USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

День художника у Галереї мистецтв: враження про «Осінній салон»

9 Жовтня 2016 17:45
Напередодні Дня художника у Галереї мистецтв Національної спілки художників України відкрився традиційний «Осінній салон» – очікувана подія як мистцями, так і шанувальниками прекрасного. Масштабна експозиція у Великій та Малій залах галерейного простору дає можливість отримати враження від насиченої візуальної інформації у представлених більш як 100 творах мистецтва від 52 мистців Волині.

«Художник дуже чутливий до краси, подій, самого життя. І творчість, цей процес – то є таїна. Художник робить внутрішній запит і багато речей пропускає через себе, шукаючи той імпульс, котрий так важливо вчасно виразити і віднайти для цього особливу мову. І це є той солодкий момент творчості!», – поділилася думками відома волинська художниця, педагог Галина Івашків перед початком презентації.



Святкова подія почалася з вітань народної художниці України Тетяни Галькун і заслуженого художника України Леоніда Литвина та вшанування спілчан-ювілярів Валентина Кирилкова, Анатолія Клімова, Леоніда Хведчука. Почесними грамотами, подяками Волинської обласної ради, Луцької міської ради також відзначені голова ВО НСХУ Володимир Марчук і мисткиня Тетяна Ядчук-Богомазова за плідний внесок у розвиток образотворчого мистецтва та визначні творчі здобутки.



Барвиста осіння палітра – а осінь-таки правдивий художник! – відобразилася у різноманітті тем, авторських інтерпретацій, жанрових і стилістичних вподобань визнаних професіоналів пензля, вільних художників і молодих мистців. Олійний живопис і акварель, мала скульптура і вишукана кераміка, батик і гобелен, змішані техніки-знахідки і провокативна інсталяція – повна свобода мистецького самовираження! У експозиції поєдналися краса природи і рефлексія на соціальні теми, вибухова колористика вражень контрастувала з лаконізмом стилізації, автентика народної традиції розгорнулася у фольк-модерні, а реалістичність емоцій досягалася виразністю абстракцій.

Литин Л. Весняний паводок
Ядчук-Мачинська О. Вечірнє сонце на Світязі
Куценко М. Осінь
Рубан З. Венеція. Сонячна Італія
Юр'єв Г. Ранет
Грицай О. Творчість
Ганейчук К. З серії КЛАСТЕРИ
Чугай Р. Портрет Сашка Ярмоли
Паламарчук А. Сніданок птаха
Черниш Г. Ікона на склі
Мозговенко Д. Без назви
Колодніцький В. Експонати


У своїх враженнях про експозицію Тетяна Галькун віднайшла влучні слова про роботи колег-художників: її вражають яскраві індивідуальності художниць Тетяни Ядчук-Богомазової і Оксани Ядчук-Мачинської, захоплює жива пластика скульптур Олександра Грицая, висока естетика кераміки Володимира Хижинського, енергетичні роботи Тетяни Мялковської. Пригадала вона щире захоплення творчістю Світлани Костукевич, висловлене одним із глядачів: «Це ж справжня легенда!». Молодим художникам вона побажала вдумливої глибини у інтерпретаціях, відзначивши їхній жвавий відгук на соціальні теми. Мається на увазі «бурштинова тема» (Горбаль А. «Поліський бурштин»), серія робіт Артема Лук’янчука, зокрема його настінна інсталяція «Порожні стільці» та ін.

Ядчук-Богомазова. Повна чаша І
Хижинський В. Козак Мамай
Мялковська Т. Архетипи
Костукевич С. Галактика айстр
Горбаль А. Поліський бурштин
Лук'янчук А. Порожні стільці


Особливістю вернісажу стало жваве спілкування і обмін враженнями як художниками, так і глядачами, серед яких виявилося чимало відданих шанувальників волинських талантів, та й тих, для яких ця подія стала приємним відкриттям і шансом познайомитися особисто з авторами полотен.



Євген Ходаковський, архітектор, відзначив як особливо цікаве для себе дослідження Іштвана Куса «Пошук краси у відсутності», а відвідувачці Олені К. близькими емоційно виявилися «Пошуки гармонії» Олени Бурдаш. «Прекрасні квіти!», - так познайомилися глядачка Оксана Я. з художницею Юлією Гетьман.

Кус І. Пошук краси у відсутності
Бурдаш О. У пошуках гармонії
Гетьман Ю. Завжди весна


Цікаво, що глядачі активно долучилися до арт-діалогу і досить розлого висловилися стосовно експонованих творів мистецтва, відійшовши від звичної спрощеної опозиції «подобається – не подобається». Деякі твори були оцінені досить критично. Наприклад, викликали жваву дискусію мистецькі інтерпретації соціально-політичної тематики, які декому видались аж надто буквальними. Дивна річ! Інколи один і той же твір мистецтва викликає дуже різні, часом протилежні відгуки: спостерігала, як один глядач висловлював щирий захват, в той час, як інший – повне несприйняття авторського тлумачення. У цьому feedback, якого прагне істинний мистець, глядач Осіннього салону-2016 продемонстрував чудовий культурний бекграунд, безсумнівний досвід спілкування з сучасним малярством.

Олена Ш.: «Світязь» художниці Ядчук-Мачинської привернув увагу чистотою бірюзи та ніжністю рожевих відблисків. Здається, ніби бачиш прозорість води, чуєш шепіт очерету. Дуже гарно.Сюрреалістичний «DeepForest» К. Матейка – ніби поєднання двох екосистем, які потерпають від людської байдужості, мовчазний крик про допомогу, що зазвичай знаходиться за межами бачення заглибленої у власний побут людини. Мабуть, для мене ця робота найцікавіша на осінньому вернісажі».

Оксана Я. про ці ж самі полотна: «Привернули увагу пейзажі Світязя Ядчук-Мачинської – водне плесо чудово грає барвами і викликає спокій умиротворення. І про картину-асоціацію, яка дає поживу для роздумів «DeepForest» К. Матейка: морська тварина в лісовій гущавині – недоречність, розгубленість чи безпорадність в незвичному середовищі. Символізм буття, невластивого і безвихідного, коли часом блукаємо у лісі штучно створених перешкод і не бачимо очевидних речей».

Матейко К. Deep Forest

Лідія М.: «Насправді, робіт реально багато. Кожна з них впливає на мене як глядача аж надто по-різному, тому вважаю, що за один раз вдумливо оглянути, щось відчути важко, навіть неможливо. Потрібно прийти ще раз, коли у залах буде тиша. Та я не жалкую, що потрапила на презентацію, бо це реальна можливість побачити автора, висловити йому своє захоплення або поставити питання. Буває, минаєш декілька полотен, а потім погляд вихоплює щось незвичайне. Для мене сьогодні такими картинами стали роботи Олександра Юр’єва. Мене зачарував такий близький мені міський пейзаж, таке незвичайне поєднання кольорів».



Юр'єв О. Негода

Володимир П.: «Мені подобається подія! Для художників – можливість показати своє бачення світу, відчуття мистецтва та природи… Нам, глядачам, цікаво прийти і «перезавантажитись», подивитись навкруги очима мистців, отримати релакс і в той же час зарядитись гарними емоціями! Щодо робіт: Наталії Кумановської картина сподобалась. Скульптури Володимира Хижинського ніколи не залишають байдужим».

Кумановська Н. Луцький натюрморт

Оксана Я. : «Я звертаю увагу на кольорову гаму і гру світла, настрій картини, все це доповнюється асоціаціями, співзвучними моєму досвіду і світосприйняттю. Відзначила роботу Стельмаха А. «Портрет сестри», що нагадує роботи старовинних майстрів. Ніжна, прозора робота Дацюк І. «Троянда» – портрет дівчини просто фотографічний із легким шармом живопису. Портрети Чугая Р. стильні і експресивні, з приємним жовтогарячим колоритом. Одним із складних жанрів вважаю пейзаж. Захотілося затриматись біля полотна «Весняний паводок» Л. Литвина, яке гріє душу».



Сергій О.:«Втішає участь молодих імен, які серед тісноти визнаних метрів виборюють власний простір, вносять інші ракурси, власне бачення одвічного конфлікту «раціо» та «емоціо». Окремої уваги варті «динозаври» в цій царині. Велику повагу викликають майстри, котрі зростали творчо у часи соцреалізму і яким коштувало титанічних зусиль залишитися суб’єктами творчої дискусії, не дозволяючи

перетікання власної особистості у категорію «мобільних облаштунків» чужої п’єси, зберігши у собі Людину і не дозволивши кинути на себе тінь пристосуванця. Жовтень зібрав під одним дахом творчі доробки майстрів одного з найамбітніших ремесел. Яким видався врожай 2016 року? Чи виводить цей ресурс на новий горизонт ідей? Певно, що так!»



Осінь, ця особлива пора року і життя людини, налаштовує нас на філософський настрій споглядання, стишуючи поспіх буденності, і включає в нас «режим» переосмислення. Спраглому до якісних нових вражень, вдумливому і ерудованому глядачеві варто присвятити своє дозвілля перегляду експозиції мистецького звіту волинських художників Осінній салон, який триватиме ще протягом 3 тижнів у Галереї мистецтв НСХУ за адресою: вул. Лесі Українки 24 а. Вхід глядачам вільний завжди з 11 до 17 год. (крім понеділка, вівторка). Подальше обговорення експозиції вітається на сторінці події офіційного сайту Галереї мистецтв.



Фото Марії Пилипчук, Володимира Марчука

Автори: Марія Пилипчук, відвідувачі Осіннього салону
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 33
лучанка Показати IP 9 Жовтня 2016 18:03
наше місто дихає художньо... Дякую
Мамай Показати IP 9 Жовтня 2016 18:04
Судячи з фото там були лише художники які малювали ті картини. Вони ж глядачі, вони ж шанувальники. Черговий " Бухай-Жери-Фест" збирає в тисячу разів більше шанувальників.
Стефа до Мамай Показати IP 9 Жовтня 2016 22:56
Луцьк це не Львів це край диких не ляканих полішуків внуків Якова.
Ірен до Мамай Показати IP 10 Жовтня 2016 00:17
НА ЖАЛЬ, шанувальників Бухай-Жери-Феста більше.. що свідчить про духовний розвиток народу. Дякую за виставку усім Художникам та зі святом ! Творчої наснаги.
віктор Показати IP 9 Жовтня 2016 22:45
Єдина виставка усіх волинських художників
Гуцулка Показати IP 10 Жовтня 2016 00:20
Дійсно, дивно, що на виставки ніхто, окрім самих художників, не ходить. Лучани якісь дуже пасивні. Як взагалі виживають художники? Їх хоч хтось поціновує? Картини купують?
Ольга М. до Гуцулка Показати IP 10 Жовтня 2016 14:54
Там хіба є що купувати?
1234 Показати IP 10 Жовтня 2016 00:37
В основній масі - Ж А Х
Ольга М. Показати IP 10 Жовтня 2016 00:41
Осінній салон вразив поєднанням смаку і несмаку, проявленим творчим поривом і експлуатацією колишнього авторитету, оригінальністю бачення та зашкарубілою лубочністю. Литвин, при всій його шанованості, дарма взявся за тему Шевченка і Брюлова, бо хіба що сліпий не малював цей сюжет. До речі, робота дійсно вражає - плаский, попсовий набір шаблонів, без ідеї, без характеру, навіть без тіней. Учнівський рівень. Стійке враження, що це ілюстрації до книжечки з оповіданнями для середнього шкілього віку. Його ж “Весняний паводок” виглядає справжнім шедевром порівняно з Шевченком і Брюловим. Шкода місця на стіні, де могла би бути чиясь достойна робота.
Ольга М. Показати IP 10 Жовтня 2016 00:44
коментар було видалено
Енгельгард до Ольга М. Показати IP 10 Жовтня 2016 16:15
Не чіпай класика !!!! Це святе!!!
Indie Показати IP 10 Жовтня 2016 09:42
Ось таке питання: чому на салоні 2016 року виставляються роботи старі і бачені не раз? Невже нема вимоги при відборі показувати лише "свіжі" полотна?
Олександр до Indie Показати IP 10 Жовтня 2016 10:04
це про старі портрети Чухрая?
Анонім до Олександр Показати IP 10 Жовтня 2016 10:39
Кумановська виставляє цю роботу вже ннннний раз, гобелен Кирилюк пахне її молодістю, "Паводок" Литвина - 2009 року.... http://www.volart.com.ua/pdf/events/vystavky2009.pdf
Анонім до Анонім Показати IP 10 Жовтня 2016 10:41
Чугай і Чухрай, до речі, - дві різні людини. Будьмо уважні!
Анонім до Анонім Показати IP 10 Жовтня 2016 16:16
паводків є 5 штук, як в Ван Гога соняшників 7 штук.
Чухрій до Анонім Показати IP 10 Жовтня 2016 16:22
У Кумановської усі роботи подібні, студент вивчай класиків
Сергій Показати IP 10 Жовтня 2016 10:05
Просто вражає несмак і відсутність талантів.Одна робота Литвина на всю виставку.Скотилися Волиняни вниз.У Рівному хоча і маленький зал та всеж експозиція СИЛЬНІША.
Кравчук Льоня до Сергій Показати IP 10 Жовтня 2016 10:47
Маємо що маємо. Совковий глядачу - совковий Литвин.
Ольга М. до Сергій Показати IP 10 Жовтня 2016 14:51
ТРИ роботи Литвина. І всі три - зайві.
спостерігач до Сергій Показати IP 10 Жовтня 2016 15:07
Єдина робота на всю виставку??? Ви мабуть геній. Радянський.
пересічний глядач до Сергій Показати IP 10 Жовтня 2016 15:52
Сергію (Миколо, Пришелець, Невідомо-хто) ! Скажіть будь ласка, де можна ознайомитися з вашою творчою біографією і вашим мистецтовм?
Львівянин до Сергій Показати IP 10 Жовтня 2016 16:20
То і вали в свою диру - Рівне!!!!
InVAdER zIM Показати IP 10 Жовтня 2016 11:03
Питання до author: зачєм живопісно рефлєксірувать на політіку і персоналії, якшо не вмієш писати партрєти, хотя би отдальонно напомінающі політіків?
Сергій Показати IP 10 Жовтня 2016 11:39
Кравчук Льоня ,,Я художник ,і знаю досить добре ,що пишу,Литвин не велика висота ,Але те сміття ,що понавішували ще гірше Литвина ,і точно про ,совок,все на совок і в грубку,,,,
глядач до Сергій Показати IP 10 Жовтня 2016 13:49
на кожну вашу "професійну думку" є тисячі вражень глядачів, у кожного своя. Як якось сказала ваша колега Олена Бурдаш "Я пишу для людей, а не для мистецтвознавців"
Ганна Показати IP 10 Жовтня 2016 15:08
Погоджуюсь з 1 коментарем. Добре, що Спілка в особі пана Марчука проводить традиційні Осінні та Весняні салони. Класно, що пані Марія детально висвітлюе.Сумно, що так мало уваги приділяеться художникам і іх святу. Часом дивуе інертність самих художників. Дуже тішить, що люди висловлюють свою думку щодо виставок. Коментарі просто клас. Позитив та негатив - це бачення. Радуе, що люди дивляться, цікавляться, обговорюють.
Сезан Показати IP 10 Жовтня 2016 16:25
Для мене Матіс повний маразм але я мовчу і терплю.
Альо? Показати IP 10 Жовтня 2016 16:51
А про молодих чому не сказано ні слова? Вони теж хочуть бути ізвєсними, папулярними карочє. Там є таланти не гірше Литвина, а в чомусь даже кручє зрілої Галькун! Концептуальне мистецтво вже наступає на горло пост-соцреалізмові , або от-от наступить.
Нікіта, Стас і Бамбу до Альо? Показати IP 11 Жовтня 2016 10:08
Кароче щас матнусь і пасмотрю
STARIK Показати IP 10 Жовтня 2016 20:58
Просто вражає несмак і відсутність талантів.Одна робота Литвина на всю виставку.Скотилися Волиняни вниз.У Рівному хоча і маленький зал та всеж експозиція СИЛЬНІША.
глядач Показати IP 11 Жовтня 2016 17:39
Особисто для мене на цій події роботи Литвина (при всій повазі до нього як до людини) - це щось насправді малопомітне, і на мою думку, не варте такого багатослівного обговорення, явище. Адже були реально талановиті роботи: кераміка Хижинського, фантастично-кольорові роботи Геннадія Юр'єва, та успадкований "смак до кольору" Юр'єва Олександра. Звернув увагу на роботи Бондарчука: обличчя чоловіка ніби крізь розмите дощем скло. Артем Лук'янчук висловився дуже цікаво і оригінально. Денис Мозговенко по-сучасному інтерпретує сакральну тематику. Тут і естетика і роздум. Робіт цікавих багато. Емоції зачіпають. Мої вітання творчим людям! Творіть, нехай натхнення завжди супроводжує вас!
FOREVERYOUNG Показати IP 12 Жовтня 2016 16:08
STARIK, він же Сергій! Що ти завів за ту Рівненську залу? Там своє, тут своє. І ми раді, що воно інше. Бо інакше було б нецікаво. Сильніша експозиція? Це твоя думка. Думка пересічного полішука, що корчить з себе сучасного мистецтвознавця.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus