 1 липня цього року українці мають знайти свого сімейного лікаря та укласти з ним угоду. З цього моменту має стартувати система державного медичного страхування за принципом «гроші ходять за пацієнтом». І хоч про це сказано і написано чимало, та до кінця мало хто уявляє, як саме виглядатиме це нововведення на практиці. Адже навіть в профільних управліннях органів місцевого самоврядування поки що не готують прогнозів, ще не виписана уся нормативно-правова база. Тож, «бігти попереду поїзда» чиновники не поспішають.

Але чи справді треба чекати часу «Ч», щоб почати працювати за новою системою? Чи можна готуватися до змін уже і зараз? Чи готові місцеві медичні заклади первинної ланки (саме її найперше стосуються нововведення) до змін?

З цими закономірними питаннями Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило звернутися до практика. Тож про те, чи має реформа шанс на втілення і що зміниться для лікаря і пацієнтів – розмова з головним лікарем Центру первинної медико-санітарної допомоги міста Луцька Ігорем Гнетньовим. Заклад, який він очолює, вже не перший рік лучани й досі називають «першою поліклінікою», хоча вже декілька років, як він змінив статус на ЦПМСД.

Отож, що зміниться для закладів «первинки» після реформ? Чи доведеться кардинально міняти підходи до роботи, адміністрування, лікування пацієнтів?

Ми не живемо у ізольованому світі, наші колеги не раз їздили за кордон, бачили, як там побудована система медицини. Це давно спонукало наш заклад до усвідомлення того, що «треба щось змінювати». Тому ми одні з перших отримали сертифікацію ISO, ми вже створили електронну базу пацієнтів, не чекаючи міністерських наказів.

Для цього не треба вказівки зверху. Ми розуміємо і бачимо, більшість передових установ переходять на електронні бази, тож ми вирішили спробувати. Є багато речей, які треба робити вже і не чекати вказівки. Сертифікація за стандартами ISO 9001 допомагає жити, і тому ми ще в 2009 році сертифікувалися в німецької фірми. Ми впроваджували платні послуги, які дозволені чинним законодавством, адже розуміли, що ринок є і поступово до цього готувалися.

Тепер є маса приватних закладів, де працюють наші ж медики. Чому туди люди йдуть, платять в 10 разів більше і не скаржаться? Перш за все, звичайно, хочеться вірити, що за гроші вилікують. Звичайно, якщо є віра, то і стіни лікують.

А по-друге, туди люди йдуть, бо там умови кращі, немає черг і до тебе ставляться по-людськи. А чим ми повинні відрізнятися? Ті ж халати, ті ж лікарі, ті ж медсестри. Тому першим нас цікавило питання черг.

Ми проаналізували всі звернення і виявили, що майже 90% звернень за медичною допомогою - це планові звернення, а не термінові. Якщо ми можемо записатися до перукаря, до стоматолога, до гінеколога, то чим терапевти гірші? Ми надаємо послуги по невідкладних станах: є невідкладна допомога, є відвідування сімейного лікаря і на дому. Навіть якщо людина прийшла в заклад, то є черговий лікар, який огляне вже на вже. І ось уже 3 роки, як у нас – попередній запис. Проводячи щорічне анкетування, з’ясовується, що 86% відвідувачів система попереднього запису задовольняє.

Поки що записатися можна попередньо тільки телефоном: сервіс який дозволить робити запис через інтернет чи інформаційний бокс поки що для нас за дорогий, але ми над цим питанням працюємо, подаємо заявки на участь в грантах. Навіщо я все це розповідаю? Для того, щоб було зрозуміло: змінювати систему, яка нікого не задовольняє можна не чекаючи, поки МОЗ «дасть добро». Тому зміни, які чекатимуть на первинку для нас не будуть аж надто кардинальними чи болючими.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: МЕДИЧНА РЕФОРМА: ЯК УКРАЇНЦІВ ЛІКУВАТИМУТЬ У 2017 РОЦІ

Чи діє у закладі, який ви очолюєте, крім попереднього запису, електронного реєстру і електронна картка?

На жаль, повна картка в електронному варіанті у нас поки не працює, бо коли ми цю систему впроваджували, це було задорого. Але основні речі: хто коли був у якого лікаря там є. Звичайно, після кожного візиту пацієнт хоче мати документ, тож наші лікарі видають лікарське консультативне заключення, яке вноситься і в електронний реєстр. Ми працюємо над інформаційним порталом, щоб впровадити електронну картку, або ж МОЗ таки створить єдиний інформпростір.

Те що хоче побудувати Уляна Супрун з командою - я сподіваюся і вірю, що в них це вдасться. Я бачив, як їй вдалося запровадити в нас в країні тактичну медицину. Тоді, звичайно, був запит на військово-польову медицину, якої в Україні вже фактично не було. Всі розуміли, що вона не відповідала вимогам, а у зв’язку з військовими діями це вдалося зробити в короткий термін. Тож, команді, якій вдалося здійснити переворот у військовій медицині, думаю, вдасться це зробити і в цивільній. Бо вони правильно розставляють акценти: стан медицини, який є зараз, не влаштовує ні пацієнтів, ні медичних працівників, ні владу. Вся країна в ринкових умовах працює, а ми досі сидимо на пострадянській системі.

У нас завжди в докір лікарю кажуть, що він давав клятву Гіппократа. Але там про безкоштовність нічого не написано. Там написано, що праця медика має достойно винагороджуватися. Так, там є слова, що вчителя, колегу медик має оглянути пільгово, як подяка за його труд. Звісно, я маю бути чуйний, прийти на допомогу в будь-якій ситуації, але я не маю думати, де знайти за що поїсти і вбратися.

Вже давно пора зрозуміти, що фраза «безоплатна медицина» - це брехня. Ніде це не записано. Стаття 49 Конституції України говорить, що медицина фінансується з державного бюджету на певні програми, а медична допомога надається безоплатно. Але довідка в басейн, довідка на зброю, довідка для вступу, профогляди не належать до медичної допомоги. Це - медична послуга.

Так, медична допомога надається безоплатно, але виключно законом про держбюджет визначаються видатки. Торік держава на одного пацієнта нам виділила 3,33 гривні. Завдяки пожертвам, платним послугам, ми цю суму підняли до 5,54.

Ключова фраза медичної реформи, яка впроваджується 2017 року – «гроші ходять за пацієнтом». Тож фактично, від того, скільки той чи інший лікар залучить пацієнтів (укладе контрактів) залежатиме і фінансування закладу і, очевидно, лікарська зарплата. Чи не буде «війни» за пацієнта?

Звісно, боротьба буде. Зараз нам гроші виділяли на кількість зареєстрованих в прилеглих мікрорайонах. Тепер же від місця реєстрації це вже не залежатиме і пацієнт матиме право вибору лікаря. І від цього вибору залежатиме, скільки коштів отримає заклад. Звичайно, від того, скільки підпише лікар договорів - від того залежатиме розмір його зарплати. Відомо, що за одного залученого пацієнта на рік держава платитиме по 210 гривень. Але не всі ці гроші підуть лікарю: якби там не було, але треба заплатити податок, забезпечити робоче місце лікареві, заплатити зарплату медсестрі. Але все одно, можна чекати, що лікарські зарплати суттєво зростуть: думаю, ця цифра буде в межах 10 тисяч гривень, а то й більше.

Спершу, звичайно лікар буде набирати пацієнтів «побільше», але рано чи пізно стане зрозуміло, що за набором криється й відповідальність. Тим більше, буде передбачена градація: якщо лікар, до прикладу, уклав контракти з 2 тисячами пацієнтів, за них платитиме держава по 210 гривень. А якщо більше 2 тисяч (можна ж і 10 тисяч набрати) – плата за пацієнта буде нижчою. Адже неможливо надати такій кількості людей однаково якісні послуги.

У нас зараз досить непогана зарплата, до слова, але за рахунок того, що ми не спішимо заповнити вакантні місця. Половини прибиральниць у нас немає, але ті, хто є, отримують достойну зарплату. З 37 штатних одиниць сімейних лікарів у нас 27 працівників.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: КЕРІВНИКАМ ЛІКАРЕНЬ ДОЗВОЛИЛИ САМОСТІЙНО ВИЗНАЧАТИ ШТАТ ПРАЦІВНИКІВ

Отож, зарплати медиків зростуть. А як щодо пацієнтів? Якість надання медичних послуг покращиться?

Ця система передбачає собою, насамперед, покращення послуг: тепер лікар буде ще більше зацікавлений якісно лікувати пацієнтів. Адже якщо він не виправдає надій пацієнта, якщо той не відчує ефекту від візиту до лікаря, то людина більше не переукладе контракт з цим медиком на наступний рік і піде до його колеги. А якщо такий пацієнт буде не один? Тоді взагалі може ставитися питання про компетентність. Чому утримуватиму лікаря, до якого люди не хочуть йти?

ЧИТАТИ ЩЕ: ДО 1 ЛИПНЯ 2017 РОКУ УКРАЇНЦІ МАЮТЬ УКЛАСТИ ДОГОВОРИ ІЗ СІМЕЙНИМИ ЛІКАРЯМИ

Водночас, і адміністрація має створити такі умови, щоб пацієнтам було комфортно, і лікар буде ставити питання до адміністрації, якщо від нього йтимуть пацієнти в інші заклади, бо там «коридори кращі».

Власне, ця система має поставити всіх учасників процесу у ринкові умови, які передбачатимуть професіоналізм і якість.

Але тут є ще один важливий нюанс: крім прав, пацієнт має і обов’язки. Він має турбуватися про своє здоров’я, виконувати рекомендації лікаря. А якщо він не дотримується цього, то як він може від лікаря вимагати. Тож і лікар зможе відмовити в обслуговуванні, він зможе сказати: «Якщо хочете, щоб я зробив щось з вашим здоров’ям – забудьте шкідливі звички, почніть займатися спортом, підіть у басейн». Це навчить і пацієнта турбуватися за своє здоров’я, бо, сьогодні, на жаль, система соціальних спонукань влаштована так, що вигідно бути хворим.

Чи треба буде змінювати юридичний статус закладу, аби пацієнти могли укладати контракти на обслуговування?

Ми уже змінили статус на неприбутковий. Мабуть, наступний крок – ми станемо комунальним підприємством, щоб ми могли фінансуватися з декількох джерел і отримувати кошти за фактом виконаної роботи. До слова, відсіється робота, яка не входить в наші функціональні обов’язки, як-от обов’язкова присутність під час масових заходів медичного працівника. Сімейний лікар не повинен це робити, а екстрена допомога теж не може віддавати бригаду. Ми з розумінням ставимося і забезпечуємо присутність медиків на спортивних заходах, але кожна робота має оплачуватися. Якщо це спортивні змагання – передбачте в бюджеті витрати на оплату праці медпрацівника, і він прийде. Ми будемо чітко знати, що ми робимо і за що ми отримуємо.

Розмовляла Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
і після Показати IP 19 Січня 2017 19:11
реформи кишені не позашивають- це уже в крові
Пучанин Показати IP 19 Січня 2017 19:29
Медики це хто оті цигани в білих халатах?
Лучанин Показати IP 19 Січня 2017 22:32
"Водночас, і адміністрація має створити такі умови, щоб пацієнтам було комфортно" - перестаньте робити збори кожні пів години, хоча б в той час на який записаний пацієнт! Невже не можна на той час пацієнтів не записувати щоб по годині біля кабінету не чекали та не створювали черги? Що це за д*б традиція? Гарно співаєте, але коли на лікарняному хоча б пару разів прийдеш на прийом, то так це гидко читати стає!
777 Показати IP 20 Січня 2017 01:47
Igor-the best!!!
Читач до 777 Показати IP 20 Січня 2017 22:06
цей зряк похоронить всю медицину, лікарів вигонять з роботи, люди вмиратимуть ще інтенсивніше, але воно буде лизати с"раку владі...
Анонім Показати IP 21 Січня 2017 09:27
Корупція як процвітала так 10і буде процвітати особливо в хірургії кажу з власного досвіду. Прооперували тиждень назад в Волинській Обласній лікарні, була чесно кажучи в шоці.
сестра медична Показати IP 21 Січня 2017 12:13
Гнєтньов мітить на поліклініку лікарні №2. В нього завжди позиція болота: куди вітер віє. Дружить з Глазуновим. Два друга - х*й і попруга.
Спостерігач до сестра медична Показати IP 4 Листопада 2017 12:02
На 2 лікарню мітить Глазунов. Риє як може під Духневич, і її муніципальну касу.
лучанка Показати IP 21 Січня 2017 16:35
І треба закон зробити .щоб лікарі несли відповідальність перед законом і перед людьми.
ХЕРург Показати IP 22 Січня 2017 09:50
Драма волинської медицини полягає в тому, хто нею керує. Керують такі, які нічого не можуть відстояти. Вороги власного народу. Ващенюк - пластилін. Не став лікарем і поганий чиновник. Як лікар він взагалі ніякий. А ще за два роки до приходу на посаду начальника обласного управління вчився в так званій академії управління при президентові. Тобто, цей "лікар" вже тоді знав, що він закінчить свою лікарську карєру і стане чиновником. Не поїхав, скажімо, в Європу, щоб підвищити свою лікарську кваліфікацію, а в академію президента. Так і маємо те, що маємо.
погляд з іншої сторо Показати IP 25 Січня 2017 11:12
хочеться як краще, а виходить як завжди х...... !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus