USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Фантазія і краса від Кшиштофа Чарски - у Галереї мистецтв

22 Січня 2017 18:08
В ці січневі дні відзначає 15-річчя своєї діяльності Міжнародний проект культурно-професійних обмінів, відомий в Україні та Європі успішною філософією і практикою народної дипломатії. Саме з цього приємного приводу у Великій залі Галереї мистецтв Національної спілки художників України відбулася презентація робіт фотографа Кшиштофа Чарски, який завітав до Луцька на запрошення керівника проекту Володимира Павліка.

Знайомство з європейським фотографом, його роботами стало однією з яскравих мистецьких подій, які проводилися у ці дні у місті у рамках відзначення річниці діяльності проекту.

Володимир Павлік і Василь Ворон представили гостя лучанам і розповіли про здобутки Міжнародного проекту культурно-професійних обмінів. Літературно-музичні імпрези, джазові концерти, виставки сучасного мистецтва, екскурсії до історичних локацій, сертифіковані семінари фахівців – і це далеко не повний перелік тих заходів, що їх організовує харизматичний Володимир Павлік разом з журналістом Василем Вороном усі ці роки задля формування позитивного іміджу нашої країни у культурному і фаховому європейському просторі. А це – більше 3 тисяч учасників, які мандрували до 18 країн двох континентів, неформальні зустрічі фахівців і творчих людей. Та, мабуть, найцінніше у цьому – спілкування без бюрократичних перепон, на власному ентузіазмі і самоінвестуванні.


Гостеві Міжнародного проекту із Берліна Кшиштофу Чарски зимовий Луцьк видався дещо холодним, але привітним. Мали можливість поспілкуватися з фотографом перед початком презентації та розпитати про творчість загалом і про проект зокрема. «Фотографією цікавлюся і займаюся вже більше 30 років, - розповів пан Кшиштоф.

Певний час працював у Польщі як театральний фотограф, а з 1981 року переїхав до Берліну, де мешкаю і досі. Багато працював у рекламній фотографії на саму різну тематику: це і мода, автомобілі, косметика, продукти, випуск календарів. Останнім часом багато подорожую і захоплююся фільмуванням своїх мандрівок. Планую привезти до Луцька серію світлин, зроблених під час мандрів Індонезією».


Представлений Кшиштфом Чарски проект фантазійних жіночих образів був створений для рекламної кампанії фірми Kryolan і надрукований кількома календарями, які користувалися неабиякою популярністю у Німеччині.

Співпраця з художником бодіпейнтингу Томасом Казером (Thomas Kaser), професійними моделями була надзвичайно цікавою Кшиштофу і в технічному, і в мистецькому вимірах. Адже ним були використані ще «доцифрові» техніки зйомки і друку, що надає сьогодні цій події певного ретро-шарму. Фотографії видрукувані на цупких полотнах дуже високої якості, котрі використовуються для виробництва прапорів. Презентація цієї рекламної продукції відбулася свого часу у галереї телевізійної вежі Берліну на Александр-Плац, ставши яскравою арт-подією у цій європейській столиці. Згодом цій фото були показані у Польщі. Відгуки польських фотомистців, глядачів були прихильними.
«Це ню? – жартував на презентації Василь Ворон. – Це Ave ню!», натякаючи на ще одного гостя проекту – Адама Барро, оперного співака із Франції, виступ якого відбувся під час концерту у Волинському ляльковому театрі наступного дня.

Серед глядачів виставки – музикант, авторка Іванна Ворошилюк: «Тут поєдналися різні техніки боді-арту і фотографія. Та розкриття образу було головним у цій виставці.

Образів різних жінок, їхніх характерів… Ось жінка-вогонь, жінка-камінь, жінка з мечем…».


Грані жіночого характеру – кожного разу нову, кожного разу неповторну – побачив у світлинах молодий луцький художник Іштван Кус, розцінюючи цю серію світлин як прояви загадкової натури однієї жінки у всій своїй гаммі непередбачуваностей. Яскравість інтерпретацій справила велике враження на відому волинську художницю Олену Бурдаш: «Простір і форма грають свою дивну гру. Кожний жіночий образ – різний, кожен несе свій настрій. Чудові тілесні розписи вражають і наповнюють емоційно, більше впливаючи на відчуття, ніж на розум. Мені дуже сподобалося!» А художнику Роману Петруку найбільше імпонували можливості безпосередньої комунікації мистців та різноманіття творчих практик, з якими можна ознайомитися у Луцьку.

Захоплені враження висловила і Анна Тріль, яка разом з вихованками Grace Model House відвідала захід.

«Дуже цікава, яскрава подія. Завдяки добрій волі Володимира Павліка, Василя Ворона і Володимира Марчука лучани мали змогу познайомитись з мистецтвом бодіпейнтингу у виконанні справжніх майстрів», - розповів Володимир Дзюрбей.

Тепер є можливість лучанам і гостям міста оцінити креативну європейську рекламну фотографію найвищої якості у Великій залі Галереї мистецтв спілки художників, а також долучитися до заходів Міжнародного проекту культурно-професійних обмінів.
Виставка Кшиштофа Чарскі триватиме ще протягом 3 тижнів, а вхід до Галереї мистецтв завжди вільний для шанувальників прекрасного.

Фото події – Віктор Чухрай

Фото робіт надані Кшиштофом Чарски

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Варіант Показати IP 22 Січня 2017 19:37
Намалював літом блузочку - і вже не потрібно на базар йти міряти і купувати. А головне по розміру акурат пасує. Кожного дня - новий гардероб.
Вітання! Показати IP 22 Січня 2017 21:32
Здоров"я і натхнення, драйву і кайфу на многая літа, Володимире)
лучанин Показати IP 23 Січня 2017 04:24
Молодці!!!!
Штормик Показати IP 23 Січня 2017 22:04
Цікавий проект

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus