USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Дамбу зводять попри протести людей. ВІДЕО

16 Листопада 2011 10:36
Місцева влада вирішила спорудити в селищі Любешів захисну дамбу. Втім, жителі непокояться: зводять об’єкт надто близько до їхніх осель.

Про це повідомляє Перший національний .

Люди кажуть, канал, що має рятувати від великої води, несе велику небезпеку: «Оце сліди зимового паводку. Тобто, вода підходила аж під забор. І там у мене були забиті кілочки і відповідно по тих кілочках я змірював воду»

Коли почали зводити захисну дамбу жителі вулиці Чкалова занепокоїлися. За кілька кроків від їхніх парканів - рівчак завглибшки два метри. мешканка Любешова Надія Ланевич переживає, насамперед, за безпеку дітей: «Бабо, погляди... А як я їх погляжу. То ж дитина маленька - 2 роки, вісім. Три дівчинки, один хлопчик. А як їх зараз поглядіти, я ж слаба людина, то ж не можна так. І біда мені буде, і їм біда».

Канал будують надто близько до осель, вважають любешівці. Тому вода спочатку дістанеться до господарських споруд, а потім - і до будинків. У цьому переконана місцева мешканка Надія Оласюк: «Буде дощити, вода буде збігати, буде підмивати край і він буде обвалюватися. І буде підступати ближче до наших будівель».

Ображає любешівців, що, перш ніж зводити дамбу, їхньою думкою не поцікавилися. Проекту вони нібито не бачили. І скаржаться: чиновники, які приїжджали з області, навіть говорити з ними відмовилися.

В обласному управлінні водних ресурсів пояснюють: тамтешні болотяно-водні угіддя належать національному парку «Прип'ять - Стохід». Відтак змінювати русло річки не можна. А перенести канал і дамбу на кілька метрів уперед неможливо, - розповів начальник районного відділу водних ресурсів Тарас Корнійчук.
З його слів, якщо це зробити, то збільшаться обсяги робіт по облаштуванню дамби і з кожним метром глибина у річці збільшується і врешті потрібно буде переміщувати русло, а це заборонено положенням про парк.

Подбати про облаштування захисої огорожі на каналі та сучасного покриття на вулиці Чкалова пообіцяв заступник голови Любешівської РДА Володимир Русинчук: «Якраз із селищним головою обговорювали про загородження. І відповідно, кожен рік подаємо на ОДА пропозиції про облаштування комунальних доріг. Так що, я думаю, може наступного року, включено в план робіт покриття. Чи щебеневе, чи покращене покриття».

Тим часом, жителі вулиці Чкалова вже поскаржилися на місцеву владу в районну прокуратуру. Та наразі жодних правопорушень не виявила.

Довідково:
Поліські райони області постійно потерпають від повеней. У лютому в селищі Любешів зафіксували найбільший паводок за останнє століття.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
Знаю Показати IP 16 Листопада 2011 12:21
Непереконливо, бо увесь гармидер підійняв один збирач рекордів, який проживає біля тієї річки. А господарські будівлі там і так за 2-3 метри від річки, - знаю, бо бачив. Питання у тому, що коли велась забудова на прибережній території, то русло ріки очищалось справно. А останні багато років нікому й діла не було.
Петро Кравчук до Знаю Показати IP 18 Листопада 2011 16:58
Захист Любешова від повеней фактично почали робити після моєї статті «Паводок століття» в газеті «Волинь» від 8 лютого 2011 р. Читайте її за адресою http://volyn.com.ua/index.php?rub=32&article=0&arch=1195. Я пропонував почистити ріку, як це роблять в інших районах Волині. Однак, не послухали. Керівництво району вирішило будувати дамбу. Ніби так дешевше, насправді ж – дамба вартує дорожче. Тепер на десятки років спаскудили унікальний любешівський краєвид. І мені дуже прикро перед своїми дітьми та онуками, а також односельцями, що не зміг захистити цей унікальний поліський куточок. А таким, як ви, бачу все-одно. На жаль, вас таких байдужих у Любешові багато. Ось і творять із нами й нашою природою все, що захочуть. До речі, потрібно підписуватися, адже пора анонімів минула. З повагою до усіх небайдужих Петро Кравчук, почесний громадянин Любешова і автор 5 науково-популярних та краєзнавчих книг.
Водник до Знаю Показати IP 18 Листопада 2011 17:52
Весь гармидер підняли Хомич П. і Русинчук В.
Петро Кравчук до Знаю Показати IP 18 Листопада 2011 18:02
Захист Любешова від повеней фактично почали робити після моєї статті «Паводок століття» в газеті «Волинь» від 8 лютого 2011 р. Читайте її за адресою http://volyn.com.ua/index.php?rub=32&article=0&arch=1195. Я пропонував почистити ріку, як це роблять в інших районах Волині. Однак, не послухали. Керівництво району вирішило будувати дамбу. Ніби так дешевше, насправді ж – дамба вартує дорожче. Тепер на десятки років спаскудили унікальний любешівський краєвид. І мені дуже прикро перед своїми дітьми та онуками, а також односельцями, що не зміг захистити цей унікальний поліський куточок. А таким, як ви, бачу все-одно. На жаль, вас таких байдужих у Любешові багато. Ось і творять із нами й нашою природою все, що захочуть. До речі, потрібно підписуватися, адже пора анонімів минула. З повагою до всіх небайдужих Петро Кравчук, почесний громадянин Любешова і автор 5 науково-популярних та краєзнавчих книг.
Любешівці до Петро Кравчук Показати IP 18 Листопада 2011 18:09
Щиро Вам дякуємо за ініціативність та правильну громадську позицію!
Петро Кравчук до Любешівці Показати IP 18 Листопада 2011 22:04
Дякую!
ляп Показати IP 16 Листопада 2011 13:44
"... розповів начальник районного відділу водних ресурсів Тарас Корнійчук." Ви щось напутали. Тарас Корнійчук працює в обласному управлінні водних ресурсів, але для молодих журналістів яка різниця.
Петро Кравчук до ляп Показати IP 18 Листопада 2011 18:09
Тарасу Корнійчуку: Не потрібно дурити нас, любешівці, і інших телеглядачів. Адже щоб перенести канал на 10-12 метрів від наших осель, як того вимагаємо ми, не потрібно переносити русло.
Vasya-nn до Петро Кравчук Показати IP 18 Листопада 2011 18:40
Цікаво чому начальник Корнійчук Т. нічого не розповів про те, що пісок для дамби викопується із р. Стохід, яка є природоохоронною територією, а будівельники навряд чи мають відповідні дозволи.
Я з Луцька. Показати IP 16 Листопада 2011 16:25
Господи, як не будували дамбу скандал був чого не будують, як почали будувати знов щось не так, щось не подобається. І взагалі так такі трущоби, що аж стидно, як виклали фотографії.
Петро Кравчук до Я з Луцька. Показати IP 18 Листопада 2011 19:08
Напевно, ви помиляєтеся, аноніме, що з Луцька краще видно наші проблеми. До речі, я їх виклав у «Волині» від 27 жовтня 2011 року у своїй статті «Конфлікт довкола дамби» (адреса її: http://www.volyn.com.ua/index.php?rub=32&article=0&arch=1301). Я вже писав, що краще було б прочистити русло річки. Однак, коли вже будують дамбу, то потрібно, щоб глибочезний канал не ніс загрози життю людей, а перш за все – для дітей. Оскільки рядом пляж, то тут завжди знаходиться багато малих діток. Ми, жителі вулиці Чкалова, вимагаємо перенести канал хоча б на 10–12 метрів від наших парканів. Пояснюю тим, хто не знайомий з нашими бідами. Проблемною є не є вся дамба, а лише частина її навпроти східної частини вулиці Чкалова. Саме тут річка (а вірніше її розмитий лівий берег) дуже близько підходить до будівель. Канал можна перенести далі, але цього не хочуть робити під різними приводами. На західній частині тієї ж вулиці Чкалова дамба проходить на значній віддалі, тому вона аж ніяк не мішає тамтешнім жителям. Вони раді їй. Навіть ставки собі прокопали навпроти своїх будинків. А біля нас напостолилися прокопати канал на віддалі усього 4 метрів. Як тоді буде завезти, приміром, дрова чи вивезти гній? Або як заїде машина, щоб почистити туалет? На жаль, районному керівництву, а перш за все селищному голові Петру Хомичу, наплювати на наші проблеми. Складається враження, що вони роблять це навіть навмисне. З повагою Петро Кравчук.
знаючий Показати IP 17 Листопада 2011 07:25
Приклад, як примітина журналістка, з хорошої справи, що роблять для людей, може показати дєрмо. На всії протяжності будівництва дамби розміщені 345 садиб і майже всі задоволені, бо саме на їх вимогу це робиться. Воно ж вибрало, напевно за бабки, одного бізнесмена, який великої машиною не може заїхати у двір, і зробила висновки. Ця продажна шкура образила нас водників.
знаючий до знаючий Показати IP 18 Листопада 2011 17:21
нікуди не годний----піду у водний
Знаючому до знаючий Показати IP 18 Листопада 2011 17:54
Ти рідка падлюка якщо так про жінку можеш говорити.
Vasya-nn до знаючий Показати IP 18 Листопада 2011 18:25
Знаючий, примітив - це ти! До речі, всім "водникам" відомо, що меліоративні гідротехнічні споруди не можуть будуватися таким чином і на такій відстані до поселень - це суперечить законодавству та будівельним нормативам. А видобування піску з річки на будівництво дамби є також протиправним. Останнє слово щодо законності будівництва дамби і використання коштів має сказати прокуратура та Державна екологічна інспекція.
морфлот до знаючий Показати IP 18 Листопада 2011 21:14
не лише ВЕЛИКОЇ МАШИНОЮ,а й танкер не може пришвартуватись
народ до знаючий Показати IP 18 Листопада 2011 21:22
дамбу насипали,а обіцяний міст для жителів села Заріка через річку так і не зробили,а він аварійний
бачив усе Показати IP 17 Листопада 2011 23:01
вони кричать бо їм тепер через дамбу не зручно гусей заганяти до дому, і взагалі більша половина людей вдячні за дамбу,лиш пару недовольних кричить що їм річки тепер із вікна не видно,і що літом в каналі вода засмердиться,але саміходять і уже тепер у свіжо розкопаний канал зносять мусор,ходять гадять,
еколог до бачив усе Показати IP 18 Листопада 2011 16:28
Дамбу будують із порушеннями - це можу стверджувати як фахівець із багаторічним стажем будівництва гідротехнічних споруд. Після того як закінчать будівництво - вважаю за потрібне проведення будівельної та екологічної експертиз які однозначно мої слова підтвердять. Крім того, всі бачать звідки беруть матеріали для цього будівництва.Стосовно небезпеки - так тим хто не проживає над рікою - це питання байдуже. Думаю скоро всі крапки будуть поставлені, адже всі накі маштабні будівництва супроводжуються значними зловживаннями.
теж з ЛУЦЬКА Показати IP 18 Листопада 2011 17:00
сраколизів в наш час багато,а людей які можуть протистояти безпределу мало.молодці захищайте свої права і природоохоронний ланшафтний парк ріки.боже яка там була краса,а зараз чорт зна що
Vasya-nn до теж з ЛУЦЬКА Показати IP 19 Листопада 2011 18:14
Щира правда, перепоганили запроданці всю красоту своєю дамбою.
Vasya-nn Показати IP 18 Листопада 2011 18:35
На мій погляд лишати не вирішеним питання захисту населення від повеней не можна. Однак влада у даному випадку пішла не шляхом цивілізованого природокористування. Варто погодитись із Кравчуком Петром та Любомиром Оласюком, що очищення русла ріки це краще ніж дамба, яка не вирішує питання повноводдя навесні. А проект Євросоюзу, напевно був вирішальним фактором у прийнятті рішення про будівництво дамби, адже унеможливлював можливість зловживань при будівництві за державні кошти. Прикладів таких зловживань ми маємо по Україні не мало. До речі, в сусідній області сільського голову притягнули до кримінальної відповідальності за нецільове використання коштів при такому ж будівництві.
Vasya-nn Показати IP 18 Листопада 2011 18:56
ПРИКЛАД: Владислав Ивченко http://dancor.sumy.ua/news/newsline/66756 20.06.2011 15:38556 Дамба привела к уголовке Сумской межрайонной природоохранной прокуратурой было возбуждено уголовное дело по факту растраты и завладения государственным имуществом путем служебной подделки служебными лицами государственного учреждения и одного из частных компаний. Как рассказал Сумской межрайонный природоохранный прокурор Сергей Демьяненко, в ходе проверки установлено, что между распорядителем и получателем государственных средств был заключен соответствующий договор по выполнению работ по ремонту дамбы одного из водохранилищ, находящегося на территории Сумского района. Для подтверждения выполненных работ последними составлен акт №1 приемки - выполнение строительных работ формы КБ-2 за декабрь 2010 года на сумму более 280 тыс. грн. В то же время установлено, что в акт выполненных работ внесены завышенные расходы на командировки, на пребывание строительно-монтажных организаций, перевозки работников и другое. Указанными действиями государству нанесен ущерб на сумму почти 100 тыс. грн.
Петро Кравчук Показати IP 18 Листопада 2011 19:19
Усіх, хто не байдужий до нашої проблеми, пропоную ознайомитися з наступними матеріалами в Інтернеті: 1.Наклеп селищного голови Петра Хомича (адреса: http://www.youtube.com/watch?v=ibcgUOv6fho&feature=mfu_in_order&list=UL). 2.Українська міліція знову "на висоті" (Любешів, Волинь) (адреса: http://www.youtube.com/watch?v=bH9S_5GRCjA&feature=related). Понад 6.300 переглядів. 3.Персональний сайт Петра Кравчука (адреса: http://kravchuk.ucoz.com/). З повагою Петро Кравчук.
Петро Кравчук Показати IP 22 Листопада 2011 19:22
ПОМСТА ВЛАДИ Любешівська влада таки відомстила мені. КОМАР НАТАЛІЯ Олександрівна із земельного вирахувала, що я своїми діями заподіяв шкоди аж на 9 грн. 94 коп. (Держава Україна, де можновладцями розкрадаються мільярди, такої шкоди вже точно не переживе!) Вона виписала мені, пенсіонеру, ще й штраф 170 грн. за те, що я не полінувався укріпити берег річки, щоб вода не бігла в хлів та до хати. Ці роботи по берегоукріпленню і захисту будівель від затоплення мала б зробити селищна або районна влада. Якось селищний голова Петро Хомич навіть подякував мене за цю справу. При нагоді обіцяв повернути затрачені кошти. Тепер моя добра справа була використана проти мене. Той самий П. Хомич привселюдно звинуватив мене в тому, що я «захватив берег ріки». Ось таке хамелеонство! А що я на цьому «захопленому березі» щось побудував? Може дачу, кухню, сарай? Чи посадив картоплю? Я ж насправді за свої власні кошти (які увірвав від своїх дітей та онуків) укріпив берег ріки від розмивання. Оця невелика дамбочка була доступна всім. На ній ловили рибу та відпочивали. Сусіди прив’язували човни та полоскали білизну. Тут заправлялася пожежна машина, тому що в іншому місці не могла доїхати до води. А ще влітку дітки ставили свої концерти. Батьки й перехожі з цікавістю їх дивилися. Укріплення зруйнували, а мені виписали два штрафи, які сьогодні сплатив до бюджету Любешівської селищної ради. Після цього сусід-балагур порадив «подякувати» любешівській владі за те, що не звинувачує мене в «захваті неба». Сказав: «Подивися, адже ти побудував свій будинок точнісінько проти неба! А вони ж, бачиш, тобі це прощають.». Напевно, що ще не помітили цього? Та все одно: ДУЖЕ ДЯКУЮ!
любешівці Показати IP 17 Грудня 2011 18:34
слава КРАВЧУКУ який не злякався ні хомича ні русинчука і добився людям перемочу над свавіллям при будівництві дамби
Петро КРАВЧУК до любешівці Показати IP 22 Грудня 2011 10:21
Дякую! Але це не я і громада повинна боятися «русинчуків», а вони, наймані працівники, повинні боятися громади, якщо бездарно будуть виконувати свої службові обов’язки. З повагою Петро КРАВЧУК
Петро Кравчук Показати IP 8 Січня 2013 21:32
Бачив сьогодні "дамбу" - смішно ... Грошей вона напевно коштувала не маленьких бюджету, а "покращення" ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus