USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

«Бандерштат 2013» став наймасовішим

13 Серпня 2013 14:00
Незважаючи на відсутність підтримки з боку обласної влади, цьогоріч фестиваль самоокупився, а наступного року може вийти на новий рівень - повідомили організатори.

Про підсумки фестивалю та плани на наступний рік розповіли організатори «Бандерштату» Ігор Гузь, Сергій Мартинюк та Марина Хромих під час прес-конференції, що відбулася 13 серпня.

«Бандерштат впорався зі своїм завданням – у ньому взяли участь лучани і приїхали фестивальники з інших міст України. Акустична сцена збирала 500-600 людей щоночі, які до 5 ранку слухали виступи, незважаючи на ненайкращі погодні умови. Ми будемо працювати над благоустроєм акустичного майданчика. Як велика, так і акустична сцена продемонстрували, що те, що ми робимо – правильно», - повідомив Сергій Мартинюк.

Організатори розповіли, що, незважаючи на платний вхід, фестиваль зібрав найбільше відвідувачів за всі роки. Навіть наймасовіший із попередніх фестивалів, який відбувся у 2009 році в Гаразджі, відвідали менше глядачів.
Організатори пояснили, це свідчить про те, що важливо наповнювати програму цікавими речами, і люди підуть на фестиваль, незважаючи на вартість квитка. Члени оргкомітету також розповіли, що цьогоріч фестиваль відвідали дві тисячі глядачів, окрім цього у ньому взяли участь близько тисячі музикантів, волонтерів та технічних працівників. Цього року ставили за мету наситити програму, щоб глядач мав вибір – слухати гутірки чи літературну сцену, стріляти з лука, або зробити біо-татуювання. Фестиваль відвідали не лише молодь, а й родини, які фестивалили під час торічних «Бандерштатів».

Як розповів Сергій Мартинюк, цього року була «прірва» між хедлайнерами та молодими гуртами, не було «середняків». Наступного року організатори намагатимуться заповнити «прогалину». З їх слів на сцені «Бандерштату» зіграють молоді гурти, а також «середняки» та «монстри» вітчизняної сцени.
Цьогоріч підготовка до наступного фестивалю стартує раніше, і імена перших його учасників Україна знатиме ще до 2014 року.

Марина Хромих зазначила, що сутність її роботи на фестивалі була у тому, щоб «Бандерштат» став не просто фестивалем, де можна послухати музику, а й місцем, куди можна прийти усією родиною, запросити родичів з-за кордону та показати всім, що націоналізм має хороше людське обличчя.
Два роки поспіль під час фестивалю робили дитяче містечко, залучивши народних майстринь, які проводили традиційні розваги для дітей. Організатори працюють над тим, щоб відвідувачі фестивалю відпочивали упродовж дня на території «Бандерштату» і їм було цікаво. Для цього залучають підприємців, які готують традиційну кухню за доступними цінами.

Коштів із обласного бюджету, цьогоріч, фестиваль не отримав, проте організатори дякували міській владі за фінансову та організаційну підтримку.

«Прикро не те, що обласна влада не підтримує фестиваль, а те, що Борис Клімчук всупереч рішенню обласної ради знехтував думкою громади. Ми запрошували його на фестиваль, але він його не відвідав, проте любить критикувати «Бандерштат»», - повідомив Ігор Гузь.

Ігор Гузь прокоментував відсутність обіцяного wi-fi на території фестивалю: «Ми не могли самотужки фінансово «потягнути» ці витрати. Ми звернулися до луцьких фірм, які могли у якості спонсорської допомоги забезпечити зв'язок. Одна з них спочатку погодилася на це і розпочала підготовку, проте в останній момент відмовилася. Ми закликаємо тих, хто надає можливості wi-fi посприяти нашому фестивалю наступного року».

Яким буде наступний «Бандерштат»

На разі, здійснюють опитування у соцмрежі щодо того, кого публіка хотіла б бачити на великій сцені. Пропонують зробити вибір серед виконавців, які раніше не брали участі у фестивалі, адже більшість українських зірок, які у своїй творчості мають нотку, співзвучну з ідеєю фестивалю, вже запрошували.
На разі, серед лідерів голосування «Ляпис Трубецкой», «Бумбокс», «ВВ», «Плач Єремії».
Члени оргкомітету припускають, що наступного року організують триденний фестиваль, хоча це вимагатиме додаткових фінансових витрат. Зі слів Ігоря Гузя, багато відвідувачів цього року казали, що програма дуже насичена, і її можна було б розподілити на три дні.
Також планують влаштувати окреме містечко для молодіжних громадських організацій під час наступного фестивалю, де молодь зможе ознайомитися з їх діяльністю та долучитися до них. Під час «Бандерштату 2014» жорсткіше контролюватимуть куріння на території фестивалю.

Є ідея не припиняти діяльність оргкомітету впродовж року, а організовувати заходи, зокрема онлайн-конкурс патріотичної пісні серед молодих виконавців. Молоді гурти викладатимуть свої музичні «проби» у Youtube, відбудеться голосування серед відвідувачів та журі. Також організаторам хотілося б долучити до участі у «Бандерштаті» представників української діаспори. Молоді діаспоряни могли б взяти участь у гутірках. Організатори хотіли б зняти короткометражний документальний фільм у молодіжному стилі про Степана Бандеру.

«Є спірна, але цікава тема – надати можливість політичним лідерам демократичних сил презентувати свої передвиборчі програми перед молоддю», – повідомив Ігор Гузь.

«Є мотивація проводити фестиваль надалі. На Волині «голод» на такі заходи, тому що молодь не має замінника «Бандерштату». Ми відійшли від стереотипу, що «Бандерштат» - це «нацики». Цього року на тисячах фотографій можна побачити, що обличчя фестивалю – молоді, усміхнені, успішні люди. Ми штовхаємо у маси націоналістичну ідею, але ця ідея нормальна, вона позитивна і не маргінальна», - зазначив Ігор Гузь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Потап Показати IP 13 Серпня 2013 15:35
Треба вгадати ще і погоду. Якщо би був дощ або сніг, феста не було б.
Stan211 Показати IP 13 Серпня 2013 17:26
Тільки не Бумбокс! Сопливі дівочі пісеньки (більшість з яких російськомовні!) геть не вписуються у цей фест.
456 до Stan211 Показати IP 14 Серпня 2013 00:06
+100 "Ляпис" найкраще відповідає духові фестивалю опору

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus