USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

Як Волині повторити успіх Польщі

10 Червня 2015 10:00
Польські партнери під час польсько-українського семінару на тему: «Засади успіху місцевого самоврядування з урахуванням 25-річного досвіду Республіки Польща» розповідали про те, як вони реформували свою країну і що в результаті отримали.

Про це повідомляє Офіс реформ у Волинській області.

Говорити про результат реформи у Польщі нині навіть нема потреби – якщо порівнювати рівень нашого життя із тим, що мають найближчі європейські сусіди, можна самостійно зробити висновки.

Віцемаршалек Люблінського воєводства Кшиштоф Грабчук визначив ставлення своєї держави до українців просто і зрозуміло. Він наголосив: «Польща – то великий адвокат України у Євросоюзі». Нам же нині, коли врешті за стільки літ визначилися, у якому напрямку хочемо рухатися, треба лише працювати і не створювати на шляху змін перешкоди.

Під час зустрічі, що відбулася у луцькому ЦНАПі учора, 9 червня, було поважне товариство з обох країн. Це – перший заступник Луцького міського голови Тарас Яковлєв, доктор політичних наук, професор кафедри політології та державного управління історичного факультету СНУ ім. Лесі Українки Валентин Малиновський, директор Офісу реформ у Волинській області Анатолій Пархом’юк, виконавчий директор Волинського регіонального відділення «Асоціації міст України» Богдан Самойленко, голови міських рад Волині. Від польської сторони – вже згаданий віцемаршалек Люблінського воєводства Кшиштоф Грабчук, консул Генерального консульства РП у Луцьку Кшиштоф Савіцкі та фахівці різних сфер польського самоврядування.

Коли у Польщі відбувалася реформа місцевого самоврядування, котра й дала поштовх у розвитку, Україна, на жаль, будувала централізовану систему влади, констатував один із найфаховіших експертів реформи Валентин Малиновський. А тоді, на початку 90-х, дві країни були в однакових економічних умовах…

Тож якщо в Україні й зараз не відбудеться реформа, то матимемо або російський зразок розвитку, або латиноамериканську модель, де основні ресурси сконцентровані у мегаполісах, куди безупинно їдуть всі, хто має таку можливість, із бідних провінцій. А Україні загалом, як і аграрній Волині зокрема, не можна допустити, аби село жило у злиднях. І перше завдання цієї адмінреформи – дати повноваження та реальні ресурси у громади. Аби побутові нагальні питання, що взагалі є абсурдним за своєю суттю, не вирішували у Києві за принципом – тому дати, у того забрати…

Експерти наголошують: нині село на грані виживання – 90% сільських рад є глибоко дотаційними, там навіть не заробляють на зарплату своїм працівникам.

Тож на місцях не варто боятися звільнень чи зменшення апарату – фахівці будуть затребуваними ще більше, бо додасться чимало обов’язків. Немає сенсу також уникати укрупнення, адже більша громада в результаті отримає більші ресурси для розвитку. І пріоритети та потреби визначатимуть самостійно.

– Якщо зараз запитати поляків, чи задоволені вони рівнем свого життя, то добра частина скаже, що ні. Бо маємо приклад розвитку Німеччини, Франції… – не приховував Кшиштоф Грабчук. – Але ми вже пройшли чимало щаблів у розвитку, і робили це, коли наша країна була у такому ж складному, а то й гіршому становищі, ніж нині Україна.

Польські партнери пообіцяли підтримку – консультативну, юридичну та практичну. І наголошували: українці мають позитивний приклад, і поляки готові застерегти, аби ми змогли уникнути помилок, котрі допустили у Польщі, бо нам просто необхідний рух уперед іще швидшими темпами.

Організували зустріч Волинське регіональне відділення Асоціації міст України у співпраці з Фундацією «Європейська Академія місцевого самоврядування» в місті Мелгєв (Республіка Польща), «Європейська Академія розвитку науки і бізнесу» (Україна) за підтримки Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку, Свідніківської міської ради міста (РП) та Луцької міської ради.

У підсумку зустрічі міста Нововолинськ (Україна) та Свіднік (Республіка Польща) підписали лист намірів про співпрацю.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анатоль_ Показати IP 10 Червня 2015 10:21
Ніяк не повторити!
Анонім Показати IP 10 Червня 2015 10:48
Бабло, бабло и еще раз бабло.... И меньше совещаний....
МВ Показати IP 10 Червня 2015 11:18
НЕ КРАСТИ, НЕ СМІТИТИ, НЕ МАТЮКАТИСЯ , НЕ ДАВАТИ і НЕ ВИМАГАТИ ХАБАРІВ, ЖИТИ ЧЕСНО, ЛЮБИТИ БЛИЖНЬОГО СВОГО(навіть москаля), БАЖАТИ ДОБРА БЛИЖНЬОМУ СВОЄМУ і тоді заживемо)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus