USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Як у Луцьку зносили пам'ятники Леніну. ФОТО

22 Квітня 2013 11:59
Пам'ятники Леніну стояли на місцях нинішнього ЦУМу та драмтеатру, допоки їх не знесли у 1991 році.

Так, щонайменше 8 пам'ятників Володимиру Леніну було у радянському Луцьку.

Перший пам'ятник вождю з'явився між 1939 та 1941 роками у сквері на місці теперішнього ЦУМу. Коли в 1941 році німці захопили Луцьк, вони цей пам’ятник зруйнували. Леніну відбили ногу, а обом постатям збили голови і посадили їх на руки. Біля такої композиції фотографувалися німецькі солдати, -пише ВолиньPost.




Після війни тут встановили таку ж, відновлену скульптуру. Композиція простояла тут до 1965 року. На її місці почали будувати ЦУМ.



На перетині проспекту Перемоги і вулиці 8 березня у п’ятдесятих роках знаходилося приміщення обласної сільськогосподарської і промислової виставки. Біля головного входу в центрі клумби на постаменті стояв ще один пам’ятник Леніну.



Також монумент Леніну поставили у міському парку на місці теперішнього Театрального майдану.




Простояв цей пам’ятник до середини шістдесятих. Тоді й знесли - бо вирубували парк і почали будувати драмтеатр.

Пам’ятники Леніну встановлювали не тільки у центральній частині міста - з нагоди 45-ї річниці Великої Жовтневої соціалістичної революції на вулиці 50-річчя Жовтня (тепер вулиця Потебні) встановили пам'ятник вождю у 1962 році. Виготовлена на Львівському художньо-виробничому комбінаті художнього фонду УРСР скульптура зображала Леніна у повний зріст.



А в 1963 році на вулиці Привокзальній (тоді - Ленінградська) з нагоди 93-річчя Ілліча поставили йому скульптуру з юридичним статусом пам’ятки історії та культури.



Був свій Ілліч і на вулиці Ранковій на території цукрового заводу. Його встановили у 1964 році.



Усіх цих пам’ятників уже давно нема. Точна їх доля невідома. Очевидно, зі здобуттям незалежності їх позносили. Але не всі монументи були втрачені. Деякі екземпляри комуністичної епохи в Луцьку зберігаються в музеї Василя Простопчука «Подалі від ближнього».

Головний пам’ятник Леніну стояв біля будівлі Обласного комітету компартії. Його відкриття відбулося 6 листопада 1967 року.

Автори монументу – київський скульптор Олексій Олійник, архітектор Ігор Ланько. Автори працювали над пам’ятником майже півроку. Як пояснив Олійник кореспонденту газети «Молодий ленінець», сірий граніт для пам’ятника вибрали тому, що «у ньому якнайкраще можна передати риси вождя». З такого ж матеріалу спорудили пам’ятник Невідомому солдату у Москві.

«Напередодні свята наше древнє місто ніби помолодшало. Таким щасливим воно не було ще за всі віки свого існування», - ішлося у статті «Молодого ленінця» про відкриття. Це був восьмий Ілліч Луцька.




Зносити пам’ятники радянському вождю почали одразу ж із здобуттям Україною незалежності. Так, виконавчий комітет Луцької міської ради народних депутатів 25 серпня 1991 року прийняв рішення про демонтаж пам’ятника Леніну. Цього ж дня відбувся мітинг, де народ та депутати самоорганізувалися і знайшли кран «Ивановец». Він прибув до пам’ятника о 19:20. Через 20 хвилин кілька чоловіків закинули трос на колишнього вождя. Кран зробив кілька рухів стрілою. Спершу полетіли тільки уламки.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
слово Показати IP 22 Квітня 2013 12:33
цікаво прочитати про історію Луцька.
.ЮРА Показати IP 22 Квітня 2013 12:35
Був,ще пам*ятникна території школи-інтернату
sdemyan Показати IP 23 Квітня 2013 00:23
дякую автору статті! цікаво! молодець)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus