USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Сидіння за столом вкорочує життя

14 Вересня 2010 15:06
Сидіння на дивані або за робочим столом віднімає у людини роки життя - до такого висновку прийшла група міжнародних експертів з раку, захворювань серця та ожиріння.

Справа не тільки в тому, як вказує доктор Алпа Петел з Американського товариства з боротьби з раком, що «сидіння є одним із найбільш пасивних дій». Як з'ясувалося в результаті низки досліджень, тривале сидіння приносить шкоду незалежно від того, чим людина займається решту часу, - пише «Фокус».

«Можете бігати по годині кожне ранок, але якщо решту дня ви проводите сидячи за столом або на дивані, ви підвищуєте свої шанси захворіти на небезпечні хвороби», - зазначила Петел.

Про це свідчать, наприклад, результати 13-річного спостереження за 123 тисячами добровольців, опубліковані в American Journal of Epidemiology. У тих жінок, які сиділи більше 6 годин на день, ймовірність померти в зазначений період виявилася на 37% вищою, ніж у тих, хто проводив в положенні сидячи менше 3 годин на день.

Стосовно чоловіків цей показник склав 18%. Випробовувані не хворіли на рак і серцеві розлади, не мали проблем з легкими і інсультів, отримували різне фізичне навантаження.

«Ефект від сидіння незалежний від інших факторів ризику. Це не означає, що фізична активність і підтягнутість не приносять користі. Але ця користь не має стосунку до сидіння. Наприклад, і куріння, і ожиріння шкідливі, але незалежні один від одного: курити шкідливо як у тому випадку, якщо ви страждаєте ожирінням, так і при нормальній вазі», - пояснив професор Пітер Катцмарцик з Центру біомедичних досліджень імені Пеннінгтон в місті Батон-Руж (Луїзіана).

Відзначається, що сидіння приводить до значних змін в обміні речовин. Причому, за словами фахівців, щоб вони настали, достатньо одного дня довгого сидіння.

У зв'язку з цим лікарі закликають час від часу вставати з-за столу, потягуватись, а в обідню перерву робити прогулянки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus