USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Відомі волинські жінки - про недотримання партіями гендерних квот

13 Жовтня 2015 14:00
Закон, який має бути обов’язковим до виконання, в українських реаліях, виявляється, може бути рекомендаційним. Саме так в нашій державі піклуються про права жінок. Вписавши в нормативний акт необхідність гендерної квоки, водночас законодавці дозволили її не дотримуватися. Чим, власне, і скористалися деякі партії на місцях та довели народну "мудрість": якщо відповідальності за те чи те порушення не передбачено, закон можна ігнорувати.

Так, у Законі України «Про місцеві вибори», прийнятому 14 липня цього року, йдеться, що «представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку». Але попри це, партії, яким відмовили зі згаданої причини у реєстрації, виграють суди. Тож, з’ясовується, закон в цьому конкретному випадку має радше рекомендаційну силу.

Нагадаємо, згідно з чинним законодавством, партії мають формувати списки до місцевих рад таким чином, щоб у них було як мінімум 30% жінок чи 30% чоловіків. Найчастіше йдеться саме про жінок, тому що чоловіків в українській політиці, як свідчить досвід, набагато більше.

Проте цю норму постановою №362 від 23 вересня ЦВК вирішила зробити не обов’язковою.

«Згідно з частиною третьою статті 4 Закону представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах має становити не менше 30 відсотків загальної кількості кандидатів у виборчому списку. Разом з тим, серед передбачених частиною першою статті 46 Закону підстав для відмови в реєстрації кандидата… вказане положення відсутнє. З огляду на це відмова в реєстрації кандидатів… з підстав недотримання положення Закону щодо представництва осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад у багатомандатних виборчих округах на підставі пункту 1 частини першої статті 46 Закону не допускається», – повідомили в ЦВК.

На Волині все виглядає наступним чином: Волинська обласна територіальна виборча комісія 2 жовтня відмовилася реєструвати списки осередків партій «Наш край», «Громадянська позиція», «Соціалісти» та «Аграрна партія України» через недотримання гендерної квоти.

Жодна з вище названих політичних сил у поданих списках не мала 30-відсоткового представництва осіб однієї статі.

«Представництво осіб однієї статі у виборчих списках кандидатів у депутати місцевих рад має становити не менше 30 відсотків. Прийнявши рішення зареєструвати політичні партії, у яких відсутнє таке представництво, ми порушимо закон. Тому я за те, щоб таким політичним силам відмовити у реєстрації», – коментував ситуацію виданню «Хроніки Любарта» заступник голови Волинської обласної ТВК Микола Євтушин.

По тому представники «Нашого краю» та «Аграрної партії України» спільно подали позов до суду на територіальну виборчу комісію через те, що кандидатів від цих партій не зареєстрували на вибори. Так, обласну ТВК зобов’язали скасувати свої постанови про відмову в реєстрації партій та зареєструвати їх.

Після цього Волинська обласна територіальна виборча комісія вирішила подати апеляцію до Львівського апеляційного адміністративного суду на партію «Наш край» та на Аграрну партію України через недотримання гендерної квоти.

Але, як стало відомо, ТВК суд програла. Тож, на виконання ухвали Львівського апеляційного суду Волинська обласна виборча комісія на засіданні 7 жовтня зареєструвала Аграрну партію Україну та партію «Наш край» без розгляду згідно з виборчим списком, наданим партією.

Журналісти поцікавилися, що думають з цього приводу відомі волинянки. Чи дійсно треба було приймати закон, який би врівноважував права жінок, навіщо взагалі це було потрібно і чому партії дозволяють собі ігнорувати законодавство.

Оксана Ярош, політолог, член Громадської ради при Волинській ОДА:
«Деякі партії, які беруть участь у виборчому процесі, не сприйняли статтю 4 закону про місцеві вибори як обов’язкову до виконання. Причиною є давня українська традиція – закон можна знехтувати. Це свідчить про рівень правової культури політсил.

З іншого боку, як пояснюють самі партії, причина недотримання гендерної квоти – це відсутність санкцій. Тобто, партії будуть дотримуватися законодавчих норм тоді, коли до них застосовуватимуться санкції. А без карального меча добровільно це виконувати не будуть. Ще однією причиною є кадрова політика політсил. У нашій країні понад 170 різних партій. Давні зникають, з’являються нові, і це добре. Але водночас немає сталої кадрової політики. Лише кілька партій її проводять, шукають молодих амбітних людей, здібних громадських діячів. Спочатку їх виховують, а тоді залучають до партійної діяльності. Так, як це прийнято у США та Європі, – ростити кадровий потенціал. Однак більшість політсил не думають про правильний підбір кадрів. Тому й деякі партії не дотримуються гендерної квоти через відсутність кадрів».

Людмила Кирда, депутат обласної ради, екс-голова Маневицької РДА:
«У законі чітко прописано, що має бути дотримана квота 30% представників однієї статі. А закон вимагає безумовного виконання. Якщо та чи інша сила не виконує його, то для чого такі закони приймати? На жаль, стаття про «30% осіб протилежної статі» стосується саме жінок. Бо жінок в політиці, на жаль, дуже мало навіть в нашій обласній раді. Зараз - 10% і в минулій каденції - 8%. І те, що цей момент в законі прописаний – це дуже прогресивно. Бо жінкам сьогодні теж непросто. На їх плечах лежать економічні негаразди, сім’я, діти, робота. А чоловіки звикли тільки керувати. Жінці, щоб досягти тих висот, того кар’єрного росту, треба прикласти вдвічі більше зусиль, аніж чоловікам».

Раїса Кучмук, депутат облради, очільниця Служби зайнятості області:
«А чому 30%? Якщо ми говоримо про гендерну рівність, то чоловіків і жінок повинно бути 50х50. Звичайно, не всі жінки хочуть цієї рівності, але якби в нас більше жінок було в органах влади на відповідальних посадах, то було б набагато ліпше. Тільки проаналізуйте – де працюють жінки в органах влади? Там, де найважче. Якщо це сільські ради, то жінок там 50%, в сфері соцзахисту 80-90%. А ось чим вищий щабель, і чим розмитіша відповідальність, то там, здебільшого, чоловіки.

А раз партії виграють суди, то може це нам така підказка, що 30% - замало. Так, є партії, які через суд домагаються реєстрації. Але варто подивитися на сесію облради: хто не досиджує до кінця? Жінка, яка крім депутатства ще має роботу, чи чоловіки, які туди-сюди ходять по залі?!».

Валентина Блінова, депутат облради, журналіст:
«Квота нічого не вирішує. Ми бачимо, що у нас відбуваються суди, бо територіальна виборча комісія не допускає партії, які не витримали цей принцип. Я вважаю, що раніше, як не було квоти, то перепон для жінок не було.

Насправді, це віддзеркалення того, яка ситуація і становище жіноцтва у суспільстві сьогодні. Першою чергою, наші жінки зараз обтяжені скрутним матеріальним становищем. Краще було б дбати про дошкільні навчальні заклади, щоб жінка мала часу та займалася своєю кар’єрою чи громадською діяльністю. Для прикладу, у нас зараз будуть довгі зимові канікули, якщо немає бабусь з дідусями, то що робити? Тому, ніж створювати такий квотний закон, ліпше попрацювати над умовами для молодих сімей».

Зрештою волинянки, які за родом своєї діяльності, часто стикаються з політикою і політиками, погоджуються: закон, який не виконується – радше насмішка. Ймовірно, творці закону планували таким чином позбутися конкурентів, але коли самі втрапили у «гендерну пастку» - скористалися лазом в законодавстві і перетворили закон на фікцію.

Зрештою, якщо партії дозволяють собі не дотримуватися одного закону, то чи є гарантія, що це не повториться надалі, коли вони прийдуь до влади – питання риторичне.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Інга Показати IP 13 Жовтня 2015 15:13
правильно. Нафіг дармоідів. Жінки в нас більш відповідальні та принципові. Зачасту більш освічені і здатні до активної праці. Бо мужик зараз пішов хилинький та хитренький - як в АТО - то слабі, а як хороводити майданами, замість працювати і сім,ю не не, що утримувати, а як мінімум створити - то здоров,я і грошей нема, і роботи нема...
Xa! до Інга Показати IP 13 Жовтня 2015 16:23
І я те ж кажу - чого це чоловіки мусять вас захищати - гендерна рівність, у нас жінок більше ніж чоловіків, тож нехай і жінок в армії буде більше! Інга, вперед до армії, і тих що вище коментували з собою забери!
!!! Показати IP 13 Жовтня 2015 16:21
чоловіки дають левову частку податків, тягнуть на собі "жіночі консультації" в той цахс коли чоловічих немає взагалі, пізніше йдуть на пенсію а тепер ще і тягни жінок депутатів, бо бачиш-но, жінки теж мають ставати депутатами. Хочеш 50 на 50? Тоді і на пенсію йдіть як і чоловіки.
Всезнайко Показати IP 13 Жовтня 2015 16:55
А чому Кучмук ще працює???
відділ кадрів до Всезнайко Показати IP 13 Жовтня 2015 17:02
попередження працівникові про звільнення надається за 2 місяці. Вона відпрацьовує свої 2 місяці.... а потім... Побачимо)))
Анонім до Всезнайко Показати IP 13 Жовтня 2015 17:05
Оце точно!!!
Кривий Панас Показати IP 13 Жовтня 2015 18:18
Приємною була б інформація, якби не було Блінової. Подивися на цю престарілу "гендерницю" і почалась нудота. Хто б її кудись всунув, та так, щоб більше вона ніколи звідти не висунулась.
33-тій Показати IP 15 Жовтня 2015 10:11
Гендерна квота сама по собі дискримінує. Політика це такаж робота. Це управління людьми. Вибрати людину тільки через те що вона жінка це всеодно що плюнути її в лице визнавши не професіоналом і не рівнею за своїми здібностями чоловікам. Гендерну квоту ввели справжні жінкфоби, що вважають ніби жінка своїм розумом не може досягнути політичної вешини. Жінка сама має право займатися тим чим вона хоче. Це її вибір і тільки її. Ми не вводимо гендерну квоту на слюсарів, електриків таксистів. Так чому ввели її на політиків. Це також дискримінує чоловіків так як можливо саме той чоловік здатний виконати поставлене завдання але не матиме змоги через гендерну квоту.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus