USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Волинська ОДА «проштовхує» свій план об’єднання громад?

12 Жовтня 2016 13:47
Дискусію між депутатами та чиновниками викликали окремі пункти змін у перспективному плані формування територій громад Волинської області: облдержадміністрацію звинувачували в «проштовхуванні» рішень в обхід облради.

Про це говорили під час 8-ї сесії Волинської облради 12 жовтня.

Так, відповідно до проекту рішення, на Волині пропонують створити такі громади:

в Іваничівському районі:

Павлівську сільську обʼєднану територіальну громаду, вилучивши з неї Милятинську, Колонську, Луковичівську, Радовичівську територіальні громади;

у Ківерцівському районі:

нову Жидичинську сільську обʼєднану територіальну громаду, вилучивши Жидичинську територіальну громаду, що не увійшла в склад Княгининівської (колишньої Маяківської) сільської обʼєднаної територіальної громади, та Озерцівську територіальну громаду з Ківерцівської міської обʼєднаної територіальної громади;

у Ковельському районі:

нову Колодяжненську сільську обʼєднану територіальну громаду, вилучивши Колодяжненську територіальну громаду з Любитівської обʼєднаної територіальної громади та Кричевичівську Уховецьку, Скулинську територіальні громади з Білинської сільської обʼєднаної територіальної громади;

у Локачинському районі запропонували укрупнити:

Локачинську селищну обʼєднану територіальну громаду, долучивши до неї Привітненську сільську обʼєднану територіальну громаду (у повному складі) (цей пункт проекту рішення у пісдсумку вирішили вилучити, оскільки досі тривають перемовини між сільськими радами);

у Луцькому районі запропонували створити:

Підгайцівську сільську обʼєднану територіальну громаду шляхом вилучення з неї Римачівської територіальної громади та долучення Липинської територіальної громади, вилучивши її з Липинської сільської обʼєднаної територіальної громади;

у Любомльському районі:

нову Вишнівську сільську обʼєднану територіальну громаду шляхом вилучення Вишнівської, Ладинської, Олеської, Радехівської, Штунської територіальних громад з Любомльської міської обʼєднаної територіальної громади та Римачівської територіальної громади з Гущанської сільської обʼєднаної територіальної громади;

у Ратнівському районі запропонували створити три громади:

– Заболоттівську селищну обʼєднану територіальну громаду, вилучивши з неї Здомишельську територіальну громаду;

– нову Забродівську сільську обʼєднану територіальну громаду шляхом вилучення Забродівської, Видраницької, Поступельської територіальних громад з Ратнівської селищної обʼєднаної територіальної громади та Щедрогірської, Річицької територіальних громад з Самарівської сільської обʼєднаної територіальної громади;

– Самарівську сільську обʼєднану територіальну громаду, вилучивши з неї Височенську, Кортеліську, Млинівську, Річицьку, Щедрогірську територіальні громади.

Голова фракції «УКРОП» Вячеслав Рубльов зауважив, що облдержадміністрація намагається «проштовхувати» ті громади, які хоче створити. Так, у Павлівській ОТГ вже оголошені вибори.

Заступник голови ОДА Сергій Кошарук відповів, що в облдержадміністрацію надходили звернення відповідно до закону і документи подавали в ЦВК.

Натомість, голова обради Ігор Палиця назвав такий підхід до депутатів неповагою. З його слів, якщо ОДА вважає правильним своє рішення щодо Павлівської та Заболоттівської громад, то не варто гаяти час депутатів облради. Окрім того, він назвав неправильним голосування щодо ОТГ в той час, коли документи надіслані в ЦВК і в громадах вже оголошені вибори. Тож голова обласної ради пропонував затверджувати перспективний план по факту, побачивши, які сільські ради лишилися і які вийшли з ОТГ.

Своєю чергою, голова ОДА Володимир Гунчик наполягав на тому, що облдержадміністрація подавала дані в ЦВК, не порушуючи закону, адже йшлося про об’єднання громад у рамках перспективного плану. Наразі до цього плану пропонують внести зміни, які обов’язково повинна затвердити обласна рада. З його слів, вийти зі складу ОТГ та чи інша сільська рада може навіть за день до оголошених виборів в тергромаді.

Голова облради на це зауважив, що, можливо, варто зачекати до виборів у об’єднаних громадах, аби сьогодні не «робити дурну роботу», адже рішення про вихід з ОТГ можуть ухвалити й інші сільські ради.

Своєю чергою, експерт Офісу реформ Анатолій Пархомюк пояснив, що територіальні громади, утворені відповідно до перспективного плану, отримають субвенцію держбюджету на розвиток інфраструктури, разом з тим, закон не дозволяє цим громадам утворюватися за межами перспективного плану. Таким чином, якщо облрада не ухвалить рішення щодо змін у перспективному плані, громада не матиме бюджетної підтримки і буде «просто великою сільрадою».

На що депутат Анатолій Вітів зазначив, що проблема, яка виникла, є проблемою ОДА. Так, якби чиновники не подавали в обхід облради документи у Київ, такої дискусії нині не відбувалося б.

«Нас не можна ставити у "позу зю". Чиновникам потрібно терміново поставити галочку і вважати реформування завершеним, а нам важливо, щоб відповідно до закону, об’єднання відбулося добровільно», - емоційно висловився депутат.

У підсумку, депутати облради підтримали проект рішення щодо змін до Перспективного плану формування території громад Волинської області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Сераховичі Показати IP 12 Жовтня 2016 16:29
Штовхає! Не зважаючи на громаду!
волинянам Показати IP 12 Жовтня 2016 17:01
от горе реформатори, що тут написано - нічого не ясно
громадянин Показати IP 13 Жовтня 2016 16:51
Половина депутатів вцілому зовсім не розуміють про що говорять

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus