USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Де на Волині заборонили купатися через небезпечну хворобу

18 Серпня 2015 18:12
В Україні ензоотичною щодо лептоспірозу залишається фактично вся територія. Нещодавно повідомлено про ускладнення епідемічної ситуації щодо цієї інфекції в Києві, де захворіло 12 осіб, 2 хворих померло. У Волинській області захворювання реєструється щорічно у вигляді спорадичних випадків.

Про це повідомили у ГУ Держсанепідслужби у Волинській області.

Особливу загрозу щодо лептоспірозу несуть відкриті водойми, які забруднюються гризунами.

Згідно з результатами лабораторних досліджень, води відкритих водойм у місцях масового відпочинку населення 13% з досліджених проб не відповідають за мікробіологічними показниками, що вдвічі вище від показника минулого року.

Згідно з повідомленнями Держсанепідслужби, за станом на 14 серпня власники пляжів встановили знаки заборони купання:

- на річці Турія (Ковельський міський пляж),

- в озері Ухо (пляж дитячого табору «Уховецьк»),

- у штучному водоймищі міста Нововолинська (міський пляж),

- у ставку в селищі Локачі.

Люди заражаються лептоспірозом при купанні, рибальстві, споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, під час догляду за хворими тваринами.

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів

Резервуаром збудника лептоспірозу є дикі та синантропні гризуни (щури, миші), свійські (свині, велика рогата худоба, собаки) і промислові (лисиці, песці) тварини, які виділяють лептоспір у довкілля з сечею. Хвора людина не є джерелом зараження інших людей.

Лабораторні дослідження мишовидних гризунів, які є резервуаром збудника лептоспірозу, свідчать про активацію природних вогнищ лептоспірозу. За даними лабораторії особливо небезпечних інфекцій Волинського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України в першому півріччі 2015 року при дослідженні крові мишовидних гризунів виявлено антитіла до збудника лептоспірозу у 18% випадків.

Клінічні прояви захворювання

Інкубаційний період триває від 1 до 20 діб, частіше – 7-14 діб.

що характеризується гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом.

Початок захворювання гострий, часто раптовий (хворі можуть зазначити навіть годину), з трясучим ознобом, гарячкою (підвищення температури тіла до 39-40 °С і вище), вираженими симптомами інтоксикації: загальною слабкістю, сильним головним болем, запамороченням, нудотою, блюванням; можливі збудження, марення, непритомний стан. Для лептоспірозу характерні м'язеві болі, особливо в литкових м'язах, стегнах, попереку. Більше половини випадків протікає у тяжкій формі та потребує реанімаційних заходів

Необхідно пам’ятати - несвоєчасне звернення по медичну допомогу призводить до тяжких уражень печінки і нирок, що ведуть до смерті. При тяжкому перебігу смерть може наступити вже через 5 днів після початку захворювання. У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на виживання, пам’ятаючи про це, хворому з високою температурою необхідно негайно звернутися до лікаря і лікуватися виключно у лікарні. Після перенесеної хвороби залишається стійкий імунітет, проте можливі (дуже рідко) повторні випадки, спричинені іншим варіантом лептоспір.

Профілактика.

Вакцини для профілактики лептоспірозу відсутні.

Запобіжні заходи спрямовані на боротьбу із синантропними гризунами (мишами, щурами). Необхідні дератизаційні заходи, охорона джерел водопостачання і продуктів харчування від забруднення виділеннями гризунів.

Щоб запобігти зараженню на лептоспіроз при відпочинку на природі

важливо дотримуватись елементарних норм санітарії: при вживанні та приготуванні їжі використовувати лише заздалегідь приготовлену воду, або бутильовану, не вживати немиті овочі та фрукти та воду з відкритих водойм, а купатись необхідно тільки на спеціально відведених, облаштованих туалетами водоймах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus