USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Лише 5% української молоді залучені в суспільні процеси

3 Жовтня 2016 22:35
Підвищення мобільності та активності молоді, впровадження європейських нормативів у молодіжній політиці та громадянська освіта: про те, яким чином молодь може долучитися до ухвалення рішень на рівні держави та регіону, молоді волинські активісти говорили з заступником Міністра.

Про це йшлося під час зустрічі з заступником Міністра молоді та спорту Олександром Яремою сьогодні, 3 жовтня, у «Молодіжному центрі Волині» у Луцьку.

Зі слів урядовця, опитування свідчать про те, що лише 5% молодих людей належать до молодіжних організацій або знають про них, хоча у країнах Європи відсоток людей, активно залучених у суспільні процеси, сягає 20-25%. Це призводить до того, що переважна більшість рішень для молоді і про молодь ухвалюють без молоді.

Серед завдань реформування молодіжної сфери, з його слів – перш за все, підвищення мобільності молоді, адже нині ситуація критична. У східних регіонах країни значно менше молодих людей виїздять за межі країни та навіть за межі свого регіону, ніж у західних. Це призводить до зменшення критичності мислення, хибного уявлення про оточуючий світ та залежності від пропаганди, особливо, тієї, яка йде зі східного кордону. Заступник Міністра вважає: що більше молоді матиме змогу побачити на власні очі, яким чином живуть їхні ровесники в інших країнах, поспілкуватися з ними, то швидше змінюватиметься сприйняття того, що відбувається в країні та за її межами.


Інші завдання реформи – запровадження європейських нормативів, норм, практик в молодіжній політиці, створення нових інструментів громадянської освіти. Важливо, щоб молодь розуміла, яким чином відбувається процес ухвалення рішень, як можна відстоювати свої права та не потрапити в залежність від маніпуляцій. Урядовець зазначив, що певний патерналізм в думках молоді існує навіть зараз – це очікування того, що держава, наче батько, повинна подбати і вирішити всі питання. Через інструментарій громадянської освіти можна самотужки включатися в процес формування середовища та змінювати країну.

Щодо наступного завдання реформи – розвитку національних і місцевих ініціатив молоді, заступник Міністра розповів, що цьогоріч вперше внесли зміни до постанови, окрім національних організацій, є можливість для організацій місцевого рівня подаватися на конкурс проектів та перемагати. До кінця року дві тисячі молодих українців та поляків матимуть можливість взяти участь у двосторонніх проектах.


Щодо інструментів реформи, Олександр Ярема зауважив, що нині розробляють програму національно-патріотичного виховання молоді на 2016-2020 роки, що містить великий елемент громадянського виховання. В рамах програми передбачене створення ігрової військово-патріотичної системи «Джура».


У Верховній Раді розглядатимуть законопроект «Про молодь», обговорення якого відбувалися в різних регіонах. Завдяки цьому документу планують на практиці реалізувати принцип «ніяких рішень про молодь без молоді». Важливими інструментом, який поки не працює в Україні, є Європейська хартія участі молоді у місцевому і регіональному житті. Наразі ключові положення хартії хочуть включити в законопроект.


Цьогоріч суттєво змінили підхід до премії Кабміну за внесок молоді в розбудову України. Так, звернули увагу не лише на всеукраїнські організації, а й на місцевий рівень, зменшили кількість премій з 60 до 20 і суттєво підвищили їх розмір. Так, тепер переможці можуть отримати по 50 тисяч гривень.


На запитання щодо можливостей залучення сільської молоді, зокрема в об’єднаних територіальних громадах, до активної громадської діяльності урядовець відповів, що лише два місяці тому почали говорити про те, якою повинна бути модель молодіжної політики в об’єднаних територіальних громадах. Наразі організували низку круглих столів та шукають можливості зацікавлення молодих людей у сільській місцевості. Йдеться про підвищення конкурентоздатності молоді з сільської місцевості. Як інструмент планують виїзні зустрічі з молоддю. Водночас урядовець визнає, що навряд чи буде можливість створення молодіжних центрів в усіх об’єднаних територіальних громадах.

На запитання про те, яким чином Міністерство зараз залучає молодь до прийняття рішень, заступник Міністра відповів, що всі розробки міністерства публікують у режимі обговорення на веб-сайті, тож кожна молода людина може внести свої пропозиції, більшість з яких враховують. Другим способом залучення молоді до ухвалення рішень є регіональні обговорення, під час яких представники Міністерства спілкуються з молоддю та працюють в робочих групах. Третій спосіб – спроби стимулювати обговорення на рівні областей, куди не мають змоги приїхати урядовці. Наступний інструмент – молодіжні центри, які також намагаються залучити до акумулювання та збору інформації.


Заступник Міністра зазначив, що підготовка та ухвалення рішень, до прикладу, в Канаді та Україні відрізняються наступним чином: в Україні після короткого обговорення ухвалюють рішення, потім його виконують протягом декількох місяців, витрачають кошти і бачать, що воно не працює – доводиться розпочинати все спочатку. У Канаді ж обговорення може тривати місяцями, але ухвалене рішення працює десятки років без потреби нового обговорення. Отже, раніше згадуваний законопроект, який обговорили у вузькому колі експертів, вирішили відкликати і доопрацювати, щоб він допоміг створювати нові можливості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus