USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Андруховичу соромно, що не написав про Луцьк. ФОТО

12 Квітня 2012 15:46
У мемуарній книзі Юрія Андруховича «Лексикон інтимних міст» зібрано розповіді про 111 міст. Втім, Луцька у цьому списку немає.
Зустріч із письменником відбулася 12 квітня у стінах Волинського національного університету імені Лесі Українки.
Презентуючи книгу «Лексикон інтимних міст», Андрухович зізнався, що у 111 розповідях про різні міста, розповіді про обласний центр Волині немає. «Дійсно, мені соромно з цього приводу і прикро. Але це не означає, що цього не буде. Ми це розвиваємо. Я планую видати «Лексикон… 2» – там буде 222 оповідання, «Лексикон…3», де буде 333 розповіді. Так, всього буде 6 «Лексиконів…». У заключному точно буде Луцьк. Вже доведеться включати і районні центри Волинської області. Ківерці, наприклад. Я виправлюсь», ‒ сказав Юрій Андрухович.


У рамках туру містами України Андрухович подорожує із видавцями книги, а також із своїм колегою та товаришем Олександром Ірванцем. До слова, з останнім ще у 1985 році у компанії із Віктором Небораком він заснував поетичну групу «Бу-Ба-Бу», ‒ бурлес-балаган-буфонада – котра однією із перших почала відновлювати в українській літературі карнавальні та буфонадні традиції.


Олександр Ірванець, представляючи автора книги, розповів про свої враження від «Лексикону інтимних міст». «Це не роман, це роуд муві», ‒ сказав письменник. Він також додав, що загалом книга складається із 111 розповідей, кожна з яких присвячена окремому місту. «Кожен із цих творів може бути розвинений далі, з кожного можна писати роман», ‒ зізнався Олександр Ірванець.

Сам Андрухович розповів, що в книзі написав, зокрема, про ті міста, які в його житті означають набагато більше, ніж одну історію. «Чим важливіше місто, тим довші історії про них. Загальним критерієм було те, що має бути представлена вся абетка. З деякими містами був клопіт. Наприклад, із буквами «и» та «ї». А найбільше міст на «б», ‒ сказав письменник.

Юрій Андрухович розповів про лексикон Києва, який описав у своїй книзі. Письменник писав, мовляв, Рим – то вічне місто, а Київ – то вічне тісто. «Київ піддається тенденціям. Я найбільше любив Київ за часів Помаранчевої революції. Тоді я не впізнавав киян, коли вони почали раптом говорити українською. Це дивна столиця. Зазвичай столиця показує опозицію до решти країни, а в нас навпаки, Київ іде слідом за країною. Столиця не намагається вести за собою країну», ‒ переконував Андрухович.

Як розповів видавець книги, президент міжнародного поетичного фестивалю «MERIDIAN CZERNOWITZ» Святослав Померанцев, ціна книги – 111 гривень. Як пожартували студенти, які зустрічалися із письменником, по одній гривні за кожну розповідь.


Довідково:
Юрій Андрухович ‒ український поет, прозаїк, перекладач, есеїст. Живе і працює в Івано-Франківську. Віце-президент Асоціації українських письменників.
У 1985 разом з Віктором Небораком та Олександром Ірванцем заснував поетичну групу Бу-Ба-Бу, котра одною з перших почала відновлювати в українській літературі карнавальні та буфонадні традиції, продемонструвала успішний приклад творення соціо-культурного міту. Автор романів, оповідань, віршів, есеїв та мемуарів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ajg Показати IP 12 Квітня 2012 18:17
А боже, шо то за ... на 5 фото? Це такі студентки??? Точно майбутня героїня наступної книжки. Андрухович про таких і пише. Який письменник такі і героїні
Иорданов Показати IP 12 Квітня 2012 21:41
Андрухович классный писатель. Не где-нибудь учился мастерству, а в Литературном институте им.Горького в Москве (как, кстати, и тот же Ирванец).Как же обозначился резкий контраст между действительно европейским литератором и местной графомятиной "спилчанской", не создавшей НИ ОДНОГО значительно-резонансного бестселлера.
лучанин Показати IP 12 Квітня 2012 21:55
Презентація була цікава. ВН за організаторів ні слова не написали. Чому? Бо не владні і не провладні організовували. А про опозиційні сили писати не модно. Довідково: організатором зустрічі була громадська організація "Батьківщина молода"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus