USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Ківерцівська газета вдається до рейдерського захоплення приміщення?

13 Квітня 2016 17:31
У Ківерцівському районі виникла суперечка між райрадою та місцевою газетою «Вільним шляхом». Редакція видання займає більше 160 метрів квадратних площі двоповерхової будівлі. На думку колективу, райрада повинна віддати їм у користування все приміщення, а це понад 300 метрів квадратних.

Про це повідомили у прес-службі Волинського УКРОПу.

Першого січня цього року вступив у силу Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Відтак, усі газети комунальної власності повинні «роздержавитись», позбавитися чиновницьких вузів, бюджетних грошей та йти у «вільне плавання». До них належать передовсім і районні видання. Ні для кого не секрет, що районки в переважній більшості виживали за рахунок коштів, виділених районними радою чи адміністрацією, тиражі шкутильгали, а почитати особливо на сторінках цих видань було нічого. Зважитися на реформування – мужній крок, бо ж тепер абияк газету робити не вдасться, а щоб не втратити читачів, триматися на плаву, доведеться докласти чимало зусиль.

Ківерцівська районна газета «Вільним шляхом», засновниками якої були Ківерцівська районна рада, райдержадміністрації та трудовий колектив, на початку березня на редакційних зборах прийняла рішення реформуватися.

«Законом передбачається два етапи реформування і чотири способи, які можуть використати колективи при реформуванні друкованих ЗМІ. Детально вивчаючи це питання, обговорюючи його, 1 березня були проведені збори трудового колективу. Згідно закону, трудовому колективу надане пріоритетне право визначитися із етапом і способом реформування. На збори ми запросили представників наших співзасновників. Було ухвалене рішення: взяти участь у першому етапі реформування, спосіб реформування - стати суб’єктом господарювання. Необхідний пакет документів, пропозиції направлені співзасновникам, які протягом місяця повинні були вийти із співзасновників. Ківерцівська районна адміністрація таке рішення вже ухвалила, тепер чекаємо вашого рішення», - звернулась до депутатів виконувач обов’язки редактора газети «Вільним шляхом» Марія Хітько під час останнього засідання позачергової сесії Ківерцівської районної ради.
На перший погляд, цілком нормальне бажання стати незалежним виданням та й у проекті рішення, розданому депутатам райради, нічого протиправного не написано. Тільки от чому колектив редакції прийшов на сесію вороже налаштований? Ще й відеокамеру прихопив…

Усе з’ясувалося під час обговорень.

Голова Ківерцівської районної ради, «укропівець» Григорій Недопад повідав про суперечку, яка виникла між районною радою та редакцією газети «Вільним шляхом».
Редакція займає більшу частину, а це 167, 2 квадрометри другого поверху двоповерхового приміщення, що на вулиці Паркова, 8. Загальна площа будівлі – 339 метрів квадратних.

«Районна рада, тобто громада, є власником будівлі, на що є відповідні документи. З об’єктивних чи необ’єктивних причин трудовий колектив газети не хоче віддавати майно районної ради. Претендує не на 167 квадратів, а на усі 339. Мовляв, це їхнє приміщення, на яке вони мають першочергове право», - наголосив Григорій Вікторович.
Голова райради відразу запевнив депутатів і присутніх на сесії працівників газети «Вільним шляхом», що ту площу, яку наразі займає редакція, ніхто не відбирає, адже згідно закону про реформування друкованих ЗМІ, вона лишається за редакцією на 15 років з орендною платою в одну гривню на рік.

«Невже майже 170 метрів квадратних недостатньо для такої невеликої редакції? Чому б не використати решту приміщень на першому, другому поверхах, приміром, для діяльності громадських організацій? Зрештою неважливо, хто там орендуватиме, бо це комунальне майно і ним розпоряджається лише районна рада. Крім того, до мене дійшли чутки, наче редакція газети збирається судитися за це приміщення. Причин для судової тяганини я не бачу, тому що ми як співзасновники газети діємо згідно закону», - наголосив Григорій Недопад.

Як з’ясувалося під час сесійного засідання, районна рада пропонувала газеті «Вільним шляхом» на період, поки вона не стане суб’єктом господарювання, укласти договір оренди зараз, а потім продовжити його на 15 років. Редакція навідріз відмовляється, посилаючись на протокол зборів трудового колективу, мовляв, там зазначено, що газета не буде укладати жодних договорів оренди, поки не реформується і не стане суб’єктом господарювання.

Крім того, виконувач обов’язків редактора «Вільним шляхом» пані Хітько апелює до статті 5 пункту 2 ЗУ «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», у якому йдеться про таке: «Управління майном редакцій комунальних друкованих ЗМІ до завершення реформування здійснюється їх засновниками».

На що голова райради Григорій Недопад відповів: «Ключові слова – «майно редакцій», до якого приміщення не належить, тому що воно – комунальна власність ківерцівської громади. Ви неправильно трактуєте закон і робите це таким чином, як вам вигідно. Це ні що інше, як рейдерське захоплення комунального майна».

Після півгодинної дискусії виконувач обов’язків редактора Марія Хітько таки зізналася, чому вони претендують на усю будівлю.

«Чому ми проти? Ви прекрасно розумієте, що в наш жорсткий, непростий час редакція, ставши суб’єктом господарювання, не зможе вижити за рахунок однієї передплати і реклами. Ми хочемо займатися і підприємницькою діяльністю», - пояснила вона.

Депутати обурились та ще раз наголосили, що при усьому бажанні не зможе редакція здавати в оренду приміщення, які сама орендує. У відповідь Марія Хітько припустила, а раптом ситуація зміниться і редакціям таки дозволять заробляти гроші не лише від випуску газет.

Заступник голови Ківерцівської районної ради Тамара Чигрин поцікавилася у виконувача обов’язків редактора, чи є заборгованість у газети, бо ж згідно уже згаданого закону, щоб почати реформування районки, треба позбутися боргових хвостів.

Так, зі слів Марії Григорівни, за перший квартал нинішнього року газета отримала 85, 8 тисячі гривень доходу, з яких трохи більше 44 тисячі – від передплати та 41 тисяча гривень – від реклами.

Видатки становили 116, 5 тисячі гривень. Заборгованість по заробітній платі становить 49, 9 тисячі гривень, плюс податки та нарахування на зарплати – ще 35 тисяч гривень.

«Як вас реформуватимуть у першому етапі,якщо у вас є заборговансть? Редакція газети «Вільним шляхом» створена районою радою, а у нас немає співпраці. Заборгованість – раз, по-друге, мені до рук потрапили бухгалтерські звіти. У вас цифри різняться вже на початку періоду, що вже й казати про кінець. Основних засобів з незрозумілих для районної ради причин списано на тисячу гривень. Один словом, порядку в бухгалтерському обліку немає, як і в установчій документації», - звернула увагу депутатів Тамара Чигрин.

Чиновниця зрештою повідомила, що до кінця місяця питання редакційної заборгованості по зарплаті звісно буде вирішене. Так, у рішенні, прийнятому Ківерцівською районною радою, яке підтримало 25 депутатів, йдеться: реформувати газету «Вільним шляхом» другим етапом; передати в оренду частину приміщення адмінбудівлі загальною площею 167,2 кв. м з розміром орендної плати, встановленої для бюджетних організацій, та із забороною суборенди. І ще один важливий для редакції пункт: у разі розширення об’єкта господарювання збільшити розмір орендованої ним площі.

Чи оскаржуватиме редакція газети рішення районної ради у судді, поки невідомо. Хоча юрист Дмитро Леліков підтвердив, що в даній суперечці має рацію той, хто вміє читати закон, а не трактує його зі своєї дзвіниці.

Ірина КОСТЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Чиновник Показати IP 13 Квітня 2016 20:12
Шановні "колеги" з "ВП" і "ВН", бідні районні журналісти ще якось виживають самотужки, а як виживаєте ви, адже у вас і оголошеннь "про продаж кози" не має. Хто башляє, признайтесь.
читач Показати IP 14 Квітня 2016 13:02
районні журналісти сидять на шиї місцевого бюджету, гнуться як лоза від вітру, від напрямку політичних сил. а про примусову передплату "дайджеста" взагалі гріх вслух говорити.
читач 2 Показати IP 14 Квітня 2016 14:40
У вас точно коментарі не мають попередньої модерації? цікаво почитати всі думки
Саня Показати IP 14 Квітня 2016 15:15
А коментарі з критикою Укропу не пропускаєте?
Незалежна Показати IP 15 Квітня 2016 09:36
На мою думку Хітько зробить велику дурницю, якщо не скористується можливістю додаткового фінансування від оренди незайнятої площі!!! Без підтримки районного бюджету газета, як субєкт господарювання - збанкрутує!!!
Незалежна Показати IP 15 Квітня 2016 10:02
На мою думку Хітько зробить велику дурницю, якщо не скористується можливістю додаткового фінансування від оренди незайнятої площі!!! Без підтримки районного бюджету газета, як субєкт господарювання - збанкрутує!!!
газета Показати IP 15 Квітня 2016 15:29
у ків. газети найнища передплата - практично лише 1 тисяча і то . Маневичі- майже 4 тис. примірників, Камінь- 6 тисяч передплатників....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus