USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Часник нині – в ціні: подружжя налагодило незвичний на Волині бізнес

7 Травня 2016 17:35
Ви вірите, що на часникові можна квартиру заробити? От і Євгеній та Віра Микитюки з села Хорлупів Ківерцівського району не вірили. Але незнайомка, з якою шість років тому розговорився в дизелі Євгеній Адамович, так заінтригувала! Розповіла, як давно часниковим бізнесом займається і грошей стільки заробила, що синові машину й квартиру купила.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №14 від 5 травня 2016 року.

Цілу дорогу чоловік, доки з дизеля до хати крокував, інформацію «переварював». Дружина Віра Миколаївна, як почула його розповідь, тільки рукою махнула: «От іще надумав!». Але господар таки спокусився на експеримент, ризикнув. І…

– Спершу побоявся робити особ­ливі капіталовкладення у незвичний на Волині бізнес. Тому виділив під часник усього чотири рядочки біля хати. Насіння трохи на базарі купив, трохи люди дали, – пригадує. – І так – методом спроб і помилок – став вирощувати культуру, яку в наших Хорлупах хіба до сала й ковбаси тримали.

За шість років досвіду Євгеній і Віра Микитюки переконалися: найбільш підходящий для Волині – зимовий часник. Але перш ніж восени його посадити (а встигнути маєте до Покрови, 14 жовтня), не пошкодуйте у землю додати міндобрива.

– Купую продукцію київського виробництва, бо імпортна тепер надто дорога, – зауважує господар. – Вніс міндобриво у ґрунт, кіньми заскородив або трактором пройшов – і площа готова як для висаджування часнику під майбутню реалізацію, так і для вирощування власного насіннєвого матеріалу.

До речі, про насіння. Оскільки базарне теж подорожчало (торік 20 гривень за кіло вартувало, а цього року ще більше), то Микитюки налагодили домашнє «виробництво». Задля того стежать, коли влітку часник пустить стрілку (зазвичай те припадає на пору перед Трійцею). Якщо ця ділянка відведена під «насіннєвий фонд», стрілку лишають. На ній має утворитися «коробочка». І щойно ці «коробочки» почнуть розкриватися, господарі їх зрізують разом зі стрілками та вішають, аби підсохли.

– Через місяць стають такі, що тільки трусонеш – усе насіння висипається. Восени його в сівалку – і на поле! Цілу зиму, весну й половину літа ці насінини ростуть. Далі їх треба із землі дістати. І ось ті викопані однозубки – це вже і є готовий матеріал для висаджування майбутнього гарного часнику, – ділиться досвідом Євгеній Микитюк.

Виростити насіннєві зубці – робота марудна, зізнається Віра Миколаївна. Але якщо хочете прибуткового бізнесу з невеликими витратами – мусите потрудитися. Бо такий «генофонд» із власного городу вже адаптований до місцевих ґрунтів і погодних сюрпризів. А раз так, то й часник із однозубців виростає завбільшки з кулак!

Щодо особливостей вирощуван­ня, то Євгеній Микитюк разів три-чотири підживлює ділянку, розпушує, зілля вириває.

Нам, звісно, урешті кортить дізнатися, скільки ж цей часниковий бізнес прибутку приносить. Чоловік дістає мікрокалькулятор і підраховує:

– Торік ми мали 15 соток, виростили 500 кілограмів часнику. 150 лишив на насіння, яким засіяв 20 соток. А 350 кілограмів продав гуртом по 25 гривень за кіло. Таким чином, фінансових витрат (три рази вносив підживку плюс міндобриво й насіння) – у межах тисячі гривень. А прибутку мав 8 тисяч 750 гривень, – оптимістично каже.

А господиня підтримує:

– От вам і вигода!

Не покидаючи свого часникового бізнесу, Микитюки також подумують про вирощування квасолі та гарбузів. Адже це, на їхню думку, нині найбільш «цікаві» для Ківерцівщини агрокультури. Другі за прибутковістю – картопля й цукровий буряк. Отож, підсумовують, не треба боятися експериментувати!

ЦІКАВО ЗНАТИ

Переваги часникового бізнесу

• Висока рентабельність спостерігається в одноосіб¬ників чи дрібних фермерів, які під цю культуру відводять площі, менші за гектар.

• Відсутність великої конкуренції на українському сільгоспринку, позаяк супермаркети здебільшого пропонують часник, вирощений у Китаї.

• Значно більша тривалість зберігання часнику порівняно з іншими овочевими культурами.

Оксана БУБЕНЩИКОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Андрій Показати IP 7 Травня 2016 18:52
ТАК ТРИМАТИ)))) СУПЕР
ольга Показати IP 7 Травня 2016 19:20
Скільки років треба збирати по 8 тисяч на квартиру і машину ????
іван до ольга Показати IP 7 Травня 2016 21:32
ви подивіться як вони одіті
алла до іван Показати IP 7 Травня 2016 23:21
Іван і ольга якісь нелюди
Окс до іван Показати IP 7 Травня 2016 23:57
Вам дармоїдам саме головне шмотки. "Встречают по одежде, а проважают по уму".
User до іван Показати IP 8 Травня 2016 15:18
А що не так? У ківерцівському районі на полі прийнято носити "Дольче і Габана"?
Перехожий до User Показати IP 8 Травня 2016 20:32
Оце вірно! Як-то кажуть, не в брову,а в око вліпив!
селянин до іван Показати IP 10 Травня 2016 15:18
А на полі що в норкових шубах і дублонках треба позувати?
костик Показати IP 7 Травня 2016 23:12
Бідні люди! Як подумаєш що є такі трутні які заробляють в 100 разів більше за один підпис чи одне рішення. І горбатитись не треба на тій землі. Схиляю голову перед такими простими людьми які працюють важко. Тільки такі люди знають ціну тим грошам. Дай Бог Вам здоров'я.
Вова Показати IP 6 Грудня 2016 22:52
Сам займаюсь цим бізнесом. Хочу сказати, що дешево беруть у них на Волині часник! А так людям браво.
Эдик до Вова Показати IP 26 Серпня 2017 21:28
Вова, куда можна здати вигідно . А то сам займаюся цим в Полтавській області , то здаю по 25 грн . Тяжкий труд за копійки.
Віктор Показати IP 29 Січня 2018 22:51
Горба люди зароблять на часнику, а не квартиру ! В кращому випадку за даром оддадуть перекупникам , або супермаркетам якщо ті ще схочуть брати, бо продається він погано! А зберігати не вміють він трухлявіє і проростає, та й особо нема економічної вигоди його зберігати!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus