USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Небезпечна спека: як вберегтися від теплового удару

24 Липня 2016 19:00
В останні роки, коли влітку спостерігається висока температура повітря, подекуди аномальна, зросла смертність від серцево-судинних захворювань. Лікарі зауважують, що в Україні багато хворих із вегето-судинними й нейроциркуляторними розладами, ішемічною хворобою, захворюваннями серця, гіпертонією. Усі ці хвороби від спеки загострюються, нерідко ускладнюються інсультами та інфарктами.

Про це йдеться в матеріалі тижневика Волинські новини №25 від 21 липня.

У жарку погоду треба дотримуватися правил безпеки й захищатися від перегрівання, що знижує імунітет людини і працездатність. Особливо небезпечна така погода для старших людей, які мають хронічні захворювання. Однак вони, попри перестороги, в найгарячішу обідню пору примудряються працювати на дачах.

«Тепловий удар можна отримати не лише під сонцем, а й у задушливому приміщенні. Наприклад, у цехах, де працює багато людей і погана вентиляція, у маршрутці, автобусі, іншому транспорті, – зазначає Лідія Кривдік, головний лікар центру первинної медико-санітарної допомоги №1 у Луцьку. – Не варто довго засмагати на відкритому сонці. Доведено, що тижнева норма вітаміну D виробляється за 10-15 хвилин засмагання. Від надміру ультрафіолету швидко старіє шкіра, можна отримати поверхневі опіки 80% тіла».

Симптоми теплового й сонячного ударів схожі на застуду: виникає загальна слабкість, млявість, паморочиться в голові, виступає холодний піт, дошкуляє нудота, головний біль, що пульсує, болі в серці, утруднене дихання. При значному перегріванні підскакує температура, виникають судоми, імовірна втрата свідомості.

«При перегріванні організму тепло накопичується всередині, оскільки теплоутворення збільшується, а тепловіддача, навпаки, зменшується, – пояснює лікар. – Перша допомога – перенести людину в затінок, підняти ноги вище від землі, дати пити, обтерти холодною водою, особливо ділянки, де багато судин, – лоб, потилицю, під пахвами. Добре допомагає вологе окутування. Також варто дати заспокійливе.

Згодом може піднятися температура тіла до 40 градусів, з’явитися закладеність носа, нежить. Стан такий, як при гострій респіраторній вірусній інфекції. Тому призначають таке ж лікування, як при ГРВІ. При легкому ступені теплового удару симптоми минуть того ж дня, при середньому – за три-чотири дні, важку форму лікують у стаціонарі протягом одного-двох тижнів».

У спекотні дні треба пити не менш як 1,5-3 літра рідини на день. При інтенсивному потовиділенні з організму виходить велика кількість рідини, вимиваються солі. Через дефіцит калію, магнію виникають тахікардія, головні болі й запаморочення. Варто пити просту воду з соком лимона, несолодкий зелений чай, кислі компоти, морси. Звичайну воду можна зробити підсоленою: на півлітра – половину чайної ложки солі; це поповнить запаси мікроелементів, крім того, сіль затримує воду, зменшує потовиділення.

«Людям із захворюваннями серця варто проконсультуватися у лікаря щодо потреби в питті, бо надмір рідини провокує набряки, – наголошує Лідія Олексіївна. – У жарку пору харчування має бути легким, треба виключити з раціону м’ясо, жирну, гостру, копчену їжу. Найкраще тепер – огірки, особливо великі, вони містять магній і калій, що відновлюють баланс після знач­ного потовиділення. Найкорисніша каша – гречана, у ній теж багато мінералів».

Сімейний лікар нагадує, що в спекотні дні треба носити просторий одяг із натуральних тканин (льону, бавовни), захищати голову від тепла світлою літньою парасолькою, легким капелюшком чи панамкою. Перебуваючи на вулиці у найбільш сонячні години, ховатися під деревами, кожні 10-15 хвилин робити кілька ковтків води. Такі прості заходи справді допомагають витримати вплив високої температури з навколишнього середовища.

«Хочу ще звернути увагу на кондиціонери. У спеку вони, звісно, рятують, але з ними треба бути обережними, – додає Лідія Кривдік. – У фільтрах може накопичуватися грибок, що викликає грибкову пневмонію. Це страшна патологія, яка майже не піддається лікуванню. У приміщенні з кондиціонером не треба знижувати температуру нижче, ніж до 22 градусів, щоб не було значного перепаду. Влітку більшість застуд пов’язані саме з неправильним використанням кондиціонерів, а також зі зловживанням холодними напоями і морозивом».

Ольга ЮЗЕПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus